Η επίθεση που δέχτηκε το περασμένο Σάββατο νεαρή Τουρκοκύπρια στην Αγία Νάπα τράβηξε αμέσως τα φώτα της δημοσιότητας. Και εύλογα, καθώς είναι μια υπόθεση που έχει όλα τα συστατικά για να γίνει αυτό που λέμε δημοσιογραφικά «κύρια είδηση». Ένα περιστατικό βίας με πρωταγωνιστές Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους… Δεν χρειάζονται και πολλά για να πάρει το σκηνικό φωτιά.
Από την πρώτη στιγμή πολλοί έσπευσαν να δουν το περιστατικό ως μια ρατσιστική υπόθεση και να της δώσουν τις ανάλογες πολιτικές διαστάσεις. Όσο βολική για κάποιους να είναι όμως αυτή η εξήγηση, δεν ακουμπά στην αλήθεια.

Μιλώντας σε τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης το θύμα της υπόθεσης η Άσια Καρααλί είπε πως όλα έγιναν, όχι εξαιτίας της καταγωγής της, αλλά εξαιτίας του φύλου της. Την χτύπησαν επειδή απέρριψε το φλερτ που της έκαναν οι δύο άντρες Ελληνοκύπριοι. «Το μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό που έγινε το έπαιξε επειδή ήμουν γυναίκα. Μάλλον είχαν πιει πολύ αλκοόλ. Και Ισπανίδα να έλεγα πως ήμουν θα είχα δεχθεί επίθεση», τόνισε.

Αυτό που περιγράφει η Άσια είναι κάτι συνηθισμένο για τις γυναίκες. Οι περισσότερες έχουν ζήσει ανάλογα περιστατικά, που μπορεί να μην φτάνουν στο σημείο να τις ρίχνουν κάτω από ένα τοίχο δυόμισι μέτρων, αλλά που να ασφυκτιούν από το «φλερτ» ενός άντρα που δεν μπορεί να δεχτεί το «όχι» και την απόρριψη. Υπάρχουν εκατομμύρια ιστορίες για επίμονα τηλεφωνήματα, για αποστολή ανήθικων μηνυμάτων, για παρενόχληση που διήρκησε μήνες ενδεχομένως και χρόνια από άντρες, που η έλλειψη συγκατάθεσης λίγο τους νοιάζει, προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν.

«Ποια είσαι εσύ για να μην σου αρέσω», «πήγαινε γυρεύοντας αφού ήταν μόνη της στο μπαρ», «αν δεν ήθελες γιατί φόρεσες αυτά τα ρούχα». Ατάκες τοξικές που στάζουν φαρμάκι και δυστυχώς λίγο ή πολύ είναι γνώριμες σε πολλές γυναίκες. Και που επιβεβαιώνουν την αποτυχία πολλών αντρών, να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών και το δικαίωμά τους να διαθέτουν οι ίδιες όπως θέλουν το σώμα τους.

Ο σεξισμός παραμένει ανεξέλεγκτος στην κουλτούρα μας ακόμη και μετά το #ΜeToo, ακόμη και μετά την επίγνωση που δημιουργήθηκε γύρω από θέματα ισότητας. Ένα ξεκάθαρο «όχι» από μια γυναίκα δεν είναι συχνά αρκετό για μερικούς άντρες. Η πατριαρχία στις μέρες μας ζει και βασιλεύει. Και όχι μόνο αυτό αλλά συνεχίζει να κακοποιεί, να χτυπά και πολλές φορές να σκοτώνει.