Το 2015 η Ιερά Σύνοδος αφόρισε τον θεολόγο Αντρέα Πιτσιλλίδη για τις απόψεις του, καλώντας τον «να αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι στον Θεό και στους ανθρώπους και όπως μακριά από κάθε έπαρση και περιαυτολογία εγκύψει με ταπείνωση στη διδασκαλία του Ευαγγελίου και στο ήθος της Εκκλησίας, και αντί να σκανδαλίζει, να παράσχει τον εαυτό του πρότυπο στους πιστούς».

Ένα πρότυπο για τους πιστούς, την εποχή εκείνη, ήταν ο μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος για πολλούς ήταν γνωστός ως «κανόνι». Ας πούμε όμως, πως ο χαρακτηρισμός πήγαζε από φήμες και κουτσομπολιά, οπόταν η Ιερά Σύνοδος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ακόμα όμως κι όταν το 2019 παραιτήθηκε από τον θρόνο της μητρόπολης Κιτίου (ίσως κάτω από πίεση γιατί οι φήμες που κυκλοφορούσαν μπορούσαν να στιγματίσουν την Εκκλησία) εξακολούθησε να απολαμβάνει πλουσιοπάροχα ωφελήματα. Μεταξύ των οποίων και να συνεχίσει να διαμένει στη μητρόπολη, ενώ ο νέος μητροπολίτης στεγάστηκε αλλού. Αυτό και μόνο δείχνει την εύνοια που απολάμβανε ο τέως μητροπολίτης από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Γιατί άραγε;

Ο Αντρέας Πιτσιλλίδης παραμένει ακόμα αφορισμένος. Ο μόνος ίσως Χριστιανός Ορθόδοξος στις μέρες μας που έχει αποβληθεί από την τεράστια αγκαλιά της Εκκλησίας που τους χωράει όλους. Εκτός από αυτόν και τον Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος διαγνώστηκε από την Ιερά Σύνοδο να είναι φορέας Aids. Είκοσι επτά χρόνια μετά, πάντως, χαίρει άκρας υγείας απολαμβάνοντας την αγροτική ζωή στην περιοχή της Σολέας μετά την αργία που του επιβλήθηκε, ενώ ο «αντικαταστάτης» του στον θρόνο (που δεν απόλαυσε ποτέ) παραδίδει μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ελληνικής γλώσσας προς τέρψιν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είκοσι επτά χρόνια μετά, με τρεις διαφορετικούς Αρχιεπισκόπους, ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής παραμένει σε αργία για κάτι που έκανε ή δεν έκανε, για μια ασθένεια που τον κτύπησε ή δεν τον κτύπησε, ενώ ένας τέως μητροπολίτης με καταδικαστική απόφαση Δικαστηρίου για σεξουαλική παρενόχληση 16χρονης, καταγγελία για βιασμό και άλλες φήμες, μπορεί ακόμα να παραμένει στη μητρόπολη μέχρι να βρει αλλού στέγη, να έχει λιμουζίνα και οδηγό και να αμείβεται τα διπλάσια από κάποιον που έχει 2-3 πτυχία και εργάζεται 8-10 ώρες την ημέρα. Τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που έχει καταχωρήσει. Η εκδίκαση της οποίας θα βρει τον τέως μητροπολίτη στο κατώφλι των 90 και τότε θα είναι κρίμα γέρος άνθρωπος να υποστεί τιμωρία.

Οι μητροπολίτες, πάντως, που ήρθανε από τον Άρη και δεν γνώριζαν για την υπόθεση του Παγκράτιου, θα τη μελετήσουν και θα επανέλθουν. Μέχρι τότε μπορεί κι ο Πιτσιλλίδης να μετανοήσει.