Το δημογραφικό πρόβλημα δεν το βλέπει μόνο το ΕΛΑΜ με τους Νιγηριανούς, τους Πακιστανούς και τους υπόλοιπους μετανάστες που φθάνουν στην Κύπρο. Δημογραφικό πρόβλημα βλέπει κι ο πρόεδρος τους ΠΙΣ στις τάξεις των γιατρών.

«Γεμίσαμε με περιπατητές γιατρούς από την Ελλάδα, αλεξιπτωτιστές, δεν μπορείτε να φανταστείτε από πού, και έχει δημιουργηθεί δημογραφικό πρόβλημα εντός της ιατρικής κοινότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στον Κύπριο ασθενή», φέρεται να είπε ενώπιον της επιτροπής Υγείας της Βουλής ο δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος προεδρεύει ενός σώματος του οποίου τα πλείστα μέλη, πιθανόν, να οφείλουν τις σπουδές τους στους Ελλαδίτες που τις επιδότησαν στα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Άλλο αυτό; Όχι ακριβώς. Στρατιές Κυπρίων διαχρονικά σπούδασαν και εργοδοτήθηκαν στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Και συνεχίζουν να σπουδάζουν και να εργοδοτούνται, όπως εργοδοτούνται και στην Κύπρο άτομα εξ Ελλάδος σε πολλούς τομείς. Ανάμεσα σε αυτούς και στην ιατρική.

Η ιατρική κοινότητα δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ στο οποίο δεν μπορούν να εισέλθουν άτομα που δεν κατέχουν την κυπριακή υπηκοότητα. Κι αν το 2015 υπήρχαν στην Κύπρο 2.778 γιατροί, ενώ το 2023 οι γιατροί στη χώρα μας έφτασαν τους 4.700, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο δρ. Αγαθαγγέλου, αλλά παρ’ όλα αυτά οι ασθενείς γράφονται σε λίστες από τρεις βδομάδες μέχρι τρεις μήνες για να πετύχουν ραντεβού, πάει να πει πως οι ανάγκες δεν καλύπτονται (ή κάτι άλλο συμβαίνει το οποίο δεν οφείλεται μάλλον στην κάθοδο των εξ Ελλάδας γιατρών, πολλοί εκ των οποίων στελεχώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια που –εν πολλοίς– εγκαταλείφθηκαν από τους Κύπριους μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ).

Η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, που μπορεί να πλήττεται από τη μαζικότητα δεν οφείλεται στην ιθαγένεια των γιατρών αλλά από την επάρκεια τους. Καλοί και κακοί γιατροί υπάρχουν τόσο ανάμεσα στους Κύπριους όσο και ανάμεσα στις άλλες φυλές (αν θεωρούμε τους Ελλαδίτες άλλη φυλή). Αυτό, λοιπόν, που θα έπρεπε να απασχολεί τον ΠΙΣ, δεν είναι το κοσκίνισμα των γιατρών ανάλογα με τη χώρα γέννησης τους, αλλά η εισαγωγή ενός τρόπου αξιολόγησης της επάρκειας ενός εκάστου. Η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας (αν αυτό είναι το ζητούμενο) δεν θα βελτιωθεί αν διωχθούν όλοι οι μη Κύπριοι και κλειστούμε μεταξύ μας απολαμβάνοντας την καθαρότητα της υπηκοότητας μας. Αν αυτή την στιγμή, μας εγκαταλείψουν οι Ελλαδίτες γιατροί και νοσηλευτές, μάλλον το αντίθετο θα επιτευχθεί παρά βελτίωση της ποιότητας.

Αργότερα με ανακοίνωση του ο ΠΙΣ μίλησε για λάθος ερμηνεία των όσων λέχθηκαν. Το πρόβλημα όμως είναι αν λέχθηκαν.