Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ των Ηνωμένων Εθνών, κυκλοφόρησαν μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού οι δυο εκθέσεις του Γ.Γ., για τις καλές υπηρεσίες και για την Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Γενική εντύπωση, η οποία συναφώς προκύπτει από τα όσα καταγράφονται δεν γίνεται καμία αναφορά στη στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Καμία αναφορά δεν υπάρχει στην τουρκική αξίωση, όρο, που θέτει η κατοχική δύναμη, η οποία ζητά αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας πριν παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις. Κοντολογίς, ζητά πρώτα αναγνώριση και μετά να ξεκινήσουν οι όποιες συζητήσεις. Αυτό συνάδει με τις αποφάσεις του ΟΗΕ; Όχι ασφαλώς. Γιατί δεν το αναφέρει τούτο στις εκθέσεις του κ. Αντόνιο Γκουτέρες; Δεν το περιέλαβε ο συντάκτης της έκθεσης, ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και κρίθηκε πως αυτό είναι το… σωστό;

ΤΗΝ ίδια ώρα, γίνεται αναφορά ότι ο Γενικός Γραμματέας καθοδηγείται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενώ συντηρεί το θέμα του διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Μια κίνηση, που θεωρεί όπως σημειώνει, ότι εάν προχωρήσει θα συμβάλει στο Κυπριακό. Γιατί, όμως, δεν διορίζει απεσταλμένο ο κ. Γκουτέρες από την στιγμή, που το θεωρεί σημαντικό; Επειδή δεν το θέλει η κατοχική πλευρά; Περαιτέρω, γίνεται αναφορά στη σημασία του θέματος των Βαρωσίων και στην ανάγκη για συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς ότι στις παρατηρήσεις του ο Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Η συνεχιζόμενη απουσία ουσιαστικού διαλόγου σε θέματα που σχετίζονται με την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζει να μεγαλώνει το χάσμα διαφορετικών απόψεων για το πως θα προχωρήσουν προς τα εμπρός». Επίσης ο ΓΓ σημειώνει πως «την ίδια ώρα μεγαλώνει και το χάσμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

ΟΛΑ αυτά, κυρίως οι παραλείψεις και οι εποικοδομητικές ασάφειες, είναι επαναλαμβανόμενες. Και, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα, κάθε άλλο παρά βοηθά τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό πρωτίστως επειδή πολιτικές σκοπιμότητες κρύβουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι η συνεχιζόμενη κατοχή και η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων επί του εδάφους από την τουρκική πλευρά. Ο μόνος στόχος, που πρέπει να τίθεται από τον Διεθνή Οργανισμό, είναι η άρση των κατοχικών δεδομένων και η αποκατάσταση της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν δεν είναι αυτός ο στόχος, θα διαιωνίζεται η κατοχή και το άλυτο ζήτημα.