Οι πολίτες κτύπησαν καμπανάκι για τις πολιτικές δυνάμεις, τον τρόπο που πολιτεύονται και τις συμπεριφορές τους, ουκ ολίγες φορές, χωρίς να εισακουστούν.

Η «εκδίκηση» αποτυπώνεται στις κάλπες είτε με αρνητική ψήφο, ή με αποχή.

Οι προεδρικές εκλογές του ’23 άφησαν αποτυπώματα που θάπρεπε να είχαν προβληματίσει τις κομματικές ηγεσίες και να δρομολογούσαν κάποιες έστω αλλαγές που να συνέβαλλαν σε μια πιο υγιή και δημοκρατική σχέση εκλογικού σώματος και πολιτικών δυνάμεων ενόψει της σημαντικής για όλα τα κόμματα διπλής αναμέτρησης του 2024.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε από την Pulse Market Research σε συνεργασία με τη ΓΝΩΡΑ στέλνει πολλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μόνο τρεις από τους εφτά πολιτικούς ηγέτες καταγράφουν θετικά ποσοστά που υπερτερούν των αρνητικών ποσοστών, με την Αννίτα Δημητρίου να κυριαρχεί με ποσοστά που ανταγωνίζονται στα ίσα την θετική αποτίμηση για τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος καταφέρνει να διατηρείται σε ψηλά ποσοστά- 67% θετική γνώμη έναντι 29% αρνητική γνώμη- παρά τις αστοχίες που σημειώθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων και εντεύθεν. Η Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι η μόνη με ανοιχτή σε αυτή την έκταση, της ψαλίδας μεταξύ θετικής και αρνητικής αποτίμησης. Σε 72% ανέρχεται το ποσοστό όσων έχουν θετική γνώμη, για τη συναγερμική πρόεδρο, και 23% όσων έχουν αρνητική γνώμη.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Το ποσοστό των θετικών γνωμών υπέρ του ανέρχεται σε 54% και το ποσοστό των αρνητικών απόψεων σε 26%.

 Ο αρχηγός του δεύτερου μεγάλου κόμματος, του ΑΚΕΛ, ο  Στέφανος Στεφάνου κατατάσσεται στην τρίτη θέση, αγγίζοντας το όριο του 50% σε ότι αφορά την θετική αποτίμηση για το πρόσωπό του με τις αρνητικές γνώμες να φτάνουν στο 40%.

Για τους υπόλοιπους τέσσερις υπερτερούν οι αρνητικές απόψεις. Για τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, το 50% έχει αρνητική άποψη και το 43% θετική. Σε μικρή δημοσκοπικά απόσταση βρίσκεται ο αρχηγός του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με το ποσοστό των αρνητικών απόψεων για τον ίδιο να είναι κατά μια μονάδα πιο πάνω από του δηκοϊκού προέδρου και το ποσοστό των θετικών γνωμών υπέρ του να περιορίζεται στο 39%.

Διόλου θετική είναι η αποτίμηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης και τον πρόεδρος της ΕΔΕΚ που συνωστίζονται στην προτελευταία και τελευταία θέση του κομματικού πίνακα. Το ποσοστό των θετικών απόψεων για τον Μάριο Καρογιάν περιορίζεται στο 28% ενώ των αρνητικών εκτοξεύεται στο 63%. Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν αρνητική άποψη για τον Μαρίνο Σιζόπουλο εκτοξεύεται ακόμη πιο πάνω στο 66% με τις θετικές απόψεις για τον ίδιο να διολισθαίνουν στο 24%.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι σχετικά νέοι και οφείλουν να προβληματιστούν σοβαρά για το μέλλον, που απαιτεί πολιτικές ουσίες και όχι μόνο εικόνα για να μπορούμε να επιβιώσουμε σε αυτό τον τόπο.