Κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι σοφοί μας. Δεν είναι τυχαία πράματα αυτά. Όπως λέει κι ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, δεν γίνεται «να εκφράζει κάποιος την επιθυμία να παρευρεθεί σε μια αντικατοχική εκδήλωση και εμείς να του πούμε όχι». Πράγματι, άμα το απλοποιείς τόσο πολύ, δεν γίνεται να του πεις όχι. Γίνεται, όμως, κάπως πιο περίπλοκο αν αυτός ο κάποιος είναι ο παράνομος δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Και δεν εξέφρασε την επιθυμία έτσι, επειδή θέλει να κάνει αντικατοχικό αγώνα.

Προσκλήθηκε επίσημα και πανηγυρικά από το νόμιμο δημαρχείο της πόλης. Αλλά, αυτός είναι παράνομος, όπως και να το κάνουμε. Ακόμα κι αν τον έκανε δήμαρχο το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που έχει στενές σχέσεις με το κόμμα που έκανε δήμαρχο τον Ιωάννου, το ΑΚΕΛ, και που στο παράνομο καθεστώς σήμερα είναι ενεργό μέρος ως «αξιωματική αντιπολίτευση». Παλιότερα ήταν και «κυβέρνηση».

Προσκλήθηκε ο Σουλεϊμάν Ουλουτσάι, από τον δήμο Αμμοχώστου στην εκδήλωση, όχι ως ένας Τουρκοκύπριος που επιθυμεί να πάει σε αντικατοχική εκδήλωση, αλλά ως «δήμαρχος Αμμοχώστου». Δηλαδή, ως φορέας ενός θεσμού ο οποίος αποτελεί ένα από τα συστατικά στοιχεία του κράτους. Του παράνομου κατοχικού κράτους. Όπως αποτελεί και το κόμμα που τον «εξέλεξε».

Ο Σίμος Ιωάννου έλεγε χτες το πρωί στο ραδιόφωνο ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι Τουρκοκύπριο δήμαρχο Αμμοχώστου προβλέπει και το Σύνταγμα του 60. Δηλαδή, ο δήμος Αμμοχώστου αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δημάρχου της κατεχόμενης πόλης. Αυτού που έγινε δήμαρχος μέσα από την παράνομη ψηφοφορία που οργάνωσε το κατοχικό καθεστώς.

Τόσο απλοποιημένες πια είναι οι πολιτικές τους, σηκώνουμε τα χέρια, παραδιδόμαστε στη σοφία τους. Επικαλούνται ακόμα και πρόνοια του Συντάγματος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Διότι, μπορεί να υπήρχε η συνταγματική πρόνοια (άρθρο 173) για δημάρχους Τουρκοκυπρίων στις μεγάλες πόλεις, αλλά μέχρι την διάλυση του 63 γίνονταν διαβουλεύσεις για το πώς θα εφαρμοστεί διότι οι Τουρκοκύπριοι επέμεναν σε γεωγραφικό διαχωρισμό των δήμων και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν. Πέτυχαν με την εισβολή τον στόχο τους οι Τ/κ, και οι Ε/κ το θεωρούν πια δεδομένο και λογικό και νόμιμο.

Τέλος πάντων, να κοπιάσει ο Σουλεϊμάν Ουλουτσάι στην εκδήλωση της Αμμοχώστου αφού προσκλήθηκε και αποδέχτηκε, και όποιος άλλος Τουρκοκύπριος το επιθυμεί και δεν χρειάζεται να γίνεται τόση φασαρία, δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου. Αλλά ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Μία είναι η αλήθεια: Ότι το πρόβλημα δεν είναι η παρουσία του στην εκδήλωση, είναι ότι γίνεται ακόμα ένα βήμα, άλμα θα έλεγα, προς αυτό που επιθυμεί το κατοχικό καθεστώς: Αναγνώριση εδαφικής κυριαρχίας και συνύπαρξη δίπλα – δίπλα. Όμορφα κι αγαπημένα. Να έρχονται αυτοί στις εκδηλώσεις μας, να πηγαίνουμε εμείς στις δικές τους, να γίνουν και οι «αντικατοχικές εκδηλώσεις» φολκλορικές εκδηλώσεις να ενταχθούν και στα κοινά ήθη και έθιμα του λαού μας. Να το συνηθίσουμε κι αυτό.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν τους φτάνει αυτό τους σοφούς μας, θέλουν όπως είπα να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Χαιρετίζει, λέει, και ο αν. πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, διότι με τη συμμετοχή του «δημάρχου» στην αντικατοχική εκδήλωση, στέλνει και αυτός το μήνυμα ως Τουρκοκύπριος, προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να σταματήσει να σφετερίζεται τις περιουσίες προσφύγων. Πού τα ανακαλύπτουν τα μηνύματα ένας θεός ξέρει. Ακόμα λίγο θα μας πουν ότι είναι εναντίον της κατοχής, είναι υπέρ της αποχώρησης της Τουρκίας από την Κύπρο, εναντίον των εγγυήσεων… Πού τα βλέπουν όλα αυτά; Στον ύπνο τους;

Υ.Γ. Όπως έλεγε κατ΄ επανάληψη χτες ο δήμαρχος, την πρόσκληση προς τον Σουλεϊμάν Ουλουτσάι απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του δήμου, Νίκος Κάρουλλας. Ο κ. Κάρουλλας είναι αυτός που δήλωνε το 2020 ότι θα επέστρεφε στην Αμμόχωστο και υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Έτσι, για να καταλαβαινόμαστε.