Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά των καλοκαιρινών διακοπών, ωστόσο κάποια υπουργεία καθώς ημικρατικοί οργανισμοί εργάζονται πυρετωδώς για να ετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2024, με στόχο αυτοί να κατατεθούν έγκαιρα στη Βουλή και να εγκριθούν πριν από το τέλος του χρόνου.

Το ερώτημα, όμως, που εγείρεται είναι κατά πόσο οι ημικρατικοί αλλά και τα υπουργεία θα προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα και θα αρχίσουν τη νέα χρόνια έχοντας εγκεκριμένους τους προϋπολογισμούς τους ή θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Βάσει του Συντάγματος και του νόμου περί Δημοσιονομικής Εξυγίανσης, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα πρέπει να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή τρεις μήνες πριν από τη λήξη του έτους, όπως γίνεται και για τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το αργότερο αρχές Οκτώβριου. Στον προϋπολογισμό του 2023, λόγω των προεδρικών εκλογών αλλά και της διακοπής των εργασιών του Κοινοβουλίου σε κάποια φάση της προεκλογικής εκστρατείας, πολλοί οργανισμοί είχαν αρχίσει τη χρονιά χωρίς προϋπολογισμό και λειτουργούσαν με δωδεκατημόρια. Υπήρχαν και οργανισμοί που δεν είχαν προϋπολογισμό μέχρι το τέλος Μαρτίου, δηλαδή μετά την εκπνοή των δωδεκατημορίων. Κάτι το οποίο είναι παράνομο, καθώς βάσει του Συντάγματος, τα δωδεκατημόρια καλύπτουν τις δαπάνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου για τους ημικρατικούς οργανισμούς για τους οποίους δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως τους δύο συγκεκριμένους μήνες οι κρατικές πληρωμές γίνονται απ’ ευθείας από το Πάγιο Ταμείο, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και για κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Από τον Μάρτιο, όλες οι δαπάνες που διενεργούσαν τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου χωρίς να έχουν ψηφισμένο τον προϋπολογισμό τους ήταν παράνομες, περιλαμβανομένων και των απολαβών των εργαζομένων. Και όλα αυτά ήταν εις γνώση του κράτους, ενώ είχαν εκφραστεί και σφοδρά παράπονα από πολλούς βουλευτές για  μη συμμόρφωση των ημικρατικών οργανισμών με τα χρονοδιαγράμματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές φορές οι ημικρατικοί οργανισμοί υποστήριξαν πως δεν ευθύνονταν για την εκπρόθεσμη κατάθεση των προϋπολογισμών τους στη Βουλή, επισημαίνοντας πως η καθυστέρηση οφειλόταν στην εξέτασή τους από το αρμόδιο υπουργείο. Δεν έχει σημασία ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση στην προώθηση των προϋπολογισμών στο Κοινοβούλιο, σημασία έχει αυτοί να κατατίθενται έγκαιρα, για να αποφεύγεται το μπάχαλο που δημιουργείται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που καθόρισε το Υπουργείο Οικονομικών και για τα οποία έχουν ενημερωθεί τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, θα έπρεπε να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς για το 2024 στο καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο μέχρι τις 17 Ιουλίου. Κάτι το οποίο έχουν πράξει ελάχιστοι από αυτούς. Εξάλλου, μέχρι τις 16 Αυγούστου οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να υποβληθούν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα προχωρήσει σε έλεγχο για να διαπιστώσει κατά πόσο οι οργανισμοί έχουν συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου.

Ακολούθως, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να υποβάλει τους προϋπολογισμούς στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να τους καταθέσει στη Βουλή. Το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο που απέστειλε στους ημικρατικούς οργανισμούς, τονίζει πως η Βουλή με επιστολές προς το υπουργείο έχει επιστήσει την προσοχή αναφορικά με την έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών στο Κοινοβούλιο. Επίσης, τους καλεί να τηρήσουν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών όλων των ημικρατικών οργανισμών στη Βουλή, για να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος εξέτασής τους από το νομοθετικό Σώμα αλλά και για να αποφευχθεί η χρήση δωδεκατημορίων.

Τα μακρά κοντά έγιναν, όμως, και σε λίγες εβδομάδες θα διαπιστωθεί εάν έχουν συμμορφωθεί οι οργανισμοί. Θα ήταν καλό αυτή τη φορά η Βουλή να είναι αμείλικτη και σε περίπτωση που παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο θα πρέπει να τρίξει τα δόντια σε αυτούς (είτε υπουργεία, είτε ημικρατικούς οργανισμούς) που θα έχουν την ευθύνη της καθυστέρησης. Δεν θα πρέπει το Κοινοβούλιο να κάνει εκπτώσεις, αλλά θα πρέπει να είναι αυστηρό με όσους δεν συμμορφώνονται με το Σύνταγμα και τους νόμους.