Το πως θα εξελιχθεί δικαστικώς η δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αν και με τα όσα λέγονται και γράφονται στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης κάπου φαίνεται που οδεύουν τα πράγματα. Ανεξαρτήτως του ποια εξέλιξη θα έχει η δικαστική υπόθεση, το τραγικό συμβάν—ίσως να συνέβαλε και η εμπλοκή ξένων οπαδών—φαίνεται πως θα συμβάλει στο να ληφθούν ουσιαστικά, και όχι λεκτικά αυτή τη φορά, μέτρα για αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού.

Για το φαινόμενο του χουλιγκανισμού ακούμε χρόνια τώρα συζητήσεις και αναλύσεις και για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί έχουμε όλοι μας—ανεξαρτήτως θέσης και ρόλου—χιλιάδες δηλώσεις, ομιλίας, παρεμβάσεις και συζητήσεις, για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, για μέτρα και πολλά άλλα. Κάποια μέτρα όντως έχουν αποφασιστεί και έχουν υλοποιηθεί, όχι μόνο στην περίπτωση της Κύπρου αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και, ναι, τα περισσότερα γήπεδα, μετά από γνωστές τραγωδίες (όπως π.χ. Χέιζελ και Χίλσμπορο) έχουν «καθαρίσει» από χούλιγκανς. Το φαινόμενο των συγκρούσεων στις κερκίδες είναι πολύ σπάνιο πλέον, κι αυτό έχει να κάνει με μια σειρά από μέτρα που καλώς έχουν ληφθεί εδώ και μερικά χρόνια.

Καθάρισαν, μερικώς, τα γήπεδα, αλλά ο χουλιγκανισμός ως φαινόμενο δεν έχει εξαλειφθεί. Αυτό που συνέβη προ μερικών ημερών στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν ήταν κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια. Όλοι εσείς που ασχολείστε πολύ πιο πολύ από εμένα στα του ποδοσφαίρου θα θυμάστε ουκ ολίγες περιπτώσεις οπαδικής βίας σε πόλεις όπου διοργανωνόταν κάποιος σημαντικός αγώνας ή ένας τελικός όπου βρίσκονταν στον ίδιο χώρο οπαδοί δύο ομάδων. Και σίγουρα θα είχατε προσέξει πως ενώ έξω γινόταν το έλα να δεις, εντός του γηπέδου όλα κυλούσαν όμορφα και ωραία. Και έτσι κάποιοι πίστευαν πως τα μέτρα που είχαν λάβει κατά του χουλιγκανισμού επιτύγχαναν.

Φαίνεται πως τα συγκεκριμένα μέτρα όχι μόνο δεν έχουν επιτύχει το στόχο τους, αλλά αντίθετα, όση ώρα η ΟΥΕΦΑ έβλεπε με ικανοποίηση τα γήπεδα να καθαρίζουν και δισεκατομμύρια να επενδύονται στο ποδόσφαιρο, κάποιοι άλλοι απλώς ενίσχυαν το οπλοστάσιο και τον τρόπο δράσης τους. Τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας δείχνουν ακόμα κάτι, ενώ η Ελλάδα έτρεξε και τρέχει, καλώς, να λάβει μέτρα στην περίπτωση της Κροατίας, η χώρα από την οποία εμπλέκονται οι οπαδοί που έδρασαν κατά τρόπο εγκληματικό, δεν προσέξαμε καμιά απολύτως ενέργεια.

Να έρθουμε όμως και στις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από τον Έλληνα πρωθυπουργό στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των παράνομων/παράτυπων λεσχών φιλάθλων και παράλληλα θα αδειοδοτείται και θα λειτουργεί αυστηρά ένας σύνδεσμος με έδρα την επίσημη ΠΑΕ. Θα σταθώ σ’ αυτά τα δύο μέτρα τα οποία θα πρέπει κι εμείς εδώ στην Κύπρο να δούμε προσεκτικά, γιατί έχουμε κι εμείς τα δικά μας στέκια χουλιγκάνων σε όλες τις πόλεις. Αρκετοί, αν όχι όλοι, οι σύνδεσμοι των λεγόμενων «οργανωμένων» έχουν τα παραρτήματά τους σε άλλες πόλεις.

Αυτά τα παραρτήματα είναι καιρός να κλείσουν και παράλληλα η κάθε ομάδα, εάν επιθυμεί, να έχει έναν αδειοδοτημένο σύνδεσμο εντός του σωματείου. Η σύνδεση σωματίου/ομάδας με τους λεγόμενους «οργανωμένους» θα καθιστά αμφότερες τις πλευρές υπόλογες για ό,τι συμβεί. Και κυρίως θα αναγκάσει τα ίδια τα σωματεία να παίρνουν μέτρα για να μην έχουν κόστος. Διότι σήμερα, ως έχουν τα πράγματα, οδηγούν τις ομάδες στο να κρύβονται πίσω από τους «ανεγκέφαλους», να κρατούν αποστάσεις όπως δεν τους συμφέρει, αλλά να τους χρησιμοποιούν όποτε αυτό είναι βολικό. Γι’ αυτό και η πολιτεία οφείλει, επιτέλους, να προχωρήσει και να λύσει το πρόβλημα του χουλιγκανισμού. Στο κάτω-κάτω, ό,τι δεν λύνεται, ως γνωστό, κόβεται… και από τη ρίζα άμα χρειαστεί. Ενωρίς, πριν το επόμενο θύμα.