Θ’ ανέμενε κάποιος πως σε μια χώρα στην οποία ο τουρισμός είναι η βαριά της βιομηχανία, θα ρίχνονταν μεγάλες δυνάμεις, ειδικά μετά τα δύο καταστροφικά χρόνια της πανδημίας, προκειμένου η επανεκκίνηση, που άρχισε δειλά δειλά από πέρσι, να γίνει με τους καλύτερους οιωνούς.

Παρά τις πολύ σωστές ενέργειες για αύξηση των πτήσεων από διάφορους προορισμούς της Ευρώπης, προκειμένου να καλυφθεί το κενό από τη ρωσική αγορά, δεν έγιναν αντίστοιχες ενέργειες ώστε να διατηρηθεί σε ψηλά επίπεδα η ποιότητα των υπηρεσιών μας.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και παθόντες είναι και πολλοί κύπριοι παραθεριστές, οι οποίοι στήριξαν πολύ φέτος τις τουριστικές περιοχές αφού, λόγω της ακρίβειας, επέλεξαν να παραμείνουν στην Κύπρο. Ένα από αυτά είναι το αδιανόητο που συνέβη στον Πρωταρά την περασμένη εβδομάδα, όπου τρεις τουριστικές περιοχές (Κάππαρη, Περνέρα, Αγία Τριάδα) έμειναν χωρίς νερό. Το αποτέλεσμα ήταν ντόπιοι και ξένοι να ταλαιπωρηθούν αφάνταστα εν μέσω καύσωνα, με τις επιχειρήσεις να τρέχουν να βρουν ιδιωτικά βυτιοφόρα προκειμένου να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Αυτό, εν τω μεταξύ, συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, επειδή το νερό που παρέχεται στην περιοχή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τόσων χιλιάδων παραθεριστών. Φέτος, ωστόσο, το πρόβλημα ήταν χειρότερο, επειδή προκλήθηκαν και δύο βλάβες στο δίκτυο. «Ο κεντρικός αγωγός διοχετεύει στην ελεύθερη Αμμόχωστο 36,000 m³ και οι ανάγκες είναι περίπου 42,000 m³ νερού. Ουσιαστικά, η προηγούμενη Κυβέρνηση άφησε την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου χωρίς νερό. Αγοράστηκαν οι σωλήνες, έπρεπε εδώ και δύο χρόνια να ολοκληρωθεί ο νέος αγωγός από την αφαλάτωση Δεκέλειας προς τις δεξαμενές της περιοχής, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Εάν γινόταν αυτό το έργο, που εξαγγέλθηκε από το 2017, “θα επιλύονταν όλα τα προβλήματα”, είχε αναφέρει στον «Φ» ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης. Είναι πραγματικά απίστευτο πως μια χώρα που θέλει να παρέχει ανταγωνιστικές υπηρεσίες, αφήνει στην τύχη την παροχή νερού στην περιοχή που κατέχει τη μερίδα του λέοντος της τουριστικής βιομηχανίας.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες ανεξαιρέτως οι τουριστικές περιοχές, είναι η έλλειψη προσωπικού. Πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί κάποιοι να επιχειρούν να υποβαθμίσουν, ωστόσο, άρχισε ήδη να κάνει ζημιά στο προσφερόμενο τουριστικό μας προϊόν. Μας έλεγε πριν από λίγες ημέρες επιχειρηματίας, πως καθυστέρησαν τόσο πολύ οι διαδικασίες για έκδοση αδειών για προσωπικό από τρίτες χώρες, που δεν πρόλαβαν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους τους. Το αποτέλεσμα είναι να μην εξυπηρετούνται σωστά οι πελάτες, πολλοί από τους οποίους γράφουν αρνητικά σχόλια στις τουριστικές πλατφόρμες, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία εικόνας για ένα προορισμό.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η ηχορύπανση για την οποία υπάρχει νομοθεσία αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις εφαρμόζεται. Τα πιο πολλά παράπονα προέρχονται και πάλι από τον Πρωταρά, ο οποίος άρχισε ήδη να πληρώνει τις επιπτώσεις των κακών πρακτικών στον τουρισμό. Μια επίσκεψη στην περιοχή Περνέρα, είναι αρκετή για να πείσει και τους πιο δύσπιστους.

Τα καμπανάκια κινδύνου ηχούν πλέον από παντού και σε αυτά προστίθενται καταγγελίες για αισχροκέρδεια και έλλειψη καθαριότητας. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι να τα ακούσουν αυτοί που πρέπει.