Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πλευρά, ως αναμενόταν, αξιοποιεί στο έπακρο τα πρόσφατα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό. Βρήκε την ευκαιρία η κατοχική δύναμη για να προβάλλει τα παράνομα και παράλογα της αφηγήματα. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε μια δήλωση, που φαίνεται ότι ετοιμάσθηκε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια από την τουρκική λεγόμενη πρεσβεία στα κατεχόμενα, ισχυρίσθηκε πως οι επιθέσεις σε τζαμιά και ξένους υπηκόους έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Περαιτέρω ισχυρίσθηκε ότι τα πρόσφατα γεγονότα «αποτελούν εκδήλωση των άσχημων επιθέσεων κατά του Ιερού Κορανίου και της αυξανόμενης ξενοφοβίας σε ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και έφθασε, ως αναμενόταν, στο διά ταύτα λέγοντας ότι «τη στιγμή που ο τουρκικός στρατός αποσυρθεί από το νησί, στόχος ρατσιστικών επιθέσεων θα είναι οι Τουρκοκύπριοι. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό. Αυτό είναι το συμπέρασμα που θα βγάλουμε από το περιστατικό στη Λεμεσό. Η εγγύηση της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού εδώ είναι ζωτικής σημασίας για εμάς».

ΔΕΝ αναμέναμε κάτι διαφορετικό από την κατοχική πλευρά. Την ίδια, όμως, ώρα θεωρούμε πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσφέρουν, κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές, πεδίο στην τουρκική πλευρά για να διατυπώσει και να προβάλλει τα αφηγήματα της. Δυο επεισόδια στις ελεύθερες περιοχές, που προκλήθηκαν από ανεγκέφαλους, φασίστες κουκουλοφόρους, προφανώς και δεν δικαιολογούν την τουρκική θέση για διατήρηση των ξεπερασμένων εν πολλοίς «ληγμένων» εγγυήσεων αλλά και την εσαεί παραμονή τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στο νησί.

ΕΝΑ είναι τα απαράδεκτα επεισόδια και η διαχείριση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας τέτοιων ακραίων φαινομένων και διαφορετικό το θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων. Και άλλο, βέβαια, το μεταναστευτικό ζήτημα. Και θα πρέπει, όσο και να επιμένει η προπαγανδιστική μηχανή της τουρκικής πλευράς, να αποσυνδεθούν.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά επιχειρεί να παρουσιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινωνία μας ότι είναι δήθεν ισλαμοφοβική, ξενοφοβική, ρατσιστική, εξυπηρετώντας έτσι τα αφηγήματα της στο Κυπριακό. Γιατί με αυτούς τους ισχυρισμούς, θεωρεί πως μπορεί να «περάσει» το αφήγημα αυτό και στη διεθνή κοινότητα και ειδικά στον μουσουλμανικό κόσμο. Αυτό το αφήγημα δεν πείθει κανένα. Ούτε τους Τουρκοκύπριους, ούτε όσους το προβάλλουν. Θέλουν να ενισχύσουν τη θέση τους για μόνιμη και «νόμιμη» παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Δεν μπορεί τούτο να γίνει αποδεκτό.