H αναφορά των ΜΜΕ (25/9/2023) στη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, που απρόοπτα βρέθηκε στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τους ενδεικτικούς χαρακτηρισμούς: «ουρανοκατέβατος», «νεοφώτιστος», «πρωτάρης», «πολιτικό αουτσάιντερ ο Κασσελάκης».
Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο μέχρι πριν μερικούς μήνες άγνωστος στην Ελλάδα, Στέφανος Κασσελάκης. Ήταν μέχρι πρόσφατα trader στην υπηρεσία της Goldman Sachs. Ο 35χρονος Κασσελάκης, μετά την απρόσμενη νίκη του, περιγράφει τον εαυτό του ως αυτοδημιούργητο επιχειρηματία ναυτιλίας. Άπειρος στην πολιτική, δεν είχε αναλάβει ποτέ αιρετό αξίωμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία στο απόγειο της κρίσης χρέους της Ελλάδας το 2015 και ακολούθησαν δύο διαδοχικές ήττες (2019, 2023).
Διαβάζουμε από το επίσημο βιογραφικό του Στέφανου Κασσελάκη, όπως έχει δημοσιευτεί: «Γεννήθηκε (1988) στο Μαρούσι. Από το 2015 δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας. Έχοντας κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδη» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ο Στέφανος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην μαθηματική Βαλκανιάδα νέων και, χάρη στη διάκρισή του, έλαβε πλήρη υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου και μετανάστευσε από την ηλικία των 14 ετών. Φοίτησε στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania με υποτροφία και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες από το College of Arts&Sciences. Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Στέφανος εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Joe Biden για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής «Center for Strategic and International Studies» στη Washington, DC. Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, αρχικά με τη «Στήλη του Φοιτητή» και αργότερα με το «Χρώμα της Αγοράς». …Ο Στέφανος ζει στο Miami των ΗΠΑ. Μιλά άπταιστα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι ιδιαίτερα φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων.»
Το βιογραφικό του πιστοποιεί έξυπνο άνθρωπο.
Ένας μέχρι χθες άγνωστος στους Έλληνες πολίτες νέος κατάφερε μέσω μιας επιδέξιας καμπάνιας στα social media να ηγηθεί (56,04% ψήφων έναντι 43,96% ) ενός κόμματος που προηγουμένως είχε δεχτεί βαριά ήττα. Ο αρχάριος πολιτικός Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας.
Το ερώτημα είναι πώς τα κατάφερε;
Ένας Αμερικανός πολιτικός ακτιβιστής περιέγραψε τα μέσα ενημέρωσης ως την πιο ισχυρή οντότητα στη γη, «επειδή ελέγχουν το μυαλό των μαζών».
Ας δούμε ανάλογες περιπτώσεις.
Στις αρχές του 2007, πολύ λίγοι γνώριζαν τον άσημο γερουσιαστή Barack Obama που διεκδικούσε την προεδρία απέναντι στη Δημοκρατική υποψήφια και πολύ αναγνωρίσιμη Hilary Clinton. Στις 4 Νοεμβρίου 2008 ο Obama έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Αφρικανοαμερικανός πρόεδρος νικώντας τον Ρεπουμπλικανό John McCain. To Πανεπιστήμιο του Stanford σε ειδική μελέτη που διεξήγαγε απέδωσε την επιτυχία στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογίας όχι μόνο για συλλογή χρημάτων αλλά για τη δημιουργία πλήθους εξουσιοδοτημένων εθελοντών που επιδίωκαν την αλλαγή. Η ομάδα του Barack στρατολόγησε 5 εκατομμύρια εθελοντές από 15 διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook και MySpace. Στο Facebook τον ακολουθούσαν σχεδόν 3 εκατομμύρια, στο Twitter 115,000, ενώ παρακολουθούσαν στο YouTube τις εκστρατείες του 50 εκατομμύρια θεατές. Και οι άλλοι υποψήφιοι είχαν πρόσβαση σε αυτά τα μέσα αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν επάξια. Η καμπάνια του έμεινε στην ιστορία ως ένα πολύ επιτυχημένο marketing.
Η μελέτη του Stanford επικεντρώνεται στις στρατηγικές που χρησιμοποίησε το επιτελείο του Obama: 1) Επιλογή των σωστών προοδευτικών ανθρώπων στο επιτελείο του, κτίζοντας έτσι μια ομάδα πρώτης κατηγορίας, 2) σεβάστηκαν και χρησιμοποίησαν τα νέα μέσα δικτύωσης, 3) δημιούργησαν νέους ιστότοπους για ενδυνάμωση των ψηφοφόρων, 4) αντέστρεψαν την παραδοσιακή συμμετοχή στην καμπάνια με προσέλκυση υποστηρικτών όλων των επιπέδων, 5) συμμετοχή πολιτών σε σημαντικές στιγμές π.χ. στάληκαν ένα εκατομμύρια μηνύματα στους οπαδούς ανακοινώνοντας το όνομα του αντιπροέδρου, έτσι δίνοντας τους σημασία, 6) αντιστροφή της παραδοσιακής συγκέντρωσης χρημάτων με εστίαση στις μικροδωρεές μεγάλου αριθμού δωρητών, 7) υπήρξαν αυθεντικοί με την αποτύπωση πραγματικών ιστοριών μέσω ιστολογίων και βίντεο.
Πολύ πρίν τον Obama, ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Abraham Lincoln (1809 –1865), είχε διαπιστώσει τη μεγάλη δύναμη των μέσων ενημέρωσης (τότε μόνο εφημερίδες) και τη χρησιμοποίησε κατάλληλα. Ο ειδικός για το θέμα Harold Holzer, έδωσε πλήρη περιγραφή στο μνημειώδες βιβλίο του «Lincoln and the Power of the Press».
Αλλά και στην Κύπρο είχαν και έχουν πολύ μεγάλο ρόλο τα ΜΜΕ τόσο σε επίπεδο υποψηφίων προέδρων αλλά και πολιτικών αξιωματούχων. Υπεράνω όλων το είδωλο που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ. Μόλις ξεσπάσει κάτι δημόσια σπεύδουν να το «διορθώσουν» πριν χαλάσει το είδωλο.
Στην Κύπρο δεν έχει σημασία τι είσαι αλλά τι φαίνεται πώς είσαι.