Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στις τιμές των διαφόρων προϊόντων (τροφίμων και μη) και των υπηρεσιών, καθιστώντας τη ζωή των νοικοκυριών δυσκολότερη. Παρά τις δέκα αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως μέτρο τιθάσευσης του πληθωρισμού, η μείωσή του δεν γίνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και δεν αντανακλά στις τιμές των προϊόντων.

Πολλές φορές λέχθηκε πως μετά τον Απρίλιο του 2024 και εφόσον μειωθεί ο πληθωρισμός θα αρχίσουν τα δανειστικά επιτόκια να παίρνουν την κατιούσα. Οικονομολόγοι, μάλιστα, εκτιμούν πως τα δυσκολότερα έπονται, καθώς το 2024 η κατάσταση πιθανόν να επιδεινωθεί περαιτέρω. Κόμματα, συντεχνίες και άλλα οργανωμένα σύνολα καλούν την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αναχαίτισης της ακρίβειας, ωστόσο, το ρευστό οικονομικό τοπίο δεν επιτρέπει τα οριζόντια μέτρα και πλέον επικεντρώνεται μόνο σε στοχευμενα μέτρα. Τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, μελετώντας σειρά μέτρων.

Πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε πως τα ενδεχόμενα μέτρα θα ανακοινωθούν περί τα τέλη του μήνα, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω πληροφορίες σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αυτά. Το δεδομένο, ωστόσο, είναι πως τα μέτρα θα είναι στοχευμένα και θα επικεντρωθούν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Προς το παρόν, η κυβερνητική πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

Ήδη έχει προχωρήσει σε οικονομικές μελέτες, κοστολογώντας τις διάφορες προτάσεις, για να επιλέξει αυτή που θα έχει τις λιγότερες απώλειες εσόδων για το κράτος.

Στο τραπέζι φαίνεται να βρίσκεται στήριξη των κατοίκων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών από το ενεργειακό κόστος. Λόγω της αλλαγής του καιρού, εξετάζεται και το ενδεχόμενο παραχώρησης ενός επιδόματος θέρμανσης για τους συγκεκριμένους κατοίκους, νοουμένου ότι θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, εξετάζεται και πιθανή στήριξη με άλλους τρόπους, των πολύτεκνων, των φοιτητών συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού αλλά και των χαμηλοσυνταξιούχων. Τα νέα μέτρα δεν φαίνεται να αποτελούν εύκολη εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα που προέρχεται από εξωγενείς κυρίως παράγοντες δεν της επιτρέπουν να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη.

Την ίδια ώρα, που η ακρίβεια έχει γονατίσει την πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, του χρόνου αναμένεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω και από την πράσινη φορολογία. Κάτι, το οποίο περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έδωσε η Δημοκρατία στην Κομισιόν στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη φορολογία αναμένεται να ληφθούν κάποια αντισταθμιστικά μέτρα για να δώσουν κάποια μικρή ανακούφιση στους καταναλωτές. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές έχουν περιληφθεί κονδύλια τόσο για τα νέα μέτρα όσο και για τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Από την άλλη, τα κόμματα θα πρέπει μέσω των τροπολογιών που θα καταθέσουν να προχωρήσουν σε σημαντικές εξοικονομήσεις από τον προϋπολογισμού κυρίως από τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους και από άλλου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δημοσιονομική εκτροπή. Η πρώτη κίνηση  από πλευράς της Κυβέρνησης. έγινε με τη μείωση του ανοίγματος των νέων θέσεων καθώς του χρόνου το κρατικό μισθολόγιο θα σκαρφαλώσει στα €3.7 δισ. και ουσιαστικά θα είναι αυξημένο κατά €0.5 δισ. από φέτος.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως το κράτος έχει και υποχρεώσεις έναντι σε θεσμούς και του χρόνου θα πρέπει να ξεπληρώσει δανεισμό που έχει λάβει την περίοδο της πανδημίας και όχι μόνο. Φέτος, τα κόμματα κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τον λαϊκισμό και μαζί την εκτελεστική εξουσία να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες εξοικονομήσεις, αφού υπάρχουν πολλά κονδύλια για τα οποία υπάρχει περιθώριο να μειωθούν. Τα παθήματα του παρελθόντος πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν μάθημα για όλους.

Εικάζω πως εάν υπάρξει μια καλή συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων, μπορεί να συμβάλει για να βρεθούν κοινές λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες ημέρες που έρχονται.