ΔΩΔΕΚΑ χιλιάδες περίπου κυρτώματα υπάρχουν στους δρόμους της Κύπρου. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, όπως συναφώς έχει αναφερθεί,  άρχισε την επιθεώρησή τους παγκύπρια, ώστε να φανεί ποια χρήζουν αφαίρεσης και ποια επιδιόρθωσης. Ήδη σε τοπικό επίπεδο, εκεί και όπου την ευθύνη έχουν οι τοπικές αρχές, άρχισε η αφαίρεση κάποιων που είτε ήταν εκτός προδιαγραφών, ή ήταν υπερβολικός ο αριθμός τους για τις ανάγκες που τοποθετήθηκαν.

ΑΡΧΙΚΑ, η τοποθέτηση των κυρτωμάτων έγινε με στόχο την μείωση της ταχύτητας των οχημάτων στους δρόμους. Όταν αποφασιζόταν πριν τόσα χρόνια η κατασκευή κυρτωμάτων τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά. Από εκεί και πέρα προκύπτει πως υπήρξαν και υπερβολές. Σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, αναφέρθηκε, ως παράδειγμα, πως  από τη Χοιροκοιτία μέχρι τη Βάβλα υπάρχουν 17 κυρτώματα, ενώ από τον Μαζωτό προς το Ζύγι υπάρχουν άλλα 21 κυρτώματα.

ΟΠΩΣ είχε αναφέρει σε συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρίστος Ορφανίδης, σε μελέτες που κατέχει το Υπουργείο Υγείας κάνουν λόγο για «σοβαρά προβλήματα υγείας», που προκαλούν τα κυρτώματα σε ανθρώπους.

ΕΙΝΑΙ πρόδηλο ότι κάθε περίπτωση, κάθε απόφαση, αξιολογείται με βάση τα δεδομένα και την αποτελεσματικότητα. Οι αρμόδιοι θεωρούν πως τα κυρτώματα μειώνουν αποτελεσματικά τη συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων. Κι αυτό γιατί δεν επιτρέπουν στους οδηγούς να αναπτύξουν ταχύτητα. Από την άλλη, όμως, όπως έχει αναφερθεί και αρμοδίως, τα κυρτώματα αποτελούν «εμπόδιο» για τα ασθενοφόρα, που σπεύδουν να ανταποκριθούν το συντομότερο σε έκτακτα περιστατικά.

ΤΗΝ ίδια ώρα,  προφανώς και δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο. Να ξηλωθούν, δηλαδή, όλα τα κυρτώματα από τους δρόμους. Όπως συναφώς σημειώνει η Τροχαία, σε καμιά περίπτωση δεν θα καταργηθούν τα κυρτώματα που βρίσκονται έξω από σχολεία ή σε χώρους όπου διακινούνται πεζοί. Όμως η Τροχαία συμφωνεί, όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ του «Φ», να αφαιρεθούν εκεί που είναι αχρείαστα και στη θέση τους να τοποθετηθούν είτε πλατό, είτε να βρεθούν άλλοι σύγχρονοι τρόποι ανακοπής της ταχύτητας των οδηγών.

ΛΥΣΕΙΣ υπάρχουν. Και είναι προφανές πως οι όποιες λύσεις δοθούν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. Είναι δυο άξονες, που θα πρέπει να καθοδηγούν τις αποφάσεις, οι οποίες θα δρομολογηθούν από τους αρμόδιους. Οι δρόμοι της Κύπρου είναι γεμάτοι με αχρείαστα κυρτώματα. Αυτό το διαπιστώνουν οι οδηγοί, το παραδέχονται οι ειδικοί.