Τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που κατασχέθηκε ποτέ στην Κύπρο, τουτέστιν 500 κιλά μεφεδρόνης, εντόπισαν προχθές μέλη της Αστυνομίας σε αποθήκη εταιρείας εκτελωνισμού στη Λάρνακα. Την ίδια στιγμή, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε ότι φέτος σημειώθηκε ρεκόρ κατασχέσεων κάνναβης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (211 κιλά το α΄ εξάμηνο του 2023).

Χθες, στη διάρκεια ημερίδας της ΥΚΑΝ, η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, σημείωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των χρηστών που πειραματίστηκαν με την κοκαΐνη.

Η Αστυνομία Κύπρου, συμφωνά με την Υπουργό, προχώρησε σε σημαντικές κατασχέσεις για τα δεδομένα της χώρας μας τα τελευταία τρία χρόνια. «Πέραν των 65 κιλών κοκαΐνης, 16 κιλών μεθαμφεταμίνης, καθώς και άλλων διεγερτικών ουσιών σε μικρότερες ποσότητες». Βεβαίως, αυτά τα 86 κιλά τις τριετίας, θυμίζουν ψιλικατζίδικο αν τα συγκρίνεις με τα προχθεσινά 500!

«Η χρήση τόσο της κοκαΐνης όσο και της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης στην κυπριακή κοινωνία επιβεβαιώνεται, επίσης, από την έρευνα ανάλυσης αστικών λυμάτων που διενεργήθηκε εκ μέρους της ΑΑΕΚ από το Ερευνητικό Κέντρο ΝΗΡΕΑΣ του Πανεπιστήμιου Κύπρου», επεσήμανε η Υπουργός και πρόσθεσε ότι στην Κύπρο περίπου ένα στα τέσσερα άτομα που αιτείται θεραπείας αναφέρουν ως κύρια ουσία κατάχρησης την κοκαΐνη (γύρω στο 24%), ενώ περίπου ένα στα 10 αναφέρει μεθαμφεταμίνη (10,5%).

Άρα υπάρχει ζήτηση για τη μεφεδρόνη, 500 κιλά της οποίας κατασχέθηκαν, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι ισχυρό διεγερτικό ναρκωτικό, παρόμοιο με τις αμφεταμίνες, αλλά κυρίως ότι αξιοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και συνθετικής κοκαΐνης. Των ναρκωτικών, δηλαδή, για τα οποία ζητάει βοήθεια το 35% των χρηστών.

Αυτό που δεν ακούσαμε στην ημερίδα αλλά και γενικότερα, το οποίο οφείλει να εξετάσει η Πολιτεία, είναι οι δαπάνες για την πρόληψη.

Βάσει έρευνας της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, οι δαπάνες για την καταστολή στη διάρκεια του 2018 ήταν δεκαπλάσιες από τις δαπάνες για τη θεραπεία. Δαπανήθηκαν πέρα από €74 εκατ. από τα οποία τα €57,4 (77,5%) αποτέλεσαν το άμεσο κόστος επιβολής του νόμου. Επιπλέον, €5,1 εκατ. (7%) αποτέλεσαν το άμεσο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και €1,6 εκατ. (2,2%) το άμεσο κόστος συντονισμού της ΑΑΕΚ. Μόλις €1 εκατ. (1,4%) ήταν το άμεσο κόστος για την πρόληψη και έρευνα.

Με άλλα λόγια, για κάθε €1 που ξοδεύτηκε για την πρόληψη, ξοδεύτηκαν €57 για την επιβολή του νόμου, €5,11 για τις δομές θεραπείας και €1,61 για την ΑΑΕΚ. Το λες και κατάντημα!