Καυτά ερωτήματα γεννά η προϊστορία αλλοδαπού, ο οποίος κατηγορείται για σωρεία αδικημάτων σεξουαλικής φύσεως σε βάρος τεσσάρων ανηλίκων.

Την είδηση για καταχώρηση της εν λόγω υπόθεσης έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Φ» το περασμένο καλοκαίρι και αυτή προκάλεσε αίσθηση, λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Και για τις τέσσερις περιπτώσεις παιδιών είναι αντιμέτωπος με το κακούργημα της σεξουαλικής κακοποίησης, του προσάπτονται τρεις κατηγορίες άσεμνης επίθεσης, ενώ –το πιο σοβαρό- είναι κατηγορούμενος και για βιασμό ανηλίκου.

Αυτό, όμως, που προκαλεί προβληματισμό σε σχέση με το παρελθόν του, έχει να κάνει με τον ρόλο που διαδραματίζουν γενικότερα κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το εν λόγω πρόσωπο κατά την περίοδο που (πλέον) κατηγορείται ότι διέπραττε κάποια από τα εγκλήματα έλαβε στήριξη από ΜΚΟ και μάλιστα αυτή η οργάνωση είχε αναλάβει ρόλο μεσάζοντα με την Αστυνομία για να αποφευχθεί ο επαναπατρισμός του.

Ο σήμερα προφυλακιστέος 35χρονος μετά τον ερχομό του στην Κύπρο είχε αιτηθεί συμπληρωματική προστασία, η οποία του παραχωρήθηκε. Είχε εξασφαλίσει, μάλιστα, άδεια παραμονής στο νησί μας μέχρι τα τέλη του 2020. Ωστόσο, φαίνεται να αποφάσισε να αποχωρήσει από την Κύπρο το καλοκαίρι του ίδιους έτους. Τον Ιούνιο παρουσιάστηκε σε επαρχιακό τμήμα της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ-Αστυνομία) και αφού πρώτα παρουσίασε επιστολή για απόσυρση της συμπληρωματικής προστασίας, της οποίας ήταν δικαιούχος, ζήτησε όπως επαναπατριστεί. Ταυτόχρονα, προέβη σε υπεύθυνη δήλωση οικειοθελούς αναχώρησης από την Κύπρο. Ήταν αποφασισμένος.

Κατόπιν των πιο πάνω εξελίξεων, περί τα τέλη του ίδιου μήνα εκδόθηκε απόφαση επιστροφής του αλλά και αεροπορικό εισιτήριο. Η αναχώρησή του από την Κύπρο προγραμματίστηκε δυο μήνες αργότερα. Το σκηνικό, όμως, ανατράπηκε. Ο αλλοδαπός δεν παρουσιάστηκε κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία στο αεροδρόμιο Λάρνακας για αναχώρηση. Ούτε ανταποκρινόταν στις τηλεφωνικές κλήσεις που του έγιναν από μέλη της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, στέλεχος ΜΚΟ επικοινώνησε με την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ως εκπρόσωπος του μετανάστη κι ανέφερε ότι ο τελευταίος άλλαξε γνώμη. Είπε, συγκεκριμένα, ότι ο αλλοδαπός θα υποβάλει αίτημα για να ανοίξει πάλι ο φάκελός του και κατ΄ επέκταση να παραμείνει στην Κύπρο.

Τρία χρόνια μετά ο αλλοδαπός συνελήφθη από την Αστυνομία ως ύποπτος για τα προαναφερθέντα κακουργήματα και εν συνεχεία καταχωρίσθηκε υπόθεση εναντίον του. Τα φερόμενα κακουργήματα τοποθετούνται χρονικά μεταξύ 2017 και 2023. Όπως σημειώσαμε, ο αλλοδαπός αυτοβούλως ζήτησε να φύγει το καλοκαίρι του 2020, αλλά κάτι μεσολάβησε και λίγους μήνες αργότερα μετάνιωσε.

Τα γεγονότα αυτά ήδη είναι καλά γνωστά σε κύκλους που έχουν γνώση του μεταναστευτικού ζητήματος και θέτουν θέμα ανεξήγητου υπερβάλλοντα ζήλου σε ορισμένες περιπτώσεις. Διερωτώνται πώς γίνεται ένας αλλοδαπός που μόνος του και συνειδητοποιημένα μπαίνει σε διαδικασία επαναπατρισμού δείχνοντας αποφασιστικότητα, μετά από λίγους μήνες μεταπείθεται και μια ΜΚΟ εμφανίζεται να τον εκπροσωπεί. Ερωτήματα τα οποία λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις από τη στιγμή που γι΄ αυτό το άτομο προέκυψαν μαρτυρίες ότι τέλεσε αποτρόπαιες πράξεις.

Γιατί άλλο είναι να επιχειρούμε να στηρίξουμε μετανάστες και να προασπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, κι άλλο να επιδεικνύεται τόση ζέση για να μην μας εγκαταλείψουν…

Πάντως, συγκεκριμένες ΜΚΟ έχουν απασχολήσει πολλάκις την κοινωνία. Τι μηχανισμούς διαθέτουν για να εκτελούν με μέτρο την αποστολή τους, τι κονδύλια λαμβάνουν και ποια είναι τα πραγματικά κίνητρά τους; Τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πρόσφατα η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών ζήτησε με επιστολές της από ΜΚΟ να ενημερώσουν για την προέλευση της χρηματοδότησής τους. Δικαίως, γιατί κάποιοι στον βωμό του ανθρωπισμού (τάχατες) ενδεχομένως να τα έχουν πάρει όλα αμπάριζα…