Η ΠΡΟΤΑΣΗ του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση του 12% πέναλτι όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, πυροδότησε συζητήσεις και εξελίξεις. Προφανώς και η πρόταση δεν αναφέρεται σε πλήρη κατάργηση του πέναλτι. Αλλά σε ελάφρυνση, που αναμένεται ότι θα δώσει ανάσες σε πολλούς από τους συνταξιούχους. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι δυστυχώς, το 2012, η τότε κυβέρνηση είχε αποδεχθεί την αξίωση της τρόικα, για την επιβολή του πέναλτι. Δεν είναι του παρόντος να συζητήσουμε το πώς και γιατί. Έχουμε ένα δεδομένο ενώπιον μας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να αρθεί αυτό το μέτρο, που υιοθετήθηκε πριν έντεκα χρόνια.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει πως όσοι έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εισφορών, που αποτελεί το 85% της συνολικής περιόδου ασφάλισης, δεν θα έχουν καμία αναλογιστική μείωση στη βασική σύνταξή τους και πως το 12% θα επιβάλλεται μόνο στη συμπληρωματική σύνταξη. Η πρόταση θα επηρεάσει θετικά έναν στους τέσσερις συνταξιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στο 63ο έτος, συμπληρώνοντας δηλαδή το 70% της συνολικής περιόδου ασφάλισης ή 30 χρόνια εισφορών και έχουν υποστεί το πέναλτι, που ισχύει τα τελευταία 10 χρόνια περίπου.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ Κυβέρνηση έχει εξαρχής αναλάβει μια πρωτοβουλία για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα με το πέναλτι. Η πρόταση που υποβλήθηκε αποτελεί ένα βήμα προς την αντιμετώπιση του θέματος. Δεν λύνει το ζήτημα. Θα πρέπει αυτή η πρόταση να μελετηθεί, να αξιολογηθεί και να ξεκινήσει μια συζήτηση και στη δημόσια σφαίρα. Να αποτελέσει εν πολλοίς αυτή η πρόταση του υπουργείου Εργασίας η βάση συζήτησης για να βρεθεί μια λύση. Μια λύση, που δεν θα επηρεάζει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κοντολογίς να διασφαλίζεται πως δεν διαταράσσεται η βιωσιμότητα του ΤΚΑ αλλά ούτε και προκύπτει από αυτήν αύξηση εισφορών. Γιατί αυτό είναι σημαντικό κάθε νέας προσπάθειας. Προέχει να μην επηρεασθεί το Ταμείο και ταυτόχρονα να δίνονται ανάσες στους συνταξιούχους.

ΜΕ την πρόταση του υπουργού Εργασίας έγινε ένα σημαντικό βήμα. Αναμένεται τώρα να συζητηθεί η πρόταση αυτή στο Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Θεωρούμε πως αυτή η συζήτηση, σε θεσμικό επίπεδο πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και παράλληλα να εμπλακεί και η κοινωνία, την οποία επηρεάζει ευθέως, είτε γιατί είναι συνταξιούχοι είτε επειδή αναμένουν να συνταξιοδοτηθούν. Είναι σαφές πως η πρόταση δεν έχει τον χαρακτήρα του διλήμματος. Δεν είναι είτε γίνεται αποδεκτή είτε αποσύρεται. Συνεπώς μπορεί και πρέπει να γίνει συζήτηση. Αμέσως!