ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου συμπληρώνονται σήμερα. Στις 17 Νοεμβρίου 1973, στη χουντοκρατούμενη Ελλάδα, τα τανκς και ο στρατός είχαν εισβάλει στο χώρο του Πολυτεχνείου, επί της Πατησίων στην Αθήνα. Η χούντα θέλησε διά της ισχύος να καταστείλει την εξέγερση.  Σκότωσε, τραυμάτισε, φυλάκισε. Αυτό ήταν το πρόσωπο της δικτατορίας, αυτές οι πρακτικές της. Η δημοκρατία έπρεπε, με βάση την «λογική» των χουντικών, να παραμένει στο «γύψο».

ΠΕΝΤΕ δεκαετίες μετά, αν και  χρονικά είμαστε μακριά, τα μηνύματα παραμένουν επίκαιρα.  Είναι προφανές πως το βασικό σύνθημα της εξέγερσης, το  «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», παραμένει αναπροσαρμοζόμενο στις σημερινές ανάγκες, επίκαιρο καθώς αντιμετωπίζουμε κοινωνικά προβλήματα,  εθνικά, όπως κι άλλα πιεστικά ζητήματα. Είναι γι αυτό που η σημερινή επέτειος δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό και γεμάτο από μηνύματα. Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν μπορούν και δεν πρέπει να δέχονται εκπτώσεις στα θέματα της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανέχονται να ξεφυτρώνουν και να αναπτύσσονται ακροδεξιά μορφώματα.

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ του Πολυτεχνείου οδήγησε στην ανάληψη της εξουσίας του Δημήτριου Ιωαννίδη, που είχε «καταργήσει» τον  Γεώργιο Παπαδόπουλο. Η «αλλαγή» αυτή είχε εν πολλοίς σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή της Κύπρου. Το σχέδιο ήταν στην ατζέντας της χούντας από την αρχή. Ο Ιωαννίδης, ο γνωστός «αόρατος δικτάτορας», είχε επισπεύσει τις… διαδικασίες για υλοποίηση των σχεδιασμών για πραξικοπηματική ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή. Το ήξεραν αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι και υπάρχουν ντοκουμέντα, τα οποία επιβεβαιώνουν τούτο.

Η ΧΟΥΝΤΑ όταν εκπλήρωσε τα σχέδια της κατέρρευσε. Κάτω από το βάρος του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου. Αλλά και επειδή εκπλήρωσε και το στόχο της, που διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Τουρκία. 

Η ΔΙΚΗ για το Πολυτεχνείο ξεκίνησε, ως γνωστό, στις 16 Οκτωβρίου 1975.  Παραπέμφθηκαν συνολικά 35 κατηγορούμενοι.  Κάποιοι εξ αυτών καταδικάσθηκαν. Για την τραγωδία στην Κύπρο δεν δικάσθηκε κανένας.  Το σημειώνουμε αν και πέρασαν σχεδόν πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β και την τουρκική εισβολή. Στην περίπτωση αυτή, δυστυχώς, η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει.