Αν και η ατεκνία στην Κύπρο αντιμετωπίζεται με συγκατάβαση και συμπόνια, η συνειδητή απόφαση ενός ζευγαριού να αποκτήσει μόνο ένα παιδί αντιμετωπίζεται με γνήσια απορία, με βροχή αδιάκριτων ερωτήσεων, ακόμη και με αρνητικές αντιδράσεις. «Μα καλά, ακόμη δεν βάλατε μπρος για δεύτερο παιδί; Τι περιμένετε, τα χρόνια περνούν. Μόνο του θα αφήσετε το παιδί, δεν θα του κάνετε αδερφάκι; Δεν ξέρετε ότι τα παιδιά είναι ευλογία και ότι ένα παιδί ίσον κανένα;». Σχόλια που σίγουρα θα έχουν ακούσει οι πλείστοι γονείς.

Τα στοιχεία της Eurostat, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, αποκαλύπτουν ότι στα σχεδόν 200 εκατομμύρια νοικοκυριά της Ευρώπης, το 75,7%, δηλαδή δύο στα τρία νοικοκυριά, δεν έχουν παιδιά. Από τα υπόλοιπα νοικοκυριά το 12,1% έχει ένα παιδί, το 9,2% έχει δύο παιδιά, ενώ μόνο το 3% έχει τρία ή περισσότερα παιδιά. Τα νοικοκυριά με ένα παιδί είναι τα πιο διαδεδομένα μεταξύ των νοικοκυριών με παιδιά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ολλανδία, ενώ τα νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα παιδιά είναι το πιο σπάνιο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, η Κύπρος αν και κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στα ποσοστά των νοικοκυριών που έχουν παιδιά, περίπου το 50% των νοικοκυριών έχει ένα παιδί, το 37% δύο παιδιά και το 13% τρία παιδιά.

Σκέφτηκε όμως ποτέ κανείς ότι πίσω από τη συνειδητή απόφαση ενός ζευγαριού να αποκτήσει μόνο ένα παιδί, μπορεί να κρύβεται το υψηλό κόστος ζωής που κάνει πολλούς να σκεφτούν δύο και τρεις φόρες ακόμη και το ενδεχόμενο να αποκτήσουν ένα παιδί; Διότι όταν ένα ζευγάρι μεσαίου εισοδήματος έχει να πληρώσει δόσεις, ρεύμα, νερό, καύσιμα και άλλα τρέχοντα έξοδα πώς μπορεί αλήθεια να ανταποκριθεί στο υψηλό κόστος ανατροφής και δεύτερου παιδιού;

Ένα ερώτημα που βασανίζει όλες τις οικογένειες, όχι μόνο σε Κύπρο και Ευρώπη, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι το πόσο κοστίζει η οικονομική ανατροφή ενός παιδιού από τη στιγμή που θα γεννηθεί έως τη συμπλήρωση των 18 του χρόνων.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Ιταλικού Ινστιτούτου ONF – National Federconsumatori Observatory μας δίνει σημαντικά στοιχεία για την απάντηση στο ερώτημα αυτό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, €175.642 κοστίζει κατά μέσο όρο η οικονομική ανατροφή ενός παιδιού από 0 έως 18 ετών. Ανάλογα με το εισόδημα, το βάρος της οικονομικής ανατροφής ενός παιδιού μέχρι την ηλικία της ενηλικίωσης ποικίλλει σημαντικά: μια διγονική οικογένεια (τύπος οικογένειας που λήφθηκε ως δείγμα για την έρευνα) με ετήσιο εισόδημα €22.500, ξοδεύει κατά μέσο όρο €118.234,15 για να στηρίξει ένα παιδί έως 18 ετών. Για τον ίδιο τύπο οικογένειας αλλά με μέσο εισόδημα €34.000 ετησίως, το συνολικό κόστος για την ανατροφή ενός παιδιού μέχρι την ενηλικίωση αυξάνεται σε €175.642,72, ενώ για οικογένειες υψηλού εισοδήματος, άνω των €70.000 ανά έτος, το κόστος ανατροφής ενός παιδιού έχει μέσο κόστος €321.617,36.

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού με βάση έρευνα του Brookings Institute για λογαριασμό της Wall Street Journal, το κόστος ανατροφής ενός παιδιού μέχρι να τελειώσει το λύκειο ξεπερνά τις $300.000 για ένα ζευγάρι μεσαίου εισοδήματος. Κι όλα αυτά δίχως να συνυπολογίζονται φυσικά τα έξοδα για το πανεπιστήμιο, για τα οποία οι γονείς θα πρέπει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Με αυτά τα δεδομένα αντιλαμβάνεται κανείς πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το να αποκτήσει κανείς έστω και ένα παιδί θεωρείται πολυτέλεια που προορίζεται για λίγους. Αυτά τα λίγα για όσους επιμένουν ότι «ένα παιδί ίσον κανένα»!

[email protected]