Συναγερμός! Σε κλοιό έντονων καιρικών φαινομένων η Κύπρος. Κίτρινη προειδοποίηση από τις 10 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 5 το απόγευμα. Πολύ ισχυροί μέχρι σφοδροί και θυελλώδεις νοτιοδυτικοί ως δυτικοί άνεμοι, καταιγίδες, χαλάζι…

Πολύ θρίλερ Σαββατοκυρίακο περάσαμε. Διότι όταν ακούς «προειδοποίηση», οποιουδήποτε χρώματος, έστω κι αν είναι στο κίτρινο που είναι το χαμηλότερο σημείο και σημαίνει «πιθανότητα κινδύνου», περιμένεις ότι, τουλάχιστον, θα είναι συνθήκες κάπως άγριες. Θα πάρει και θα σηκώσει. Αλλά, μάλλον εμείς το κάνουμε κι αυτό όπως όλα τα άλλα. Λίγο κουτουρού και λίγο υπερβάλλοντας. Ή, μάλλον, ο Κλεάνθης Νικολαΐδης της Μετεωρολογικής, μας πήρε πρέφα και θέλει να ελέγχει τις δραστηριότητές μας.

Το Σαββατοκυρίακο ήταν χειμερινό. Φυσούσε και λίγο παραπάνω, είχε και κρύο. Σε κάποιες περιοχές περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Ε, τι στο καλό; Μόλις χειμωνιάσει λίγο πρέπει να έχουμε προειδοποιήσεις για κινδύνους; Δεν ξέρουμε πως αν ένα ντεπόζιτο ή μια ταμπέλα δεν είναι καλά στερεωμένα μπορεί να τα ρίξει ένας δυνατός αέρας;

Όταν έληξε ο συναγερμός το απόγευμα της Κυριακής, είδα την αναφορά της Πυροσβεστικής. Είχε, λέει, παγκύπρια 14 περιστατικά λόγω της κακοκαιρίας. Μεταξύ άλλων, πτώση δέντρων, ταμπέλων, πυρκαγιές (σε χόρτα) που σημειώθηκαν ύστερα από σπινθιρισμούς καλωδίων, πτώσεις ντεπόζιτων νερού. Σε μια περίπτωση υπήρξε και πτώση αλεξικέραυνου στην επαρχία Λεμεσού. Πώς έπεσε το αλεξικέραυνο, που υποτίθεται το βάζουν για να απορροφά τους κεραυνούς σε περιόδους κακοκαιρίας. Μόλις φύσηξε λίγο δεν άντεξε το αλεξικέραυνο κι έπεσε. Ευτυχώς που δεν έπεσε σε κανένα κεφάλι. Αλλά, είναι λόγος αυτός να είναι όλη η Κύπρος σε συναγερμό ως να έρχεται το φαινόμενο Ντάνιελ, που έπνιξε πριν δυο μήνες τη Θεσσαλία; Επειδή δεν στερεώνονται καλά τα ντεπόζιτα και τα αλεξικέραυνα;

Α, κι ένα καταμαράν το πήραν τα κύματα και το έκατσαν πάνω στην άμμο στον Κόλπο των Κοραλίων. Ούτε ζημιά, ούτε τίποτα. Βούιζαν, όμως, οι τηλεοράσεις μας: Πρωτοφανής κακοκαιρία και θαλασσοταραχή και αέρηδες – Καταμαράν προσάραξε στην ακτή. Λες κι έγινε ο κακός χαμός. Όγκοι από φύκια βγήκαν στη στεριά…

Μα, δεν βλέπουμε τι γίνεται αλλού; Ολόκληρο φορτηγό πλοίο, μήκους 106 μέτρων, βυθίστηκε την Κυριακή ανοιχτά της Μυτιλήνης, με δώδεκα αγνοούμενους ναυτικούς. Κι εμείς είμαστε σε συναγερμό επειδή βγήκαν φύκια στη στεριά ή επειδή πέφτουν τα αλεξικέραυνα.

Θα μου πεις, μα είναι θέμα αυτό να αρθρογραφείς; Κατάχρηση φαιάς ουσίας κάνω, είναι αλήθεια. Αλλά άμα το τοποθετήσεις κι αυτό μέσα στο ευρύτερο περιβάλλον, μπορείς να μετρήσεις εύκολα τη σοβαρότητά μας. Αν ούτε με τις καιρικές συνθήκες δεν έχουμε μέτρο και μας ορίζει η υπερβολή, η τηλεθέαση και οι προσωπικές ατζέντες, τότε πώς να έχουμε με όλα τα άλλα;

Γιατί δεν γράφεις για την Τουρκία που εξελέγη μέλος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), μου είπε ένας φίλος. Πόσες φορές να γράψω για τη λεηλασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα; Κάθε λίγο αναδεικνύω και μια καταστροφή που έρχεται στο φως. Πόσες φορές να καλέσω τους ταγούς του τόπου να πάρουν τα ντοκουμέντα και να καταγγέλλουν κάθε μέρα την Τουρκία γι΄ αυτή την καταστροφή; Αηδιάζω τώρα που εκλέγηκε και στην Επιτροπή ο καταστροφέας, αλλά είδατε κανέναν να αντιδρά; Είδατε κανέναν να ρωτά την Ουνέσκο πώς διάολο μπορεί να εκλέγεται μια χώρα που εδώ και μισό αιώνα καταστρέφει μνημεία προστατευόμενα και από την Ουνέσκο;

Ιδού, λοιπόν, γιατί γράφω σήμερα για τον καιρό. Για να δείξω ότι τόσος είναι ο νους μας. Μπαίνουμε σε συναγερμό όποτε βρέχει και όποτε φυσάει, αλλά είμαστε σε απόλυτη αδράνεια για όσα χρειάζεται εγρήγορση και κινητοποίηση για να σώσουμε τον τόπο μας.

Υ.Γ. Εδώ διαπιστώνουν ότι το 90% των κυρτωμάτων στους δρόμους είναι εκτός προδιαγραφών, αχρείαστα και βλαπτικά τα περισσότερα, και δεν τα ξηλώνει το κράτος, διότι είναι, λέει, ευθύνη των μουχταραίων. Ε, ναι, τόσος εν ο νους μας, το ξαναλέω.