Λοιπόν, φίλοι αναγνώστες, αυτό πρέπει να το μάθετε. Στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, τείνει να δημιουργηθεί μια πλειοψηφία μεταξύ των μελών της, που θα στηρίξει την απαίτηση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να εξαιρεθούν του νέου νόμου για το πόθεν έσχες! Να υποστηρίξουν την εξωφρενική απαίτησή τους για… αυτορρύθμιση! Να υποβάλλουν πόθεν έσχες στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και επιπροσθέτως -εδώ καθίστε- να μην δημοσιοποιείται!

Όταν οι δύο εισαγγελείς είχαν θέσει επισήμως την προκλητική απαίτησή τους, η στήλη τους επέκρινε. Πίστευε, ωστόσο, πως σε μιαν εποχή κατά την οποία η διαφθορά έχει κτυπήσει κόκκινο, η Κύπρος πλήττεται διεθνώς και η διαφάνεια είναι απαραίτητη περισσότερο από οποτεδήποτε προηγουμένως, οι βουλευτές θα κρατούσαν τα προσχήματα.

Δυστυχώς, πέσαμε έξω… Οπότε, το μόνο που απομένει είναι να μάθετε όλοι (και οι ψηφοφόροι των βουλευτών) τι προοιωνίζεται. Μην σας έρθει απροσδόκητα και κινδυνεύσετε από κανένα εγκεφαλικό…

Υπενθυμίζουμε καταρχάς, την απαίτηση των Εισαγγελέων σε επιστολή τους την οποία είχαν αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς και στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών: «…Θα υποβάλλεται δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και των συζύγων τους και των ανηλίκων τέκνων τους (…) στον πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου» ανέφεραν.

Και πρόσθεταν: «Δεν θα δημοσιοποιούνται, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και αυτά των δικαστών, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας διαφοροποιούνται από τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αφού υπηρετούν έναν ανεξάρτητο θεσμό μακριά από οποιαδήποτε πολιτική επιρροή. Η δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων (…) δεν θα εξυπηρετούσε τη διαφάνεια, αλλά αντίθετα θα υπέβαλλε (…) στην άσκοπη και αδικαιολόγητη υποχρέωση να εκτίθενται πλέον, ως εάν να ήταν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, στη δημοσιότητα …».

Αλήθεια, τόσο πολύ υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας αγαπητοί αναγνώστες. Τολμούν με περισσό θράσος να προτάσσουν λόγους αξιοπρέπειας! Ξεχνάνε, προφανώς, την απάντηση σε αυτό το… επιχείρημα, που τους εκθέτει ανεπανόρθωτα: Λέγεται Ρίκκος Ερωτοκρίτου! Όταν ένας Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας βρέθηκε στο κελί για υπόθεση διαφθοράς, είναι δυνατόν να τολμά οποιοσδήποτε βρίσκεται στην ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, να απαιτεί εξαίρεση από τον έλεγχο και την διαφάνεια;

Επικαλούνται ότι υπηρετούν ανεξάρτητο θεσμό και δεν έχουν πολιτική επιρροή. Ο καθείς δύναται να αντιληφθεί ότι στην εποχή που ζούμε, η πολιτική επιρροή δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο κάποιος μπορεί να οδηγηθεί σε αθέμιτο πλουτισμό. Ο κίνδυνος είναι πάντοτε πιθανός για οποιονδήποτε διατηρεί στα χέρια του εξουσία. Πόσο μάλλον, τόσο μεγάλη όπως οι δύο Εισαγγελείς.

Το ίδιο ισχύει και για τον άλλο ανεδαφικό ισχυρισμό ότι η διαφάνεια θα τους εξέθετε σε αχρείαστες συζητήσεις. Η διαφάνεια αποτελεί βασικό συστατικό ενός σύγχρονου κράτους. Επιτέλους, όποιος υπηρετεί σε δημόσιο αξίωμα, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει υποχρέωση να υποβάλλεται σε δημόσιο έλεγχο. Όλοι όσοι χρυσοπληρώνονται από τους φορολογούμενους πολίτες, οφείλουν να λογοδοτούν και να ελέγχονται! Όλα τα άλλα είναι  υπεκφυγές.

Επικαλούνται ακόμη ότι ενδεχόμενη συμπερίληψή τους στην υπό συζήτηση νομοθεσία θα είναι αντισυνταγματική. Μάλιστα, οι βουλευτές οι οποίοι τείνουν να σχηματίσουν πλειοψηφία υπέρ τους, προτάσσουν τον κίνδυνο να καθυστερήσει η νομοθεσία λόγω αυτού. Γελοίοι ισχυρισμοί που εκθέτουν και τους βουλευτές. Διότι πλειστάκις σας παρακολουθήσαμε να ψηφίζετε εν γνώσει σας αντισυνταγματικές πρόνοιες, προκαλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αποπέμψει το νόμο.

Αυτό να πράξετε και τώρα κύριοι. Άστε τον Χριστοδουλίδη να αναλάβει την ευθύνη. Κρίνουν οι Εισαγγελείς για τον εαυτό τους ότι είναι αντισυνταγματική η πρόνοια. Ας αποφασίσουν τα δικαστήρια. Όσο για την καθυστέρηση του νόμου του πόθεν έσχες, μην σας ακούσει το παρδαλό κατσίκι. Θα σκάσει από τα γέλια. Τόσα χρόνια με νόμο παρωδία για το πόθεν έσχες δεν σας είδαμε να κόπτεστε. Τώρα ευαισθητοποιηθήκατε;

Οι πολίτες ας παρακολουθήσουν με προσοχή. Είναι δυνατόν ο ΔΗΣΥ της Αννίτας, που θέλει να προβάλλεται ως φέρουσα νέο πνεύμα, να ψηφίσει τέτοια πρόκληση; Το ΑΚΕΛ του Στέφανου, που υποτίθεται ότι θέλει να αλλάξει το κόμμα του; Ο Νικόλας; Είναι δυνατόν βουλευτές της Θεσμών όπως οι Μυλωνάς και Κουλίας να ψηφίσουν τέτοια πρόκληση; Ο Μουσιούττας είναι έτοιμος να εκτεθεί ανεπανόρθωτα;

Άντε, να σας μετρήσουμε έναν προς έναν κυρίες και κύριοι…