Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού κατέληξε πως δεν προκύπτει θέμα με τους 16 κόκκινους φακέλους που είχε στείλει η UEFA στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και αφορούσαν σε μια περίοδο ενάμιση έτους. Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε και την αφορμή για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακοίνωση από πλευράς ΚΟΠ, η οποία ίσως να ήταν αποδεκτή αν απευθυνόταν σε άσκεφτους και αφελείς πολίτες.

Καλό, όμως, είναι να θυμίσουμε πρώτα το θέμα που τέθηκε τον περασμένο Μάιο στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών. Το πρώην στέλεχος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Χάρης Σαββίδης, είχε αποκαλύψει (25/5/2023) την ύπαρξη 16 παιχνιδιών ύποπτων για χειραγώγηση, τα οποία όπως ισχυρίστηκε είχε αποκρύψει η Ομοσπονδία. Είχε διευκρινίσει πως επρόκειτο για 11 αγώνες της Καρμιώτισσας και πέντε του Ερμή Αραδίππου. Οι αναμετρήσεις διεξήχθησαν μεταξύ Ιανουαρίου του 2019 και του καλοκαιριού του 2020.

Η ΚΟΠ, λοιπόν, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της επίσημης θέσης της Επιτροπής Δεοντολογίας την περασμένη Πέμπτη για το πόρισμα της σχετικής έρευνας, εξέδωσε πανηγυρικού περιεχομένου ανακοίνωση. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι «όλοι οι κόκκινοι φάκελοι είχαν παραδοθεί άμεσα κατά τον ουσιώδη χρόνο από την ΚΟΠ προς διερεύνηση στις αστυνομικές αρχές», κι αυτό εκλήφθηκε ως δικαίωση από την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Στο ανακοινωθέν της τελευταίας, μάλιστα, εξαπολύθηκαν απειλές κατά των δημοσιογράφων. Τους κατηγόρησε ότι συμμετείχαν «στην οργανωμένη προσπάθεια διασυρμού του αθλήματος και της Ομοσπονδίας» και τους προειδοποίησε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επιφυλάσσει τα δικαιώματά του να κινηθεί νομικά προς κάθε κατεύθυνση».

Λυπούμαστε που θα το πούμε, αλλά αυτό το εμποτισμένο με απειλές ξέσπασμα εναντίον όσων λειτουργών των ΜΜΕ μετέδωσαν τις καταγγελίες του Σαββίδη, είναι… κούφιο. Ο Σαββίδης μίλησε επίσημα στη Βουλή ως νομικός που διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, σε δημόσια διαδικασία. Άρα οι δημοσιογράφοι είχαν κάθε λόγο να προβάλουν τις θέσεις του. Προσπαθεί η ΚΟΠ να μας πει, δηλαδή, ότι θα έπρεπε να του κάνουμε λογοκρισία; Δηλαδή, για την ΚΟΠ όποιος δεν λογοκρίνει, υποπίπτει σε λίβελλο; Τι σόι εφευρήματα είναι αυτά;

Βέβαια, η ουσία είναι άλλη εδώ. Η έρευνα της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν απάντησε στα δυο μεγάλα ερωτήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την μαρτυρία του Σαββίδη ότι για την περίοδο που υπήρχαν 16 υποθέσεις ύποπτων αγώνων για χειραγώγηση, ο κ. Κούμας δήλωνε ενώπιόν του (6/10/2020) ότι είναι στην ευχάριστη θέση να πει πως δεν υπήρχε κανένας κόκκινος φάκελος τον τελευταίο 1,5 χρόνο… Το έτερο και φλέγον ερώτημα αφορά τον ισχυρισμό του Σαββίδη ότι η ΚΟΠ με τον τρόπο που χειρίστηκε τους 16 φακέλους, ενδεχομένως να χειραγώγησε το αποτέλεσμα του πρωταθλήματος. Εξήγησε ότι με βάση το καταστατικό της ΚΟΠ όταν μια ομάδα εμπλακεί για τρίτη φορά σε κόκκινο φάκελο υποβιβάζεται.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η εξέταση ενδεχόμενης χειραγώγησης πρωταθλήματος δεν περιλαμβανόταν στους όρους εντολής των ερευνώντων λειτουργών (Στέφανος Σκορδής και Ορέστης Νικήτα), λόγω κενών στη νομοθεσία. Ό,τι κι αν ισχύει είναι αυτά τα ερωτήματα που περιμέναμε να απαντηθούν.

Το ζητούμενο ποτέ δεν ήταν αν η ΚΟΠ διαβίβασε τους φακέλους στην Αστυνομία. Χώρια που σε αντίθεση με το πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, ο αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου (26/5/2023) δήλωνε ότι «δεν έχει φτάσει οτιδήποτε κοντά μας».