Η είδηση μοιάζει τόσο εξωπραγματική και όμως είναι αληθινή. Στη Γερμανία, ο προϋπολογισμός του 2024 δεν θα ψηφιστεί φέτος, καθώς τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα.

Το πρόβλημα με τον προϋπολογισμό προέκυψε όταν το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διοχέτευση στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό 60 δισεκατομμυρίων τα οποία αρχικά προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού σε εκκρεμότητα, το νέος έτος θα καλύπτονται αυτόματα μόνο οι υποχρεωτικές δαπάνες του κράτους, μισθοί, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.

Και αυτό ενδεχομένως, να αποδειχθεί ένα από τα μικρότερα προβλήματα για τη Γερμανία. Την περίοδο των παχουλών αγελάδων όπου τα πάντα πήγαιναν καλά και η χώρα σημείωνε τη μια επιτυχία μετά την άλλη γεμίζοντας τα ταμεία της. Όμως όπως στη βιβλική περικοπή ακολουθεί εκείνη των ισχνών. Αυτή τη στιγμή, είναι η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναμένουν ότι θα συρρικνωθεί φέτος.

Καταλύτης ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απώλεια του φθηνού φυσικού αερίου από τη Μόσχα, ένα άνευ προηγουμένου σοκ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Γερμανίας, που υπήρξε η παραγωγική δύναμη της Ευρώπης. Η κρίση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας πυροδότησε κύμα επικρίσεων, αλλά και συζητήσεις για το μέλλον.

Καθώς πρόκειται για μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, θα κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας. Μια επιλογή που ίσως να είναι μονόδρομος, καθώς από το 2024 η ΕΕ επιμένει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επιστρέψουν στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και να αφήσουν στην άκρη κάθε παρέκκλιση που εφάρμοσαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Η χώρα δείχνει να είναι εγκλωβισμένη στη δημοσιονομική παγίδα που η ίδια έστησε, όλοι άλλωστε θυμούνται τη Γερμανία να κουνά το δάκτυλο αυστηρά στους «τεμπέληδες του Νότου». Με μεγάλη δόση χιούμορ η εφημερίδα Bild αναρωτιέται αν οι Γερμανοί πρέπει να πουλήσουν τα νησιά τους για να τα βγάλουν πέρα, όπως καλή ώρα προέτρεπε η ίδια τους Έλληνες να κάνουν το ίδιο πριν από δέκα χρόνια.

Η τέταρτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου πλέει σε ταραγμένα νερά. Οι πιθανότητες του Βερολίνου να αναστρέψει την κατάσταση παραμένουν περιορισμένες και το πολιτικό τοπίο ένας τρικομματικός συνασπισμός στην κυβέρνηση δεν κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Η Γερμανία για να βρει τα πόδια της, πρέπει να σταματήσει να είναι τόσο Γερμανία και να βγει από τα καλούπια που η ίδια δημιούργησε.