ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ να αντιληφθούμε τον τρόπο, που διεξάγεται μια συζήτηση και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο κοινοβούλιο. Εδώ και μήνες υπάρχει μια συζήτηση στη Βουλή για το ύψος του εξώδικου, που πληρώνουν οι οδηγοί όταν παραβούν τον κώδικα οδικής συμπεριφοράς. Αυτή η συζήτηση αφορά τις παραβάσεις, τις οποίες καταγράφουν οι κάμερες φωτοεπισήμανσης. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως μέχρι να επαναρχίσει η λειτουργία του συστήματος αυτού υπήρξαν πολλές συζητήσεις και καθυστερήσεις. Στο τέλος, επειδή ακριβώς αυτό το μέτρο θεωρείται χρήσιμο και αναγκαίο, επαναλειτούργησε το σύστημα. Κρίθηκε και κρίνεται  αναγκαίο για την οδική ασφάλεια, επανήλθε και οι κάμερες επαναλειτούργησαν με καλύτερα μηχανήματα και μεθόδους. Στο «οπλοστάσιο» έχουν προστεθεί και οι κινητές κάμερες με τα γνωστά… βανάκια.

ΕΝΑ, όμως, είναι η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα ενός μέτρου και διαφορετικό ασφαλώς ο «τιμοκατάλογος» των εξώδικων. Για αυτό το λόγο είναι που ξεκίνησε και η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών. Εκ των υστέρων βέβαια και μετά που αντέδρασαν οι πολίτες. Γιατί να πληρώνει κανείς εξώδικο 300 ευρώ είναι θέμα, που προφανώς πρέπει να εξετάζεται εκ των προτέρων κι όχι και των υστέρων.

ΤΟ θέμα απασχόλησε και την κυβέρνηση, αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι είχαν καλέσει και ειδικούς από το εξωτερικό να εξετάσουν θέματα λειτουργίας του συστήματος. Τέθηκε και το θέμα του ύψους των εξώδικών. Στη Βουλή, λοιπόν, ξεκίνησε συζήτηση για τη  μείωση των εξώδικων προστίμων για το αδίκημα της παράβασης του φωτεινού σηματοδότη. Παρουσιάσθηκε και  πρόταση για μείωση των εν λόγω προστίμων από €300 σε €150. Το θέμα, βέβαια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί γενικότερα και για όλο τον… τιμοκατάλογο.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως έγνοια όλων μας είναι να μειωθούν στο ελάχιστον τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. Πόσες φορές το έχουμε αναφέρει αυτό; Πάρα πολλές. Πόσες φορές έχει αναφερθεί πως θα πρέπει παράλληλα με τα μέτρα αποτροπής να αποκτήσουμε και οδική ασφάλεια; Πάρα πολλές φορές.

ΤΟ σύστημα φωτοεπισήμανσης έχει βοηθήσει, λειτούργησε αποτρεπτικά. Θεωρούμε, όμως, ότι υπάρχουν δυο ζητήματα, που θα πρέπει να αξιολογήσουν οι αρμόδιοι. Το πρώτο είναι να μην είναι αυτοσκοπός η καταγγελία των οδηγών. Δεν θα πρέπει να επιδιώκεται η καταγγελία. Κι αυτό φαίνεται να  γίνεται με τον τρόπο που τυγχάνει διαχείρισης το σύστημα. Το δεύτερο είναι το ύψος των εξώδικων. Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η κοινωνική πραγματικότητα.