Αποθέματα που ξεπερνούν κατά πολύ το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και πλεονάσματα δεκάδων εκατομμυρίων κατ’ έτος, μέχρι και το 2031, προβλέπει η νέα αναλογιστική μελέτη που διενεργήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας για λογαριασμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και αφορά την οικονομική ευρωστία του Γενικού Συστήματος Υγείας, ανέφερε το χθεσινό ρεπορτάζ «Φ».

Μπράβο λοιπόν και στον ΟΑΥ και σε όλους τους λειτουργούς τους οι οποίοι κατάφεραν να διασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας μέχρι και τη νέα δεκαετία. Ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση που πέτυχε αυτός ο τόπος και δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί αυτό. Ούτε κανένας μπορεί να παραγνωρίσει τα όσα θετικά ήρθε να προσθέσει στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη η εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης προσφέροντας του υπηρεσίες Υγείας και παροχή φαρμάκων σε τιμές προσιτές για όσους δεν ήταν δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτίκης περίθαλψης ή δεν είχαν την δυνατότητα για να προχωρούσαν σε μία αγορά ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης.

Επισημαίνουμε όλα αυτά, προς αποφυγή οποιαδήποτε παρεξήγησης ή παρανόησης της όποιας κριτικής προς το σύστημα. Διότι το ΓΕΣΥ έχει αρκετές αδυναμίες που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης από τους υπευθύνους, διότι αντίκτυπος αυτών των αδυναμιών πάλι είναι προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η μελέτη επιβεβαιώνει και ισχυροποιεί, μεταξύ άλλων, τις προηγούμενες προβλέψεις για τις αντοχές του Ταμείου του ΓΕΣΥ και προστίθεται ότι αυτό, δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να προχωρήσει στους μελλοντικούς του σχεδιασμούς αλλά και να μελετήσει μέτρα για ζητήματα για τα οποία, όπως προκύπτει, χρειάζεται περισσότερη και πιο συστηματική παρακολούθηση.

Αρχίζοντας λοιπόν από το τελευταίο που αφορά τους μελλοντικούς σχεδιασμούς αλλά τα μέτρα για τα ζητήματα που χρειάζονται πιο συστηματική παρακολούθηση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην μελέτη, θα πρέπει αυτό να αποτελέσει και το «κλειδί» για να κερδηθεί το στοίχημα για ουσιαστική αναβάθμιση των παροχών Υγείας  προς τους πολίτες. Διότι στην τελική αυτό είναι και το ζητούμενο από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Παροχή ποιοτικών και σωστών υπηρεσιών Υγείας για όλους τους πολίτες.

Στο θέμα των σωστών ελέγχων είναι που πρέπει να επικεντρωθεί και η προσπάθεια για βελτίωση των όποιων αδυναμιών που προκύπτουν από το σύστημα. Ελέγχους όμως ουσιαστικούς και όχι που θα έχουν το χαρακτήρα του εκφοβισμού ή της τρομοκρατίας. Η Υγεία δεν είναι και ήταν ποτέ μια λογιστική πράξη εσόδων και εξόδων. Είναι θέμα ποιότητας ζωής και βασικός πυλώνας Δημοκρατίας. Κράτος που δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, δεν μπορεί να μιλά ούτε για εκσυγχρονισμό ούτε για οτιδήποτε άλλο.

Είναι για αυτό ακριβώς τον λόγο που όσο σημαντική και επουσιώδης είναι η βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ, άλλο τόσο σημαντική είναι και η διασφάλιση σωστών παροχών υγείας προς τους δημότες. Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να μπορεί να επισκέπτεται τον γιατρό που χρειάζεται ή που θεωρεί ότι χρειάζεται να δει, τον χρόνο που πρέπει να τον δει. Θα πρέπει να μπορεί να τυγχάνει όλων των απαραίτητων εξετάσεων και αναλύσεων που θα πρέπει να τύχει για να μπορεί να νιώθει ότι έχει μια σωστή ιατρική εξέταση.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την κατάχρηση του συστήματος δεν αφορά τους ασθενείς, αλλά τους γιατρούς. Όχι όλους όμως. Και εδώ είναι το σημαντικό. Πολλοί γιατροί και προσωπικοί και ειδικοί μπορούν να διατηρούν σωστές ισορροπίες στη σχέση τους με τον ασθενή, εμπνέοντας εμπιστοσύνη, προσφέροντας τους όλες τις υπηρεσίες που θα πρέπει να έχει, χωρίς παράλληλα να προβαίνουν σε καταχρήσεις του συστήματος Άρα όλα μπορούν να γίνουν…

Παράλληλα όμως, θα πρέπει άμεσα να τροχιοδρομηθούν αποφάσεις και σε ο,τι αφορά τις ενδονοσοκομιακές υπηρεσίες αλλά και να προληφθούν κακές νοοτροπίες που έχουν αρχίσει να καταγράφονται.

Έτσι είναι που γίνεται και η Υγεία σιδεροκέφαλη…