ΠΕΡΙΟΔΟΣ χάριτος τέλος. Καμία παράταση, ουδεμία παρέκκλιση. Όσοι δεν συντηρούν τις οικοδομές τους θα πρέπει να ανησυχούν καθώς  μπήκε στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τον υποχρεωτικό περιοδικό έλεγχο των κτηρίων. Όπως αποκάλυψε ο «Φ» σε ρεπορτάζ του, ολοκληρώθηκε ήδη  η νομοτεχνική επεξεργασία και το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο κατατίθεται αρχές του χρόνου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα για τον έλεγχο και τη συντήρηση των κτιρίων, σε μια περίοδο κατά την οποία στις πόλεις υπάρχουν πολλές οικοδομές, που δεν τηρούν τις προδιαγραφές.

ΑΝΑΜΕΣΑ στις πρόνοιες είχε περιληφθεί και δέσμευση ή και κατάσχεση ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και δέσμευση άλλης κινητής περιουσίας κ.α. εναντίον όλων όσων δεν συντηρούν τις οικοδομές τους. Μη συντηρημένες οικοδομές  προφανώς και καθίστανται σταδιακά επικίνδυνες, όχι μόνο για τους ίδιους του ιδιοκτήτες αλλά και τους ενοίκους ή και τους γείτονες και τους διερχομένους. Στις πρόνοιες του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται και η εκκένωση οικοδομών οι οποίες θα κριθούν επικίνδυνες.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ θα διεξαχθεί υπό στη σκιά και του πρόσφατου περιστατικού κατάρρευσης μπαλκονιών σε πολυκατοικία στη Λεμεσό. Αλλά και των άλλων περιστατικών, που παρακολουθήσαμε πρόσφατα και σε άλλες πόλεις, στην Πάφο και τη Λευκωσία. Και δεν μπορεί να ξεκινά μια συζήτηση στη δημόσια σφαίρα  μόνο μετά από τέτοια περιστατικά.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως επιβάλλεται, είναι επείγον και επιτακτική ανάγκη, να ληφθούν μέτρα, για την προστασία του κοινού από επικίνδυνες οικοδομές. Ο νόμος είναι ένα εργαλείο, φτάνει να χρησιμοποιείται. Να εφαρμόζεται η νομοθεσία.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ επιθεώρηση και ο έλεγχος των κτιρίων είναι και επίκαιρο αλλά και διαχρονικό ζήτημα. Είναι πρόδηλο ότι μια διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών καταλληλότητας- ΜΟΤ, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη σε μια περίοδο κατά την οποία προδήλως υπάρχουν προβληματικά κτίρια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Θα συμφωνήσουμε, πάντως, με το ΕΤΕΚ το οποίο  επισημαίνει πως η παντελής έλλειψη κουλτούρας συντήρησης των κτηρίων που παρατηρείται στη χώρα μας δεν μπορεί παρά να εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα στα κτήρια αυτά. Ταυτόχρονα, σημειώνει «και όπως διαπιστώνουμε από τα αυξανόμενα περιστατικά κατάρρευσης τμημάτων κτηρίων, η απουσία συντήρησης μπορεί να έχει τραγικές επιπτώσεις για τους χρήστες μιας οικοδομής αλλά και τους διερχομένους».

ΣΥΝΕΠΩΣ ένας είναι ο δρόμος. Έλεγχος των κτιρίων, έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας, για να μπορούμε να είμαστε όλοι ασφαλείς. Είτε ζούμε στα κτίρια είτε όχι. Η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης κτηρίων είναι μονόδρομος.