Τα σύννεφα πάνω από την γερμανική οικονομία γίνονται όλο και πιο πυκνά. Οι προβλέψεις εδώ και αρκετό καιρό έκαναν λόγο για μια ισχυρή ύφεση ή στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητας, με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη η πιο ισχυρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι προς το παρόν η ύφεση αποφεύχθηκε, ωστόσο η οικονομία της Γερμανίας συνεχίζει να συρρικνώνεται. Και ναι μεν απέφυγε τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης που ισοδυναμούν με τεχνητή ύφεση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Κάθε άλλο μάλιστα.

Το 2023 ήταν αναμφισβήτητα μια δύσκολη χρονιά. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο σύνολο των 12 μηνών του προηγούμενου έτους ήταν της τάξης του 0,3%. Μάλιστα, οι οικονομολόγοι που δεν κρύβουν τα λόγια τους κάνουν λόγο για «τεχνική ύφεση». Πρόκειται για την πρώτη τέτοια κάμψη από την εποχή της πανδημίας, ενώ έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες μεγάλες οικονομίες ανά την υφήλιο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της χώρας ως βιομηχανική δύναμη.

Εξίσου δύσκολο θα είναι και το 2024 και αυτό κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γερμανική βιομηχανία. Οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας παρουσιάζουν μικρή κάμψη. Αρχικά, η εσωτερική ζήτηση είχε αποδειχθεί αρκετή για να αποτρέψει τα χειρότερα, ωστόσο πλέον και αυτή υποχωρεί. Οι Γερμανοί γίνονται όλο και πιο διστακτικοί στο να ξοδεύουν καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει. Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι συνέπειες της πανδημίας, η ρωσική επίθεση και τελευταία η ανασφάλεια που προκαλεί η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ταυτόχρονα, εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, πολλές πολυεθνικές εταιρείες παγώνουν τα επενδυτικά τους σχέδια και κατασκευάζουν νέες γραμμές παραγωγής εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα που το φιλόδοξο σχέδιο πράσινης μετάβασης, κοστίζει ακριβά και δεν μπορεί να στηριχθεί από τα αδιάθετα κονδύλια της πανδημίας μετά από απόφαση δικαστηρίου.

Η Γερμανία πληρώνει πολύ ακριβά τις επιλογές της. Οι γερμανικές επιχειρήσεις, όπως και η αγροτική πολιτική στηρίχθηκαν σε τρία μέτωπα τα τελευταία χρόνια για να αναπτυχθούν, κρατική βοήθεια, φθηνότεροι λογαριασμοί (μέσω συμφωνιών με τη Ρωσία για φυσικό αέριο) και επέκταση στις ασιατικές αγορές και κυρίως στην Κίνα.

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και τα τρία χάθηκαν, με αποτέλεσμα η Γερμανία να μείνει μετέωρη. Το γερμανικό θαύμα ξεθωριάζει δείχνοντας πως οι κακές πολιτικές μπορεί να έχουν αρχικά θεαματικά αποτελέσματα αλλά μετά κοστίζουν ακριβά. Το πλαίσιο δεν είναι ευνοϊκό και ένα σημαντικό ερώτημα είναι κατά πόσο θα επηρεαστεί και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα αποδειχθεί ένα καθαρά γερμανικό ζήτημα.