Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θέλει, όπως διαφάνηκε τις τελευταίες ημέρες να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Ωστόσο, αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης προς το παρόν φαίνεται να πέφτει στο κενό. Να μην προχωρεί. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τα σωματεία, ο Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών αλλά και σύνδεσμοι αστυνομικών διαφωνούν.

Η ΚΟΠ και τα σωματεία, όπως προέκυψε από τη συζήτηση που διεξήχθη προ ημερών στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών, ζητούν να συναποφασίζουν με την κυβέρνηση για το πότε θα γίνεται ένας αγώνας κεκλεισμένων των θυρών με την τελική απόφαση να ανήκει στην Ομοσπονδία. Προφανώς και μια συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων είναι αναγκαία, απαραίτητη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως εκεί και όπου η Αστυνομία, τα αρμόδια υπουργεία, έχουν πληροφορίες για επεισόδια η όποια απόφαση να προσκρούει, για παράδειγμα, στην άρνηση των εμπλεκομένων στο ποδόσφαιρο. Το θέμα της ασφάλειας των πολιτών είναι το μείζον και αδιαπραγμάτευτο. Όταν πρέπει να διεξάγονται παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών για αποτρεπτικούς και λόγους ασφάλειας, κανείς δεν πρέπει να ανάβει κόκκινο. Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτζιώτης, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής αναφέρθηκε στις συνθήκες όπου ανέλαβε τα καθήκοντά του, αφού, «μέσα σε 48 ώρες δεν είχε έγκλημα που δεν είχε συμβεί. Είχαμε συγκρούσεις σε δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα εργαλεία ήταν δεδομένα και δεν μπορούσα να τα αλλάξω. Και τα προβλήματα δεν μπορούσα μέσα σε 48 ώρες να τα διορθώσω π.χ. υποστελέχωση της αστυνομίας. Μαγικό ραβδί δεν κρατάει κανένας».

ΓΙΑ το θέμα των συνδέσμων φιλάθλων το πρώτο εγχείρημα να τεθούν υπό τον έλεγχο των σωματείων δεν κατέστη δυνατόν. Κι αυτό γιατί τούτο φαίνεται να μην περνά από τα σωματεία. Ενδεχομένως και να μην μπορούν πλέον τα σωματεία να τους ελέγξουν. Ενδεικτική είναι και η αναφορά στη συνεδρίαση του Προέδρου της Ομόνοιας Σταύρου Παπασταύρου. Ανέφερε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπω σαν ένας άνθρωπος που έρχεται από το εξωτερικό είναι η ατιμωρησία. Οι σύνδεσμοι φιλάθλων έγιναν τρομοκρατικοί οργανισμοί». Μπορεί να μην συμφωνούμε με τη γενίκευση, αλλά είπε κάτι που ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ επί συζητήσεων διεξάγονται με αφορμή επεισόδια. Και μετά; Για να μην χαλάει η… σούπα μιας εδραιωμένης αντίληψης των πραγμάτων δεν γίνεται τίποτε μέχρι νεωτέρας. Μέχρι να βρεθούμε μπροστά σε νέα επεισόδια, με την ελπίδα να είναι αναίμακτα. Ως πότε όμως;