Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένας πολιτικός, ο οποίος, όπως συχνά και ο ίδιος διατείνεται, αρέσκεται να μιλά συγκεκριμένα και με παραδείγματα. Ένας χρόνος περίπου μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο άνθρωπος που «αν δεν υπήρχε θα τον εφηύραν», όπως το είπε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, βρίσκεται συχνά- πυκνά με την πλάτη στον τοίχο και με το δόρυ της κριτικής προτεταγμένο στο λαιμό. Γιατί άραγε;

Ο καθένας μπορεί να κάνει τη δική του ανάγνωση. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα τα οποία καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως αποτελούν την αφετηρία αυτής της κριτικής και απαξίωσης που εισπράττει σε μεγάλο βαθμό σήμερα η Κυβέρνηση του. Του ανθρώπου πού ως υποψήφιος κινήθηκε πέραν από πλαίσια και με λογική εκτός κομματικού κουτιού, που αυτοπροβλήθηκε και παρουσιάστηκε ως πολιτικός που θα συγκρουόταν με το κατεστημένο και θα τα έφερνε όλα τούμπα.

Ένα χρόνο μετά, ήρθαν τούμπα διάφορα, αλλά σίγουρα όχι το κατεστημένο και τα κακώς έχοντα, όπως δεσμευόταν ενώπιον του λαού να πράξει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ας μιλήσουμε λοιπόν και με παραδείγματα:

«Θεσμοθετούμε τη μη πρόσληψη συγγενικών προσώπων ως Ειδικών Συμβούλων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας/ Υπουργούς/ Υφυπουργούς», γράφει κάτω από τον πυλώνα «Ανασύνταξη του Κράτους» στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Να υπενθυμίσουμε απλά ότι μετά τους διορισμούς των μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου, το δεύτερο ζήτημα για το οποίο δέχθηκε μαζικά πυρά κριτικής ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την ανάληψη της Προεδρίας, ήταν το θέμα του διορισμού των Ειδικών Συμβούλων της Κυβέρνησης με αφορμή την περίπτωση της 19χρονης. Ενώπιον της Βουλής βρίσκεται ένα νομοσχέδιο το οποίο πήρε η Κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις. Για το αν υπάρχουν συγγενείς ή όχι σε θέση Ειδικού Συμβούλου, δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι. Ο ίδιος βέβαια ο Πρόεδρος απαντά ότι ήταν η ομάδα με την οποία δούλεψε για να εκλεγεί και είναι τα άτομα που εμπιστεύεται. Κατανοητό, αλλά προεκλογικά αλλιώς μας τα είπε και αυτό που μένει ως αποτέλεσμα είναι η εντύπωση πώς: Από την κομματοκρατία περάσαμε στην κουμπαροκρατία και την οικογενειοκρατία.

Η επόμενη παράγραφος του προεκλογικού προγράμματος του Νίκου Χριστοδουλίδη αναφέρει το εξής: «Επαναξιολογούμε τον θεσμό των Επιτρόπων και τον ενισχύουμε όπου απαιτείται. Προχωρούμε σε πλήρη αιτιολόγηση για τις επιλογές των προσώπων».

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διόριζε ξανά άτομα σε όλες τις θέσεις Επιτρόπων όπως ίσχυαν πάντα…

Φτάνουμε λοιπόν και στο θέμα των διορισμών των μελών των Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών και της λειτουργίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

«Εισάγουμε ειδικά κριτήρια για το διορισμό ανεξάρτητων αξιωματούχων στη βάση καθορισμένων πρόσθετων προσόντων που θα εφαρμόσουμε και δημιουργούμε Γνωμοδοτικό Συμβούλιο με συμβουλευτικό ρόλο, αλλά και με υποχρέωση δημόσιας αιτιολόγησης από την εκτελεστική εξουσία για τυχόν απόκλιση από τις εισηγήσεις του», γράφει στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Υιοθετούμε πρακτικές για καλύτερη διακυβέρνηση των Ημικρατικών Οργανισμών, με συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης και πλήρη λογοδοσία. Διορίζουμε τα Διοικητικά Συμβούλια μέσα από μια ανοικτή διαδικασία, με τη δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης που έχει συμβουλευτικό ρόλο στην εν λόγω διαδικασία, και με αναγκαία αιτιολόγηση της απόκλισης από τις εισηγήσεις της».

Οι αιτήσεις ήταν όντως μαζικές. Συνολικά υποβλήθηκαν 1078 αιτήσεις. Προωθήθηκαν ως εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο 338 άτομα για να διοριστούν 85. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν στις προεδρίες των ΔΣ Ημικρατικών, επιτελάρχες του προεκλογικού επιτελείου του  Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν μέχρι σήμερα οι διορισμοί στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, πρώτα και κύρια μέσω της ανοιχτής δημόσιας πρόσκλησης προς το κοινό για υποβολή ενδιαφέροντος.

Επίσης, τα κριτήρια επιλογής θέτουν ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο διασφαλίζει ότι τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Οργανισμών θα επιλέγονται με γνώμονα το συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας», είχε δηλώσεις σε συνέντευξη της στο philenews.com στις 16 περασμένου Αυγούστου, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική.

Ακόμα ο απόηχος από τους διορισμούς δεν έχει καταλαγιάσει…