Σε λίγες γραμμές, χωρίς ούτε μια περιττή λέξη, ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε για την είδηση των ημερών, από τους «New York Times».

Τίτλος: «Ο Βασιλιάς Κάρολος έχει καρκίνο».

Σε λιγότερους από 18 μήνες βασιλείας, Ο Βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος ο 3ος, διαγνώστηκε με καρκίνο.

Η ανακοίνωση ήρθε από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ μία εβδομάδα μετά που ο ηλικίας 75 ετών μονάρχης βγήκε από νοσοκομείου του Λονδίνου έπειτα από μια διαδικασία αγωγής για διογκωμένο προστάτη. Το παλάτι δεν αποκάλυψε τι είδους καρκίνο έχει ο Κάρολος, αλλά αξιωματούχος του Μπάκινγχαμ είπε ότι ο καρκίνος που έχει δεν είναι του προστάτη.

Ο Κάρολος θα απέχει από καθήκοντα σε δημόσιους χώρους (όπου συνήθως υπάρχει παρουσία πολιτών), αλλά θα συνεχίσει να ασκεί άλλα καθήκοντα, όπως είναι η εβδομαδιαία συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Το παλάτι είπε ότι ο Κάρολος «παραμένει εξ ολοκλήρου θετικός για την θεραπεία του», και ότι προσμένει να επανέλθει στις δημόσιες υποχρεώσεις του.

Ιστορικό: Ο Κάρολος περίμενε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον Βρετανό μονάρχη για να ανέλθει στον θρόνο έπειτα από την επί επτά δεκαετίες βασιλεία της μητέρας του, Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, και ήταν ήδη πολύ γνωστός στο κοινό όταν έγινε βασιλιάς τον Σεπτέμβριο του 2022. Από τότε, έχει εξελιχθεί σε έναν προχωρημένης ηλικίας πολιτικό με αυτοπεποίθηση, ταξιδεύοντας ευρέως και μιλώντας ανοιχτά για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή.

Πλαίσιο: Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνήθως αποκαλύπτουν πολύ λίγα για την υγεία τους, και οι αξιωματούχοι του παλατιού έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να εκδίδουν τακτικές ενημερώσεις για την κατάσταση του βασιλιά.

Σε μόλις 228 λέξεις, η ενημέρωση όπως πρέπει να είναι!

Και, σε συνέχεια αυτού, «κολλάω» εδώ ένα τουίτ από τη Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, σύμβουλο επικοινωνίας και εκδότρια-τροφοδότρια (!) του FACTnews, από τα καλύτερα για μένα Newsletter που κυκλοφορούν:

«Κάθε χρόνο λέμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε διαφορετικά για τον καρκίνο και να μην τον περιγράφουμε ως μάχη που έχει νικητές και ηττημένους. Όλοι οι ασθενείς παλεύουν όσο μπορούν. Μόνο μέλημα μας πρέπει να είναι η πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως στις αποτελεσματικές θεραπείες. Όλων!»

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ρωσίας, Μπόρις Ναντεζντίν, που έχει ταχθεί εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία και ζητά άμεσο τερματισμό του, δήλωσε ότι μια λεγόμενη «ομάδα εργασίας» της κεντρικής εκλογικής επιτροπής ακύρωσε το 15% των υπογραφών των υποστηρικτών που υποστήριζαν την εκλογική του υποψηφιότητα. Αυτός ο αριθμός, εάν επιβεβαιωθεί, υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ποσοστό σφάλματος και θα παρείχε λόγους αποκλεισμού του Ναντεζντίν από το να είναι υποψήφιος εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η σχετική επιτροπή είχε χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές αυτήν τη δικαιολογία του «γραφειοκρατικού λάθους» για να αποκλείσει υποψηφίους που ενδέχεται να αποτελούν απειλή για τον Πούτιν. Η τελική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα Τετάρτη, όπως είπε ο Ναντεζντίν, χωρίς να είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα είναι τέτοια που θα του επιτρέψει να κατέβει στις εκλογές. Άσχετα εάν το αποτέλεσμά τους είναι ήδη γνωστό.

ΣΚΕΨΗ: «Ένα πεινασμένο στομάχι, ένα άδειο πορτοφόλι και μια ραγισμένη καρδιά μπορούν να σου διδάξουν τα καλύτερα μαθήματα για την ζωή» – Ρόμπιν Ουίλλιαμς, Αμερικανός ηθοποιός, (1951-2014). Ένα από τα έργα στο οποίο τον λατρέψαμε όλοι ήταν το «The Poet’s Society». Στην Αθήνα, για όσους ενδιαφέρονται έχει ανέβει στο Θέατρο Βρετάνια το ίδιο έργο, το «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών», με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντικομφορμιστή καθηγητή φιλολογίας και υπέρμαχο της ελευθερίας, Τζον Κίτιγκ. Μακάρι, πράγματι, να είχαμε τέτοιους εκπαιδευτικούς πολλούς. Που να έκαναν τους μαθητές και μαθήτριές τους να τους φώναζαν, όπως στον Ούλλιαμς, «Captain, my captain»!