ΟΙ δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνιστούν προβληματισμοί, που προφανώς έχουν όλοι όσοι παρακολουθούν την πορεία προς την υλοποίηση. Και είναι προφανές πως όσο πλησιάζει η ώρα της αφετηρίας, για την έναρξη υλοποίησης των μεγάλων αλλαγών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο περισσότερο θα αναπτύσσονται προβληματισμοί.

ΕΝΑΣ προβληματισμός, που αναπτύσσεται είναι ο αριθμός των Δήμων αλλά και το γεγονός οι συνενώσεις δεν έγιναν στη βάση οικονομικών και πληθυσμιακών δεδομένων. Ως εκ τούτου φαίνεται πως με αυτά τα δεδομένα  κάποιοι Δήμοι δεν θα είναι βιώσιμοι ή θα δυσκολευθούν να επιβιώσουν. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως, μεταξύ άλλων, μεγάλος είναι ο αριθμός των Αντιδημάρχων. Πέραν από το θέμα της αντιμισθίας τους είναι και  το ερώτημα που τίθεται για τη χρησιμότητα τους αλλά και κατά πόσο βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΤΟ τελικό αποτέλεσμα, αν και είναι σαφώς καλύτερο από το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν είναι  ό,τι καλύτερο. Εάν δεν γινόντουσαν πολιτικά και κομματικά παζάρια προφανώς και θα ήταν καλύτερο το αποτέλεσμα. Αυτά έγιναν, είναι γεγονός. Αυτό έχουμε ενώπιον μας, αυτό θα πρέπει να εφαρμόσουμε. Κι αυτό προφανώς εξαρτάται από το κράτος και τις τοπικές αρχές, που θα εκλεγούν τον ερχόμενο Ιούνιο.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως είμαστε καταδικασμένοι, ως κράτος και ως κοινωνία να εφαρμόσουμε αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση, που επηρεάζει τη ζωή μας, την καθημερινότητα μας. Θεωρούμε πως θα πρέπει να αφεθεί το νέο σύστημα να λειτουργήσει… να περπατήσει και εκεί κι όπου χρειάζονται αλλαγές να γίνουν στη συνέχεια. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εμείς θα εφαρμόσουμε αυτό που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ναι, στη βάση των προκλήσεων που θα προκύψουν δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Αλλά είμαστε εδώ για τα δύσκολα».

ΘΕΩΡΟΥΜΕ, συνεπώς, ότι ο στόχος τώρα είναι η ομαλή εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Κάθε αλλαγή έχει τις δυσκολίες της. Κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η εφαρμογή είναι μονόδρομος. Αλλαγές μπορούν να γίνουν μετά την εφαρμογή και αφού διαπιστωθούν λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες αλλά και στρεβλώσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει έχοντας ως γνώμονα ότι είμαστε ενώπιον μιας μεγάλης μεταρρύθμισης.