ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ και απαγορευμένα αντικείμενα, όπως κινητά τηλέφωνα, μεταφέρονται με δόλο από τους χώρους των Δικαστηρίων στις Κεντρικές Φυλακές, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Φ». Στο ρεπορτάζ  σημειώνεται ότι οι ουσίες και τα εν λόγω αντικείμενα, όπως έχει διαπιστωθεί, περιέρχονται στην κατοχή προσώπων κατά τη μεταγωγή τους από τις κτηριακές εγκαταστάσεις δικαστηρίων σ’ αυτές του σωφρονιστικού ιδρύματος.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ είναι αρκούντως ανησυχητικές και δείχνουν κενά στην ασφάλεια και στους ελέγχους. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ενώ η Αστυνομία αναγνωρίζει ότι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που πρέπει αντιμετωπισθεί δεν έχουν προσδιοριστεί οι τρόποι της παράνομης δράσης. Σύμφωνα  με το ρεπορτάζ ανώτερος αξιωματικός της αστυνομικής Δύναμης, την περασμένη Τρίτη απέστειλε ρητή οδηγία εκ μέρους της ηγεσίας προς τους αστυνομικούς διευθυντές επαρχιών, το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος, την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης, ζητώντας αυστηρούς ελέγχους για αντιμετώπιση του φαινομένου.

ΤΟ πρώτο ερώτημα που τίθεται από τους απλούς πολίτες είναι προβλεπτό και εν πολλοίς αναμενόμενο: Δεν γίνονται έλεγχοι και χρειάζεται νέα γραπτή εντολή από την ηγεσία της Αστυνομίας προς τα αρμόδια τμήματα; Δεν θεωρείται τούτο βασικός κανόνας φύλαξης κρατουμένων που οδηγούνται στο Δικαστήριο; Προφανώς και είναι. Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν κρατούμενοι, υπό αστυνομική φρούρηση, να καταφέρνουν να προμηθεύονται κινητά τηλέφωνα και ναρκωτικά και να τα μεταφέρουν αυτά εντός των φυλακών;

ΠΕΡΑΝ από τα αναπάντητα ερωτήματα που παραμένουν είναι πρόδηλο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη ζητήματα, που αφορούν την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών φαινομένων εντός των φυλακών. Προφανώς και δεν υπάρχει η αναγκαία τεχνολογία. Αλλά τούτο δεν είναι άλλοθι.  Όπως είναι γνωστό, το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, που προωθείται ως λύση από το 2012, δεν δούλεψε ποτέ ικανοποιητικά. Αυτό το θέμα συζητείται χρόνια και για ένα ανεξήγητο λόγο αυτό το ζήτημα δεν λύνεται οριστικά και αμετάκλητα.

ΤΗΝ ίδια ώρα, όπως συναφώς σημειώνεται και στο ρεπορτάζ του «Φιλελευθέρου»  η διαδικασία για εγκατάσταση νέας ψηφιακής τεχνολογίας, αν και δρομολογήθηκε, εντούτοις τοποθετείται σε μεταγενέστερο χρονικό στάδιο (μέχρι το 2027). Παράλληλα είναι και το θέμα με τα ναρκωτικά. Με βάση τα όσα αναφέρονται το θέμα αυτό είναι μεγάλο και ανησυχητικό. Και παρόλα αυτά, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η Κύπρος είναι μια από τις τρεις χώρες της Ευρώπης στις οποίες δεν πραγματοποιείται έλεγχος χρήσης ναρκωτικών σε κρατούμενους στα σωφρονιστικά ιδρύματα.