Είχαν αγιοποιήσει οι «δικοί μας» πρώτα τον Ταλάτ και μετά τον Ακιντζί όταν έγιναν αρχηγοί του κατοχικού καθεστώτος και διαπραγματευτές και πόνταραν στην διαλλακτικότητα τους για να λύσουμε το Κυπριακό. Όταν ήρθε η απογοήτευση έριξαν τις ευθύνες στη δική μας πλευρά. Οι «δικοί μας».

Τώρα, κάνουν ακόμα ένα πρωτοποριακό βήμα. Θέλουν την αγιοποίηση του Τουφάν Ερχιουρμάν πριν καν αναλάβει να ηγηθεί του κατοχικού καθεστώτος. Επειδή θα ήταν αποκρουστικό, ακόμα και για τους ίδιους, να χειροκροτούν στον Τατάρ.

Διάβαζα προχτές την ανάλυση αρθρογράφου σε ημερήσια εφημερίδα, που εξηγούσε στους αναγνώστες του ότι ο Ερχιουρμάν δεν είναι ένας τυχαίος Τουρκοκύπριος, «έχει βαρύνοντα λόγο» και διατηρεί «πειστικές θέσεις για το Κυπριακό». Παραθέτει, μάλιστα, από μια συνέντευξή του, κάποιες πειστικές θέσεις για να εξηγήσει, ο αρθρογράφος μας, ότι «κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει την επιχειρηματολογία του». Ποια είναι αυτή; «Να γίνει», λέει ο Ερχιουρμάν, «αποδεκτή η πολιτική ισότητα και στη βάση αυτή να καθίσουμε στο τραπέζι. Να είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα (η διαπραγμάτευση). Να είναι με χρονοδιάγραμμα. Εάν δεν επιτευχθεί λύση με την αρνητική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα πρέπει να αποφασιστεί ότι αυτό το στάτους κβο δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο».

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, είναι ακλόνητη αυτή η επιχειρηματολογία του Τουρκοκύπριου πολιτικού. Διότι πράγματι, αν το αδιέξοδο προκληθεί από την ε/κ πλευρά, «οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να τιμωρούνται στην αιώνια απομόνωση και το μαρασμό». Ο αρθρογράφος μας, το λέει αυτό! Ένας από τους πιο έμπειρους! Η σοφία ξεχειλίζει και τρέχει σαν τον καταρράκτη της Χαντάρας!

Κατ΄ αρχήν το επιχείρημα με το χρονοδιάγραμμα και το αδιέξοδο δεν είναι καμιά προσωπική ιδέα του Ερχιουρμάν. Είναι η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς που το προβάλλουν εδώ και καιρό. Απαιτούν να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα και λένε ακριβώς αυτό που λέει και ο Ερχιουρμάν. Ότι αν υπάρξει αδιέξοδο με ευθύνη της ε/κ πλευράς να συμφωνηθεί εκ των προτέρων ποιο θα είναι το στάτους των Τ/κ.

Ποιος θα αποφασίσει, όμως, ότι ευθύνονται οι Ε/κ για το επόμενο αδιέξοδο; Εδώ οι ίδιοι οι Ε/κ, πολιτικοί και αρθρογράφοι, επιμένουν εδώ και εφτά χρόνια να κατηγορούν την πλευρά μας για το αδιέξοδο του Κραν Μοντάνα. Τους λένε τι έγινε -τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, ο Αναστασιάδης, ο Μαυρογιάννης- αλλά επιμένουν. Κι ο ίδιος ο Ερχιουρμάν, σε άλλες δηλώσεις του (1/2/24), έλεγε ότι και το 2017, «η βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση ήταν σαφής» κι ότι ο Χριστοδουλίδης είναι «ένας από αυτούς που γύρισαν το τραπέζι το 2017». Την επόμενη φορά, οι Τούρκοι δεν θα μιλήσουν. Θα περιμένουν τους «δικούς μας» να αποδώσουν ξανά στην πλευρά μας την ευθύνη για το αδιέξοδο.

Με ποιο κριτήριο, όμως, θα αποφασιστεί ότι ευθύνεται η πλευρά μας για αδιαλλαξία; Αν δεν δεχθεί, για παράδειγμα, την «κυριαρχική ισότητα» θα είναι αδιάλλακτη; Διότι, την πολιτική ισότητα, που περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την έχει δεχθεί. Ο Ερχιουρμάν και ο αρθρογράφος υμνητής του, ποιαν ισότητα εννοούν; Όταν έρθει η ώρα του αδιεξόδου θα μας πουν και οι δύο, δέχεστε την κυριαρχική ισότητα αλλιώς λήγει το χρονοδιάγραμμα και οι Τ/κ θα αλλάξουν στάτους… Εκβιασμός λέγεται αυτό, όχι «πειστικό επιχείρημα».

Το ερώτημα, φυσικά, είναι άλλο. Οι Τουρκοκύπριοι «τιμωρούνται στην αιώνια απομόνωση και το μαρασμό» από τους Ελληνοκύπριους; Είναι η αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων, που τους έχει σε απομόνωση; Δεν είναι οι δικές τους αποφάσεις; Δεν είναι η κατοχή;

Φυσικά και δεν είναι τυχαίος ο Ερχιουρμάν, και θα ήταν περισσότερες οι ελπίδες μας αν αυτός ήταν ο διαπραγματευτής (όπως ήταν όταν είχαμε συνομιλητές τον Ταλάτ και τον Ακιντζί πριν μας απογοητεύσουν κι αυτοί), δεν είναι ίδιος με τον Τατάρ και τους Γκρίζους Λύκους. Αλλά πότε διαφώνησε με την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο; Πότε διαφώνησε με τη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων; Πότε καθοδήγησε τους Τουρκοκύπριους να ασχοληθούν με την ουσία του προβλήματος (του δικού τους και του δικού μας), την κατοχή και τον ρόλο της Τουρκίας στην πατρίδα μας;