ΣΕ μια ακόμη ακραία και προκλητική ενέργεια έχει προβεί το κατοχικό καθεστώς. Αυτή τη φορά σε βάρος των εγκλωβισμένων στην κατεχόμενη Καρπασία. Και συγκεκριμένα σε βάρος των σχολείων στο Ριζοκάρπασο. Μετά την ενημέρωση της υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, για τις συνθήκες λειτουργίας των κατεχόμενων σχολείων στο Ριζοκάρπασο υπήρξε τουρκική αντίδραση.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου ενημέρωσε, όπως είναι γνωστό, την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες για τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.  Για τη λογοκρισία  στα βιβλία και τις πολλές απαγορεύσεις που επιβάλλονται από το κατοχικό καθεστώς, σε βάρος των μαθητών, των εκπαιδευτικών, στην λειτουργία των σχολείων εν γένει.

ΩΣ αντίδραση στα όσα ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου στο Ευρωκοινοβούλιο, η τουρκική πλευρά προέβη σε προκλητικό έλεγχο και έρευνα στα τρία σχολεία του Ριζοκαρπάσου, το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το εξατάξιο γυμνάσιο. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να… απαντήσει το κατοχικό καθεστώς. Μετά το περιστατικό αυτό η υπουργός Παιδείας αποκάλυψε πως  «μας έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε στήριξη στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου». Κι αυτό γίνεται από τον περασμένο Μάιο. «Ούτε επισκέψεις επιθεωρητών επιτρέπονται, ούτε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο σχολείο τους, ούτε επιδιορθώσεις των κτιρίων τους ή άλλου είδους στήριξη», ανέφερε.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η κυβέρνηση θα προβεί, όπως έχει ανακοινώσει, σε ενέργειες. Θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει το διεθνή παράγοντα. Το θέμα έχει ασφαλώς πολιτική διάσταση, αλλά αγγίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. Κι αυτό είναι θεμελιώδη δικαίωμα. Κι αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αλλά τα Ηνωμένα Έθνη, που βρίσκονται; Μήπως δεν έχουν ενημερωθεί για το τι συμβαίνει στα κατεχόμενα σχολεία του Ριζοκαρπάσου;

Η ΑΝΟΧΗ που επιδεικνύεται είναι εξωφρενική. Πρόκειται για την λειτουργία σχολείων. Πρόκειται για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Η κατοχική δύναμη συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό, ακραία και φασιστικά και δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδραση από τους διάφορους τρίτους.

ΔΕΝ αρκεί η αντίδραση της Λευκωσίας, που είναι αναγκαία και οι κινήσεις που ήδη γίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτές που πρέπει να γίνουν. Γίνεται εν πολλοίς αυτό που πρέπει. Αναμέναμε πριν αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιδρούσαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη. Η ΟΥΝΕΣΚΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν έχουμε, ωστόσο, ακόμη οτιδήποτε καταγράψει ως αντίδραση από αυτούς τους Οργανισμούς. Μήπως θα αναφερθεί στο θέμα η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, που αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου να έλθει στην Κύπρο; Οψόμεθα!