ΚΟΙΝΗ Διακήρυξη για μια Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος την περασμένη Κυριακή. Τη Διακήρυξη υπέγραψαν στο Κάιρο εκ μέρους της Ε.Ε. η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και εκ μέρους της Αιγύπτου ο Πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη συνεργασίας της Ένωσης με μια στρατηγικής σημασίας χώρα, όπως είναι η Αίγυπτος. Η Αίγυπτος χρειάζεται την Ε.Ε. και η Ένωση θεωρεί χρήσιμο συνεργάτη το Κάιρο.

ΣΤΗ Διάσκεψη, όπως είναι γνωστό, συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η Λευκωσία και το Κάιρο έχουν διαχρονικά ισχυρές ιστορικές και παραδοσιακές σχέσεις και η Κύπρος στήριξε σε δύσκολες περιόδους, της πρόσφατης ιστορίας,  την Αίγυπτο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι γνωστό, είχε στηρίξει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο μόλις ανέλαβε την εξουσία σε μια περίοδο κατά την οποία στην Ευρώπη κρατούσαν αποστάσεις από το νέο καθεστώς του Καϊρου αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Αυτό προφανώς και το εκτιμά ο κ. Σίσι.  Αλλά και από πλευράς της Αιγύπτου, υπάρχει ξεκάθαρη στήριξη στη χώρα μας, κυρίως σε σχέση με μεθοδεύσεις της κατοχικής Τουρκίας στην Ισλαμική.

Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ του Καϊρου, ωστόσο, είχε στόχους και επιδιώξεις με οφέλη και για τις δυο πλευρές. Όπως συναφώς έχει αναφερθεί, οι έξι ηγέτες της Ε.Ε. πήγαν στο Κάιρο για να στηρίξουν τον Αλ Σίσι, αλλά και να ζητήσουν τη βοήθεια του. Με βασικό στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική και με το βλέμμα στον πόλεμο στη Γάζα.  Οι έξι Ευρωπαίοι ηγέτες κόμισαν στο Κάιρο βοήθεια περίπου 7,4 δις,  προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της αιγυπτιακής οικονομίας, η οποία πλήττεται και εξαιτίας της κρίσης στο Σουέζ.

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ε.Ε. Είναι στρατηγικός σύμμαχος και της χώρας μας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «η Κύπρος γνωρίζοντας πολύ καλά τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου».

ΤΟ Κάιρο είναι μια σταθερή χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει προφανώς και είναι μια μεγάλη χώρα της περιοχής, με την οποία μπορεί να συνεννοηθεί η Ε.Ε.

Η ΚΥΠΡΟΣ, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει συμφέρον να δει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση να καρποφορεί γι αυτό και δρομολογούνται τριμερείς και διμερείς συναντήσεις.