Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των τουρκοκυπριακών περιουσιών εδώ και χρόνια αποτελεί πονοκέφαλο για το κράτος. Κι αυτό γιατί υπήρξε κατά περιόδους μια στρεβλωτική διαχείριση των περιουσιών. Κι αυτό επειδή, όπως προκύπτει και από συζητήσεις στο κοινοβούλιο και αλλού, κάποιοι χρησιμοποίησαν το πεδίο αυτό για ρουσφετολογικούς λόγους. Για να προωθούν και να εφαρμόσουν τη γνωστή λογική της πελατειακής πρακτικής.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως τα κριτήρια που είχαν υιοθετηθεί προ πολλού ενδεχομένως να επέτρεπαν την προώθηση αυτών των προσεγγίσεων. Ενδεχομένως κάποια κριτήρια να παρακάμπτονταν και να καταπατούνταν. Γι αυτό και βιώνουμε τα όσα κατά καιρούς παρακολουθούμε. Δινόταν η… ευχέρεια για να εξυπηρέτηση συμφερόντων.

ΟΠΩΣ έχει ανακοινωθεί, το υπουργικό συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε τροποποιητικό νομοσχέδιο και τους Κανονισμούς που διέπουν τη διαχείριση και τη διάθεση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διάθεσης και διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, με την εισαγωγή σαφών κριτηρίων, ώστε να επιτυγχάνεται η διαφάνεια, η ισονομία και η αξιοκρατία και να προστατεύονται τα συμφέροντα του προσφυγικού κόσμου.

ΤΟ καινούργιο στη νέα διαδικασία για την αξιοποίηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών είναι η εφαρμογή συστήματος επιλεξιμότητας και μοριοδότησης των αιτητών με σαφείς, αντικειμενικούς και μετρήσιμους δείκτες. Με αυτά τα κριτήρια, λοιπόν, όπως συναφώς αναφέρθηκε «περιορίζεται με τον τρόπο αυτό, η διακριτική ευχέρεια του Κηδεμόνα που ισχύει όλα αυτά τα χρόνια ως προς την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και που είχε ως αποτέλεσμα φαινόμενα κατάχρησης και εκμετάλλευσης».

ΕΑΝ λειτουργήσει αυτή η νέα διαδικασία τότε αυτό θα είναι προς όφελος των προσφύγων. Και ειδικότερα αυτοί που έχουν ανάγκη. Η νέα δέσμη κριτηρίων διασυνδέει προδήλως την παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας με την κοινωνικό-οικονομική κατάστασητων αιτητών και τη σύνθεση της οικογένειάς τους, με σκοπό την πρακτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων. Παράλληλα, προσμετράται, επίσης, για πρώτη φορά τυχόν άλλη ιδιόκτητη περιουσία που κατέχει ο αιτητής στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές.

ΕΚ πρώτης όψεως τα κριτήρια θέτουν σε μια άλλη βάση την αξιοποίηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Θεωρούμε πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημειώνουμε το «εκ πρώτης όψεως» καθώς θέλουμε να δούμε και στην πράξη πώς θα λειτουργήσει το όλο εγχείρημα. Γιατί το πλαίσιο είναι καλό, θα πρέπει όμως να εφαρμοστεί. Αναμένουμε και θα το κρίνουμε στην πράξη.