Άκου τώρα το άλλο. Για να μην νομίζουμε ότι τα είδαμε όλα με αυτή την ιστορία με τα ακίνητα του κράτους που τα ενοικιάζει σε ιδιώτες και οι ιδιώτες τα υπενοικιάζουν πίσω στο κράτος με πολλαπλάσιο ενοίκιο.

Την Πρωταπριλιά του 2022, δώσαμε σε μια ιδιωτική εταιρεία, την Kition Ocean Holdings, τα κλειδιά του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας (που είναι και σημεία εισόδου στη χώρα, δεν είναι παίξε – γέλασε) για να κάνει εκεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ: €1,2 δισεκατομμύρια!

Ξέρετε ποια επένδυση έγινε μέχρι τώρα που πέρασε και η Πρωταπριλιά του 2024; Ένα εστιατόριο, ένας παιδότοπος και ένας χώρος στάθμευσης. Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ πάει να αποδειχθεί πρωταπριλιάτικο αστείο. Το μόνο που μας απασχόλησε αυτή τη διετία ήταν οι ακτοπλόοι που έκλεισαν με σκάφη την είσοδο του λιμανιού, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση των έργων και οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής στη μαρίνα, οι οποίοι διαμαρτύρονταν διότι η εταιρεία τους έβαλε αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού δύο φορές.

Αυτά τα δύο χρόνια η εταιρεία εισπράττει αντί να επενδύει. Ακόμα και από το χώρο στάθμευσης. Τα χοντρά λεφτά, όμως, από το λιμάνι. Απασχολεί κανέναν αυτή η κατάσταση; Πολύ! Πέρσι τον Απρίλη, για παράδειγμα, όταν διαμαρτύρονταν οι ιδιοκτήτες σκαφών, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, δήλωνε ότι ο ανάδοχος «έχει το δικαίωμα, αν το επιλέξει, να προχωρήσει με οποιαδήποτε χρέωση». Διότι, θα πέσουν πολλά εκατομμύρια και θα γίνει εκεί ένα θαύμα το οποίο, όπως έλεγε, «θα αλλάξει όχι μόνο τη Λάρνακα αλλά και ολόκληρη την Κύπρο». Αυτό τους απασχολεί, το θαύμα. Το ότι πέρασαν δύο χρόνια και αυτό που έγινε εκεί που θα γίνει το θαύμα, είναι ο παιδότοπος και το πάρκινγκ, είναι μάλλον ακόμα ένα κυπριακό ανέκδοτο.

«Κύριοι Βαφεάδη και Βύρα πόσα άρθρα πρέπει ακόμη να γραφτούν για να αρχίσετε να υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υπόθεση», γράφει ένας άνθρωπος που η μαρίνα είναι το δεύτερο σπίτι του εδώ και δεκαετίες. «Η μισή μαρίνα μετατράπηκε σε πάρκινγκ αυτοκινήτων για να εισπράττει €3 από κάθε αυτοκίνητο η εταιρία ΚΙΤΙΟΝ. Όπου έμεινε λίγος χώρος έβαλαν και 4 – 5 ξύλινα περίπτερα να πουλάνε σάντουιτς και παγωτά».

Κατάλαβες, κορόιδο; Η επένδυση των €1,2 δισεκατομμυρίων, είναι για πάρκινγκ και παγωτά. Α, και παιδότοπους: «Πρέπει επίσης να αναφέρουμε τους παιδότοπους δίπλα στο νερό καθώς και το τραμπολίνο και το τραινάκι που κάνει βόλτα τα παιδιά μέσα στην μαρίνα. Τελευταία προσθήκη η εμφάνιση ενός τεράστιου πλαστικού τσαντιριού δίπλα από τα σκάφη ώστε σε περίπτωση που έχουμε ξανά εκδήλωση πυρκαγιάς σε σκάφη να πάρει μπουρλότο όλη η μαρίνα».

Τα λένε παραστατικότατα αυτοί που τα ζουν από πρώτο χέρι, αλλά δεν τους ακούει κανένας. Τους ακούσαμε εμείς και τα μεταφέρουμε όπως ακριβώς τα λένε, δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν καλύτερα:

Η παλιά αποβάθρα μετά από δυο χρόνια είναι ακόμα κλειστή για το κοινό και οι μόνες εργασίες που έγιναν είναι το ότι μπογιατίστηκαν τα σίδερα της και ο τοίχος.

Η εταιρεία μετά που έκλεισε τα δυο εστιατόρια, που υπήρχαν εκεί, άνοιξε ένα (Posh) εστιατόριο (χωρίς αποχωρητήρια) το οποίο τελευταία τις Κυριακές το μεσημέρι (για να σπάζει τελειωτικά τα νεύρα του κόσμου εκεί), διοργανώνει και –μπουζούκι time– ζωντανή μουσική στη διαπασών. Κάποιος διερωτάται ποιος έδωσε τέτοια άδεια; Στη διπλανή πόρτα βρίσκονται τα γραφεία της Λιμενικής Αστυνομίας και το Τμήμα Αλλοδαπών και ακούνε τον σαματά.

Στο λιμάνι κάθε λίγο και λιγάκι γίνονται απεργίες από το προσωπικό, στη μαρίνα μετά τις αυξήσεις που επέβαλε η ΚΙΤΙΟΝ με το καλημέρα που ανάλαβε, οι ξένοι ιδιοκτήτες σκαφών φεύγουν, κυρίως για τη μαρίνα στο κατεχόμενο Καρπάσι, και οι Κύπριοι ιδιοκτήτες (αυτοί που τους σηκώνει η τσέπη τους) πάνε στη μαρίνα της Άγια Νάπας ή της  Λεμεσού.

Ας ληφθεί υπόψη ότι αυτή η εταιρεία εισπράττει κατά μέσο όρο από το λιμάνι και τη μαρίνα πέριξ τα €25 εκατομμύρια τον χρόνο, για δύο  χρόνια τώρα. Κάντε τον πολλαπλασιασμό παρακαλώ. Ακόμη και να τους κατάσχουν τα €35 εκατομμύρια της εγγύησης πάλι φεύγουν κερδισμένοι.

Αγαπητοί κύριοι (και τωρινοί και προηγούμενοι) δυστυχώς πάει να μας μείνει ακόμα μια τάτσα.