«Το Λάρνακα 2030 είναι το εργαστήριο που θα πάρει τα διάφορα νήματα που υπάρχουν για να υφάνει το ύφασμα που ονομάζεται πολιτισμός της Λάρνακας, που έχει να προσφέρει σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό μπορεί να το πετύχει ανεξάρτητα εάν θα πάρει ή όχι το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά εμείς πάμε για το χρίσμα» είχε πει τον Μάιο του 2023 σε μια συνέντευξή του στον «Φ» ο δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος.

Ένα χρόνο μετά ο διευθυντής των Αρχείων Λάρνακας-Φοίβος Σταυρίδης επιβεβαιώθηκε. Τα νήματα που κίνησε το Λάρνακα 2030 άρχισαν ήδη να δημιουργούν ένα πολύτιμο πολιτιστικό υφαντό που μεγαλώνει και άρχισε ν’ απλώνεται μέχρι την επαρχία.

Ο οργανισμός, έχοντας τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας και επιχειρηματιών της πόλης, κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να εντοπίσει και να ενεργοποιήσει το πιο σημαντικό δυναμικό της πόλης, εμπλέκοντας το στο μεγαλύτερο πολιτιστικό και κοινωνικό εγχείρημα της Λάρνακας. Κάθε εκδήλωση του Λάρνακα 2030 συμπαρασύρει ολοένα και περισσότερα άτομα, που μετατρέπονται σε εθελοντές στηρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια. Μέχρι στιγμής, όπως ανακοινώθηκε, μόνο οι συμμετέχοντες στις πολιτιστικές δράσεις του οργανισμού για το 2023 ξεπέρασαν τους 10.000, ενώ πολλές χιλιάδες περισσότεροι ήταν όσοι τις παρακολούθησαν.

Το πρώτο βήμα ήταν η μετατροπή της νέας πλατείας Ζουχουρί σε κέντρο πολιτιστικής παραγωγής και η παρουσίαση υπαίθριων δρώμενων στις γειτονιές της πόλης, ανάμεσά τους οι υποβαθμισμένες συνοικίες του τουρκομαχαλά και του Άη Γιάννη, καθώς και οι προσφυγικοί συνοικισμοί. Στη συνέχεια παρουσίασαν φεστιβάλ μοναδικά στο είδος τους για την Κύπρο όπως το Larnaka BioDesign, ενώ έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει παραστάσεις, που σπάνια βλέπει στη χώρα μας, όπως το Cry της Λένας Κιτσοπούλου.

Πλέον το Λάρνακα 2030 περνά στην επόμενη φάση και παρουσιάζει το πιο φιλόδοξο του έργο μέχρι σήμερα, μετατρέποντας για ένα δεκαπενθήμερο το εμπορικό κέντρο σε καρδιά ολόκληρης της Ευρώπης. Μ’ αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο και με στόχο να συμβάλει στην αναζωογόνηση του πληγωμένου εμπορικού κέντρου, ο οργανισμός θα παρουσιάσει το βασικό θέμα της υποψηφιότητας της Λάρνακας, ενός κοινού τόπου (Common Ground) στον οποίο όλοι έχουν θέση.

Τα καταστήματα σε Ερμού και Ζήνωνος θα δεχθούν εικαστικές παρεμβάσεις, με την κάθε βιτρίνα να φιλοξενεί μια διαφορετική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από την έναρξη του θεσμού. Στους δρόμους, εν τω μεταξύ, από τις 12-26 Μαΐου θα παρουσιαστούν πάρα πολλά δρώμενα και εκδηλώσεις, ενώ θα γίνει και ψηφοφορία για το πώς οραματίζονται οι κάτοικοι το εμπορικό κέντρο, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν στον Δήμο. Γι’ αυτή την εκδήλωση εργάστηκαν πάνω από 150 άτομα, ανάμεσά τους και ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών, ενώ το σχεδιαστικό κομμάτι ανέλαβαν 15 γραφίστες και αρχιτέκτονες της πόλης, που εργάζονται εθελοντικά. «Θα είναι μια διαδικασία για να ξαναφανταστούμε την πόλη, να δώσουμε δημιουργικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει, να φανταστούμε και να κάνουμε τη Λάρνακα κέντρο της Ευρώπης» είπε η πολυμήχανη καλλιτεχνική διευθύντρια του Λάρνακα 2030, Κέλλυ Διαπούλη, ανακοινώνοντας τις πρώτες λεπτομέρειες για την εκδήλωση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως είτε πάρει, είτε όχι το χρίσμα η πόλη είναι ήδη κερδισμένη, με το Λάρνακα 2030 ν’ αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερή της επένδυση.