Θα κρατήσουμε ένα σημείο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού κατά την προ ημερών παρουσίαση του έργου του υπουργείου για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κεραυνός ότι στόχος είναι να ενθαρρύνουμε τις εξαγωγές μας και τις εξαγωγικές προσπάθειες. Οι εξαγωγές αποτελούν μια πονεμένη ιστορία για την κυπριακή οικονομία. Φτάνοντας στο σημείο να εισάγουμε σχεδόν τα πάντα, αρκετοί παραγωγικοί τομείς, με πρώτο τον πρωτογενή τομέα, έχουν περιέλθει σε μαρασμό. Με αποτέλεσμα αρκετά προϊόντα τα οποία παρήγαμε στο παρελθόν να εξαφανιστούν ή να καταστούν μη ανταγωνιστικά έναντι των ξένων προϊόντων. Συνακόλουθα, έχουν μειωθεί οι εξαγωγές μας, κάτι που φαίνεται και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είναι μονίμως αρνητικό.

Επί τούτου, ο κ. Κεραυνός είπε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2023 ήταν αρνητικό, στο 12,1% και θα βελτιωθεί στο 11,9% το 2024 και ανακοίνωσε ότι για το θέμα αυτό έχει καταρτιστεί ομάδα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, με στόχο «να εμπλουτίσουμε το οικονομικό μας μοντέλο με τρόπο που να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε τυχόν προβλήματα υπάρχουν στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

«Στόχος είναι να ενθαρρύνουμε τις εξαγωγές μας και τις εξαγωγικές προσπάθειες», υπογράμμισε.

Η ενθάρρυνση των εξαγωγών αποτελεί ασφαλώς μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί αυτόματα μεγαλώνει το πεδίο δράσης των επιχειρήσεων και ανοίγει αγορές στις οποίες μπορούν να επεκταθούν. Αυξάνοντας τον τζίρο τους, οι επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους μέσω φορολογιών. Δηλαδή κερδίζουν όλοι. Όμως για να γίνει αυτό δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, καθώς από πλευράς επιχειρήσεων θα χρειαστούν επενδύσεις, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική τους δυνατότητα.

Σε ποιους τομείς θα πρέπει να δώσουμε έμφαση; Αυτό θα αποφασιστεί αφού γίνουν οι απαραίτητες μελέτες ως προς τις προοπτικές των προϊόντων, τα οποία θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά των ξένων. Είτε πάντως δοθεί έμφαση σε γεωργικά προϊόντα, είτε σε βιομηχανικά ή σε άλλα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τόσο η τεχνολογία όσο και η καινοτομία. Ακόμα και στη γεωργία, η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να βρουν εφαρμογή. Πόσο μάλλον στη βιομηχανία. Σε μια εποχή που η τεχνολογία κάνει άλματα, θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε προς όφελος της παραγωγικής μας διαδικασίας. Συναφώς, ο τρόπος παραγωγής των προϊόντων, αλλά και τα ίδια τα προϊόντα θα πρέπει να είναι καινοτόμα, ώστε να είναι ένα βήμα μπροστά από τα ανταγωνιστικά ξένα.

Και μια εικόνα ως προς το τι εξάγουμε σήμερα. Χαλλούμι, φάρμακα,ορυκτά καύσιμα και λάδια φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των εξαγώγιμων μας προϊόντων για το 2023. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι εξαγωγές εγχώριων παραγόμενων προϊόντων προς την ΕΕ έφτασαν τα €508,388,000 ενώ προς τρίτες χώρες έφτασαν τα €1,846,960,000.

Συγκεκριμένα, στην κορυφή βρίσκονται τα ορυκτά καύσιμα και λάδια που καλύπτουν μεγάλο μέρος των εξαγώγιμων μας προϊόντων. Στην 2η  θέση ακολουθούν τα φάρμακα και στην 3η θέση το χαλλούμι.

Ορυκτά καύσιμα και λάδια εξαγωγές ύψους €1,153,767,000

Φάρμακα με εξαγωγές ύψους €355,642,000

Χαλλούμι με εξαγωγές ύψους €313,286,000

Ανακυκλώσιμα με εξαγωγές ύψους €38,686,000

Φρούτα και χυμοί €38,520,000

Πατάτες €34,151,000