Η ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως όλοι οι οργανισμοί που αρχίζουν από UN, βεβαίως και σφυρίζει κλέφτικα και για την μετατροπή της Μονής της Χώρας, βυζαντινό Χριστιανικό Μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί. Παρόλο που πρόκειται για Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σιγά μην χαλάσει την αιώνια, χειμέρια και πλούσια νάρκη της…

Μήπως αντέδρασε η ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία, ως τζαμί, και την Αγιά Σοφιά; Τυπικά, ναι. Ουσιαστικά, όχι. Θα μπορούσε πιο πολύ; Ασφαλώς. Ο Πολιτισμός στέκεται πιο πάνω από την Πολιτική. Αρκεί να εμπεδωθεί αυτή η διάκριση, και να γίνει σαφές, και έμπρακτα, ότι το πρώτο υπερτερεί του δεύτερου. 

Η Μονή της Χώρας φημίζεται κυρίως για τις εξαιρετικές αγιογραφίες της, και τα ψηφιδωτά από τον 14ο αιώνα. Η απόφαση να ενεργοποιηθεί και να λειτουργεί κανονικά ως τζαμί, οδηγεί αναπόφευκτα στην σκέψη ότι δεν θέλει πολύ, ο όποιος Ερντογάν, να προχωρήσει και σε ριζικό λίφτινγκ από-χριστιανοποίησης όλων των ναών και μνημείων.

Παρόμοια ιστορικά μουσουλμανικά μνημεία/τζαμιά υπάρχουν και στην Ελλάδα. Ευτυχώς, κανείς ως τώρα, ούτε καν οι γνωστοί «τουρκοφάγοι», δεν έχει τολμήσει να προβεί σε ανάλογη πολιτιστική βεβήλωση. Αν και, είμαι σίγουρος, πολύ θα το ήθελαν.

Όπως και νάχει, πολύ καλά έκανε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης που εξέφρασε ανοικτά την δυσαρέσκεια της Ελλάδας για αυτήν την ενέργεια, κάτι που θα επαναλάβει κατά πρόσωπο την Δευτέρα όταν συναντηθεί στην Τουρκία με τον Ερντογάν.

Για «απογοητευτική εξέλιξη» μίλησε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Πρόσθεσε όμως ότι αυτή δεν θα επηρεάσει το ταξίδι του Πρωθυπουργού. Αντίθετα, είπε, «θα μας δοθεί η ευκαιρία να θέσουμε το θέμα ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας για να αντιληφθούν πόσο μεγάλης σημασίας είναι για ολόκληρη την οικουμένη».

Δεν ξέρω πώς ακριβώς θα το αντιληφθούν. Όμως, είναι σημαντικό η Αθήνα να συνεχίσει να μιλάει με την Άγκυρα ώστε να διατηρηθεί και να βελτιωθεί ακόμα πιο πολύ το καλό διπλωματικό κλίμα που έχει επιτευχθεί εδώ και πάνω από 1 χρόνο. Το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό δεν είχαμε ούτε μία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, και παράλληλα έχουμε δραματική μείωση στις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, τόσο μέσω του Αιγαίου, όσο και από τα σύνορα στον Έβρο, καταγράφεται στα «συν» της νέας διπλωματίας που ακολουθείται και από τις δύο πλευρές.

«Έχουμε εδραιώσει κανάλια επικοινωνίας και συζητάμε στο ανώτερο επίπεδο την όποια διαφωνία, πριν προκληθεί κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Σκάϊ την Πέμπτη. Και είναι γεγονός ότι υπάρχει «μια ενεργή και ουσιαστική» διπλωματική διαδικασία, που συνεχίζεται κάτω από τα ραντάρ. Όπως και πρέπει.

Πάντως, όπως επισημαίνει σε άρθρο του στο Protagon, ο διπλωματικός συντάκτης Πιέρρος Τζανετάκος: «Στην Αθήνα δεν περίμεναν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρούσε, ακριβώς μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση κορυφής με τον Πρωθυπουργό, στα εγκαίνια της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 21 Αυγούστου του 2020, υλοποιήθηκε όμως σε ζωντανή μετάδοση μόλις τη Δευτέρα του Πάσχα, με διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν σε βάθος τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του Tούρκου προέδρου να επισημαίνουν στο Protagon ότι η τελετή θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή ακόμα και αργότερα, προκειμένου να μην κλονιστεί το γενικότερο θετικό κλίμα και κυρίως το εν λόγω ζήτημα να μην επισκιάσει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα.»