«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συμπεριφέρεται μικροκομματικά. Ούτε ως κομματάρχης» έλεγε προχθές ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Σχολίαζε τις αιχμές για το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά την ψήφιση από την Βουλή της ίδρυσης υφυπουργείου Μετανάστευσης, ακόμη ο Πρόεδρος δεν έχει διορίσει υφυπουργό. Μάλιστα, σχολιάζοντας την ψιθυρολογία ότι ο Πρόεδρος αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών για να διορίσει κάποιον φίλο του, που δεν θα εκλεγεί στο αξίωμα το οποίο διεκδικεί, είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «παραμύθια της Χαλιμάς».

Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για παραμύθια της Χαλιμάς ή του Άντερσεν ή έστω του Τριβιζά, αλλά σίγουρα πρόκειται για διαχείριση που μόνο σοβαρότητα δεν δείχνει και εύκολα παραπέμπει σε πανηγύρι. Διότι ο Βίκτωρας και οι λοιποί εντός του Προεδρικού, οφείλουν να ενθυμηθούν τι έλεγαν και τι προειδοποιούσαν πριν η Βουλή ψηφίσει την ίδρυση του υφυπουργείου στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το καλοκαίρι του 2023. Έκτοτε, κατ’ επανάληψη, κυβερνητικά στελέχη πίεζαν τη Βουλή να προωθήσει τάχιστα την ψήφισή του. Επαναλάμβαναν με φορτικό τρόπο την ανάγκη η Βουλή να ενστερνιστεί τη προτεραιότητα του μεταναστευτικού και να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Πράγματι, η επιτροπή Εσωτερικών συζήτησε κατά προτεραιότητα το νομοσχέδιο και το οδήγησε ενώπιον της Βουλής στις 29/2/2024. Ψηφίστηκε η ίδρυση του υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας. Οι κυβερνώντες και τα κόμματα της συμπολίτευσης εκθείαζαν την σπουδαιότητα της απόφασης. Σχεδόν μας έκαναν να πιστέψουμε ότι και μόνο που το άκουσαν στις διάφορες χώρες οι υποψήφιοι μετανάστες, θα έτρεμαν σε σημείο που να διακόψουν τις ροές προς την Κύπρο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ήταν παρών στην ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τη χώρα μας. Χαιρετίζω την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, που θέτει τις βάσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Ανάλογη και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη: «Η σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης που ψηφίστηκε σήμερα από την Βουλή των Αντιπροσώπων σηματοδοτεί ένα εξαιρετικής σημασίας ορόσημο για την -ακόμη- αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού στη χώρα μας».

Παρομοίως, πανηγύρισαν και τα κόμματα της συμπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η δημιουργία Υφυπουργείου, που ήταν εξαγγελία της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, συνάδει πλήρως με τις θέσεις του ΔΗΚΟ για το μεταναστευτικό. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης ήταν αδήριτη ανάγκη για τον τόπο για αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου ήταν εξαγγελία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, που πολύ σύντομα υλοποιήθηκε και αναμένονται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι σήμερα βάζουμε στη φαρέτρα μας ένα ισχυρό εργαλείο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Έντεκα μήνες μετά την κατάθεση κατεπειγόντως του νομοσχεδίου στη Βουλή και τρεις μήνες μετά την ψήφιση της ίδρυσης του υφυπουργείου, όλα φαίνονται διαφορετικά. Το κατ’ επείγον έγινε μην βιάζεστε. Η αναγκαιότητα έγινε υπομονή. Το ορόσημο ξεχάστηκε και αντικαταστάθηκε από το ότι ο Πρόεδρος δεν συμπεριφέρεται μικροκομματικά. Και το ισχυρό εργαλείο στη φαρέτρα φαντάζει αχρείαστο στον πόλεμο διακοπής των ροών προς την Κύπρο.

Όταν όλη εκείνη η σπουδή και η βιασύνη μένουν αναξιοποίητες κύριε Βίκτωρα, τότε αναπόφευκτα αρχίζει η σεναριολογία. Τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος από το ότι πιθανότατα ο Πρόεδρος αναμένει να τελειώσουν οι εκλογές για να δει ποιο φίλο ή κουμπάρο του, που δεν θα εκλεγεί, θα διορίσει στο υφυπουργείο;

Η στήλη δεν μπαίνει στη διαδικασία να αναζητήσει ποιος μπορεί να είναι αυτός. Ούτε και υιοθετεί τις φήμες ότι πρόκειται για τον Παπαχαραλάμπους. Απλούστατα, διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι τόσο εξόφθαλμο ότι θα εκθέσει (για πολλοστή φορά) τον Πρόεδρο ώστε να πιστεύουμε πως δεν ισχύει.

Εκείνο το οποίο είναι σίγουρο, όμως, είναι ότι για μια ακόμη φορά, η διαχείριση ενός θέματος, που έχει από εσάς ιεραρχηθεί ως ορόσημο, είναι κατώτερη των περιστάσεων. Μπορεί να μην είναι παραμύθι της Χαλιμάς. Ολίγον πανηγύρι, όμως, είναι!