ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ  αύξηση θανάτων συνεπεία τροχαίων δυστυχημάτων σε τέσσερις από τις έξι επαρχίες της Κύπρου. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Λεμεσό, με τρεις νεκρούς περισσότερους από την ίδια περίοδο πέρσι, δύο νεκρούς περισσότερους στη Λάρνακα και ανά έναν στη Λευκωσία και τη Μόρφου.  Πρόκειται για μια ακόμη άσχημη, αρνητική και θλιβερή επίδοση. Μια μόνιμη αρνητική κατάσταση.

ΑΥΤΑ  είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η Αστυνομία, η οποία σημειώνει  συναφώς ότι το χαρακτηριστικό φέτος είναι πως οι πλείστοι θάνατοι καταγράφηκαν σε δρόμους εντός των αστικών περιοχών. Δυστυχήματα εντός των πόλεων είναι πιο σοβαρά και αναδεικνύουν πιο πιεστικά το πρόβλημα.  Για παράδειγμα, όπως ανέφερε στον «Φ»  ο βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας Χάρης Ευριπίδου, αυτό αποδίδεται στην κακή συνήθεια της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή των οδηγών και να συμβαίνει το μοιραίο.

ΕΝΑ δυστύχημα προκαλείται για μια σειρά λόγους. Πρωτίστως από την αμελή και απρόσεκτη οδήγηση, από την υπερβολική ταχύτητα, από την υπερβολική χρήση αλκοόλ.  Αιτίες, που δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση μπορεί να γίνει με ασύρματη σύνδεση ( υπάρχουν τρόποι τα χέρια να είναι ελεύθερα και στο τιμόνι) ενώ μπορεί να ελεγχθεί και η ταχύτητα.

ΟΛΑ αυτά τα αναφέρουμε συχνά και με διάφορες αφορμές. Προφανώς  και οι καταγγελίες από τις κάμερες ( σταθερές και κινητές)  έχουν μειωθεί. Οι οδηγοί προσαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό στον κώδικα οδικής συμπεριφοράς καθώς υπάρχει ο φόβος της παράβασης, που συνεπάγεται πρόστιμο και βαθμούς ποινής. Προφανώς κι αυτό, ο φόβος της καταγγελίας δηλαδή, λειτουργεί αποτρεπτικά. Και είναι τούτο ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται. 

ΤΟ μεγάλο στοίχημα διαχρονικά είναι η αποτροπή των οδικών συγκρούσεων, πρωτίστως των θανατηφόρων. Τα αποτρεπτικά μέτρα λειτουργούν και προφανώς και έχουν αποτελέσματα. Όχι, όμως, όσα θα πρέπει. Γιατί οι στατιστικές δεν μπορούν να αλλάξουν την εικόνα. Σε σχέση με το 2023 έχει σημειωθεί αύξηση στους θανάτους από οδικές συγκρούσεις κατά 41% ( στους τραυματισμούς αύξηση κατά 16%).

ΕΙΝΑΙ ομολογουμένως ανησυχητική η αύξηση που παρουσιάζουν οι θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Ποιο είναι το ζητούμενο; Να ελεγχθεί η κατάσταση μέχρι το τέλος του έτους με στόχο να μειωθούν δραστικά τα δυστυχήματα. Υπάρχουν εργαλεία και δυνατότητες. Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνει τώρα, που υπάρχει χρόνος.