Από το 2012, όταν καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών ο Βρετανός Τζον Γκάρι Ρόμπ, μόλις την Παρασκευή, μετά από 13 χρόνια αδράνειας, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δυόμιση χρόνων η πρώτη και δεκαπέντε μηνών η δεύτερη, δυο γυναίκες από την Ουγγαρία.
Ενεργούσαν ως μεσίτριες εκ μέρους μεγάλης εταιρείας των κατεχομένων και προωθούσαν πωλήσεις ακινήτων που κτίστηκαν σε γη Ελληνοκυπρίων στον Άγιο Αμβρόσιο, την Ακανθού και την Καλογραία.
Η αδράνεια και η ανοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια, ενθάρρυνε πολλούς και δραστηριοποιήθηκαν τόσο εκτεταμένα που είναι πια καταλυτική στην κατεχόμενη γη η λεηλασία των επενδυτών – σφετεριστών. Το πλιάτσικο. Τούρκων, Ισραηλινών, Ρώσων, Ουκρανών, Ιρανών… Βρήκαν όλοι φτηνή παρθένα γη να αναπτύξουν και πίστευαν ότι δεν θα τους ενοχλήσει κανένας. Ποιος να τους ενοχλήσει όταν το νόμιμο κράτος παρακολουθούσε άπρακτο τόσα χρόνια;
Τώρα, ενώπιον Δικαστηρίων εκκρεμούν άλλες τέσσερις παρόμοιες υποθέσεις. Η χτεσινή καταδίκη δείχνει αυτό ακριβώς που πρέπει να φαίνεται: Ότι η παρανομία και το δίκαιο δεν διαγράφονται. Ούτε οι τίτλοι ιδιοκτησίας. Ακόμα κι αν πάνε σε διεθνή δικαστήρια οι καταδικασθέντες από τα κυπριακά δικαστήρια, η δίκη και η φυλάκιση τους είναι εμπειρία που θα μεταδοθεί. Διότι, μπορεί να μην είναι νομικό πρόβλημα το Κυπριακό, αλλά σε τέτοιες υποθέσεις ο νομικός χειρισμός στέλνει πολιτικό μήνυμα σε όποιον άλλο σκέφτεται να δράσει όπως αυτούς.
Γι΄ αυτό και είναι αδιανόητη η ανοχή του νόμιμου κράτους όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που ο Ερσίν Τατάρ πάει στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ή και με τον Γκουτέρες και θέτει επιτακτικά το ζήτημα των συλλήψεων. Καταγγέλλει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι ενώ μιλά για συνομιλίες υποσκάπτει την ατμόσφαιρα με τις συλλήψεις. Λες και είμαστε σε καμιά καλή ατμόσφαιρα και πρέπει να την προσέχουμε μην χαλάσει. Στην τελευταία συνάντηση με τον Πρόεδρο τον ρώτησε, όπως δήλωνε, «πώς και 25 χρόνια τώρα δεν έγινε κάτι τέτοιο και συμβαίνει τώρα; Υπάρχει μια αλλαγή πολιτικής και του είπα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Αναφέρεται κι αυτό στην ανοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφού τόσα χρόνια δεν έγιναν συλλήψεις γιατί γίνονται τώρα; Λογικό είναι να ρωτά. Αλλά, ποιος να του πει ότι οι κυβερνήσεις μας πρόσεχαν πάντα το «καλό κλίμα» περισσότερο από την Κύπρο, και τελικά μας έμεινε το κλίμα και θα χάσουμε την Κύπρο. Παρά να του εξηγεί ο Πρόεδρος ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη δικαστική εξουσία, ας τον ρωτήσει τι κερδίσαμε τόσα χρόνια που σιωπούσαμε μπροστά στο πλιάτσικο. Μήπως έγιναν οι Τούρκοι πιο διαλλακτικοί; Μήπως έκαναν έστω και ένα θετικό βήμα για να μην πηγαίνει εντελώς χαμένη η ανοχή προς τους σφετεριστές;
Ισχυρίζεται ακόμα ότι αυτές οι διώξεις στοχεύουν στον «οικονομικό στραγγαλισμό» των Τουρκοκυπρίων. Όπως και τα «εμπάργκο, τις απομονώσεις και ένα σωρό περιορισμούς» που δήθεν συνεχίζουν να εφαρμόζουν οι Ε/κ εναντίον των Τουρκοκυπρίων, που τα λέει συνέχεια, τα είπε και στην Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο λεπτομερώς τον Φεβρουάριο.
Η αλήθεια είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επέβαλε κανένα εμπάργκο και καμιά απομόνωση στους Τουρκοκύπριους. Ούτε καν όταν οι Ε/κ πρόσφυγες ήταν στα τσαντίρια. Ακόμα και τότε συνέχισε να τους προμηθεύει ηλεκτρισμό και νερό από τις ελεύθερες περιοχές σαν να ήταν φιλανθρωπικός οργανισμός. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι λόγω της παράνομης εισβολής και κατοχής, κράτη και διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να έχουν συναλλαγές με την αποσχιστική «τδβκ». Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι δεν απομονώθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από την ηγεσία τους και από την Τουρκία, που αρνούνται να εφαρμόσουν το Διεθνές Δίκαιο.
Αλλά, αυτά είναι ιστορία. Πιο σημαντική είναι η πραγματικότητα σήμερα. Όπου από το 2005 µέχρι το τέλος του 2024 πουλήθηκαν από τις κατεχόµενες στις ελεύθερες περιοχές προϊόντα αξίας €124.081.691. Είναι αυτός στραγγαλισμός των Τ/κ; Ή το ότι «η πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων επισκέπτονται τα κατεχόμενα για καύσιμα, καπνό, προϊόντα καπνού και καζίνο», όπως έγραφε πρόσφατα η Γενί Μπακίς, σημειώνοντας ότι το 2024 είχαμε 2.836.884 διελεύσεις Ελληνοκυπρίων και το 2023 είχαμε 3.053.389.
Ή το ότι οι τουρίστες που πάνε στα κατεχόμενα και ενισχύουν την οικονομία από την Τουρκία είναι το ένα τρίτο όσων Ελληνοκυπρίων και ξένων πάνε από τα οδοφράγματα. Ή είναι οικονομικός στραγγαλισμός το ότι με έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, διέθεσε από το 2006 πάνω από €700 εκατομμύρια.
Αυτά και πολλά άλλα στοιχεία θα έπρεπε να του τρίβουν στη μούρη όταν μιλά για την απομόνωση, τον οικονομικό στραγγαλισμό και τους σφετεριστές. Κι ας μην σκέφτονται το ανύπαρκτο καλό κλίμα. Τουλάχιστον, να μας μένει και λίγη αξιοπρέπεια. Διότι, τα παρουσιάζει ως να είμαστε εμείς τα απάνθρωπα κτήνη σε αυτή την ιστορία.
>>> Φωτογραφία από το Τρίκωμο όπου επίσης οργιάζουν οι σφετεριστές