Είναι τόσο έντονες οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τις διώξεις και τις καταδίκες σφετεριστών – κλεπταποδόχων, που είναι ανησυχητικό για το τι θα κάνει η πολιτική ηγεσία μας. Μας έχει συνηθίσει να κάνει πίσω για να προστατεύει το κλίμα.

Διότι, τόσα χρόνια που το νόμιμο κράτος έκλεινε τα μάτια δεν το έκανε επειδή έτσι αποφάσιζε η Αστυνομία, ήταν πολιτική απόφαση. Κι ελπίζουμε να μην είναι ευκαιριακή και να ανακληθεί ξαφνικά, όπως ξαφνικά εφαρμόστηκε. Επειδή απειλεί ο Τατάρ για αντίποινα και για εμπόδια στις εξελίξεις του Κυπριακού.

Αυτό ανέμεναν πάντως στα κατεχόμενα. Όπως έλεγε προχτές στην «Κίπρις» ο Πρόεδρος της ένωσης εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκιούρτζιαφερ, νόμιζαν ότι θα ήταν κάτι παροδικό και ότι οι Ελληνοκύπριοι θα προέβαιναν σε αυτές τις ενέργειες για 3 – 5 μέρες και μετά θα σταματούσαν. Αυτό ανέμεναν γιατί αυτό κάναμε πάντα. Κουτουρού όλα. «Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα», λέει ο Γκιούρτζιαφερ. «Οι άνθρωποι πήραν πολύ σοβαρά αυτή την παρτίδα σκάκι και αν το δεις από τη δική τους οπτική γωνία, είναι επιτυχημένοι».

Ελπίζουμε πράγματι να το πήρε πολύ σοβαρά η κυβέρνηση. Διότι δεν είναι «παρτίδα σκάκι», είναι αγώνας επιβίωσης. Είναι ένα από τα πολλά που θα έπρεπε να κάνει η ηγεσία μας, όχι για να εξοντώσει οικονομικά τους Τ/κ, όπως ισχυρίζεται ο Τατάρ, αλλά για να πάρουν το μήνυμα ότι όλα αυτά θα τελειώσουν με τη λύση του Κυπριακού. Έχουν κι εκείνοι να υποστούν κόστος με τη μη λύση.

Μέχρι τώρα το μήνυμα που τους έστελναν οι ελληνοκυπριακές ηγεσίες ήταν ότι μπορούν να συνεχίζουν το πλιάτσικο, τη λεηλασία, την παρανομία και ταυτόχρονα να απολαμβάνουν και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πολίτη της ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας. Χωρίς να κάνουν και καμιά προσπάθεια για μια δίκαιη λύση ή έστω για μια λύση που θα ικανοποιεί στο ελάχιστο (έστω και μόνο στα ζητήματα ασφάλειας και βιωσιμότητας) και τους Ελληνοκύπριους. Παριστάνοντας τα αιώνια θύματα.

Να, όμως, που μόλις έγινε μια ενέργεια την οποία δεν συνήθισαν, υπάρχουν και οι πρώτες ενδείξεις ότι άρχισαν να συνειδητοποιούν τι συμβαίνει: «Αν πρόκειται να τους ζητήσουμε να μας φροντίσουν παριστάνοντας πάντα το θύμα, η Τουρκία έχει κουραστεί και από αυτό το παιχνίδι του θύματος», λέει ο Γκιούρτζιαφερ. Το παιχνίδι του θύματος το παίζουν δεκαετίες ολόκληρες δεν θα αλλάξει τόσο εύκολα, είναι ως να μπήκε στο DNA τους. Αλλά, τουλάχιστον, μπορεί αυτή η ιστορία με τους σφετεριστές να δώσει ευκαιρία για προβληματισμό. Μπορεί στο τέλος να καταλάβουν, με την πίεση αφού δεν καταλαβαίνουν αλλιώς, ότι δεν θα κερδίζουν αιώνια το παιχνίδι του θύματος. Ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που κουράστηκε από αυτό, αλλά κι εμείς κουραστήκαμε. Ότι δεν γίνεται να τους παρακολουθούμε σιωπηρά να μοιράζουν τα λάφυρα, τις περιουσίες των προσφύγων, τα κλεμμένα, και μεταξύ τους και με τους ξένους κλεπταποδόχους, στο Τρίκωμο, στην Βουκολίδα, στον Άγιο Επίκτητο, στο Καζάφανι, στον Άγιο Αμβρόσιο, στην Καρπασία, στην Αμμόχωστο

Μπορεί στο τέλος να αντιληφθούν ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι έτοιμοι να μοιράσουν τα πάντα μαζί τους. Την εξουσία, τα αέρια, ακόμα και το έδαφος. Έναντι, όμως, μιας διευθέτησης που θα τους επιτρέψει να ζήσουν σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή πατρίδα ελεύθεροι και όχι υπό την ομηρία της Τουρκίας. Αλλά μέχρι να το αντιληφθούν οφείλει να αμυνθεί το νόμιμο κράτος, να αντιδράσει με όποιο τρόπο μπορεί, να προστατεύσει τη χώρα.

Το μήνυμα το έστειλε στους Τουρκοκύπριους και ο πρώην Τ/κ ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η κρίση στα ακίνητα θα χειροτερέψει «καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά απομακρύνεται από τη βούληση για λύση». Κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να μιλήσει. «Αν δεν δημοσιοποιήσουν τη θέλησή τους για λύση, δεν θα επιβιώσουν από αυτή τη διαδικασία», δήλωσε.

Αυτή είναι η ουσία. Την οποία δεν αντιλαμβάνονται και λόγω της «ασφάλειας» του κατοχικού στρατού, αλλά και λόγω της αδράνειας της ε/κ ηγεσίας. Ίσως το αντιληφθούν τώρα που επηρεάζονται οι επενδύσεις. «Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι μια ξεκάθαρη χρεωκοπία», λέει ο πρόεδρος των εργολάβων. «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια τέτοια επίθεση που δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πωλήσεις ή να συνεχίσουμε τον κατασκευαστικό τομέα όπως νομίζαμε».

Έτσι νόμιζαν. Αυθαίρετα. Παράνομα. Ως κοινοί εγκληματίες με προστασία από τη μαφία της Άγκυρας. Ε, φτάνει. Υπάρχει και το Δίκαιο. Μόνο με τη λύση θα τελειώσουν όλα τα προβλήματα. Και τα δικά τους και τα δικά μας.