Κι ενώ η Ευρώπη γιόρτασε στις 8 Μαΐου την 80η επέτειο, Ημέρα της Νίκης με την συνθηκολόγηση του Τρίτου Ράιχ και τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη με αποτέλεσμα το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ενδεχόμενο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι πολύ πιθανόν, τουλάχιστον, όπως προκύπτει από την κοινή γνώμη μέσα από τα στοιχεία που ανέδειξε δημοσκόπηση της YouGov και μάλιστα στο άμεσο μέλλον. Στα επόμενα 5-10 χρόνια! Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι τα γεγονότα κατά τη διάρκεια και πριν από τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο είναι σημαντικό σήμερα και πρέπει να συνεχίσουν να διδάσκονται στις νεότερες γενιές. Απλά, για να γνωρίζουμε από τα λάθη μας και να αποτρέπουμε τις καταστροφές που επιφέρουν οι πόλεμοι και δη ένας Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος, διαψεύδοντας την λεγόμενη επανάληψη της Ιστορίας. Γιατί, όπως είπε ή τουλάχιστον του αποδίδεται, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, «Δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά ο Δ’ θα γίνει με ξύλα και πέτρες».
Στο διά ταύτα, μεταξύ 41% και 55% των ερωτηθέντων στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, δήλωσαν ότι θεωρούν έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο πολύ ή αρκετά πιθανό μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, άποψη που συμμερίζεται και το 45% των Αμερικανών.
Άλλα στοιχεία που αναδεικνύονται μέσα από τη δημοσκόπηση είναι ότι το 68% – 76% αναμένουν πως οποιαδήποτε νέα σύγκρουση θα περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα και το 57% – 73% των ερωτώμενων δήλωσαν ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες απώλειες ζωών από ό,τι ο δεύτερος. Επίσης, η Ρωσία θεωρήθηκε ως η πιο πιθανή αιτία ενός νέου παγκόσμιου πολέμου (72% – 82% των Δυτικοευρωπαίων και το 69% των Αμερικανών) ακολουθούμενη από την ισλαμική τρομοκρατία. Όσον για την τρομοκρατία, για να εξηγούμαι και να μην παρεξηγούμαι, όλοι αναζητούμε την εξάλειψη της. Xτυπάει ανελέητα στο ψαχνό, με τους αμάχους να πληρώνουν τη νύφη. Το ερώτημα που τίθεται όμως, είναι ότι πολλές φορές, αφενός, κρύβεται η σκοπιμότητα πίσω από τέτοιες ενέργειες οι οποίες βαφτίζονται τρομοκρατικές για να εξαλείφουν το άδικο στα μάτια της κοινής γνώμης. Αφετέρου, τα αντίποινα ισοδυναμούν με τις τρομοκρατικές πράξεις, με αποτέλεσμα τη νύφη να την πληρώνουν και πάλι οι άμαχοι. Και πάει λέγοντας το τροπάριο περί τρομοκρατίας.
Γενικότερα, αξίζει να σημειωθεί, οι αιτίες προκύπτουν ανάλογα με τη σφαίρα επιρροής των ερωτηθέντων όπου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση.
Για παράδειγμα, αντίθετα θα ήταν τα αποτελέσματα αν η δημοσκόπηση διενεργείτο στη Ρωσία και στις χώρες επιρροής της. Τέλος, συντριπτική η πλειοψηφία (82%-90% των Δυτικοευρωπαίων και των Αμερικανών) που δήλωσαν ότι θεωρούν σημαντικό να διδάσκεται ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στα σχολεία, ενώ 72% – 87% δήλωσαν ότι τα γεγονότα της σύγκρουσης και εκείνα που οδήγησαν σε αυτήν εξακολουθούν να είναι σημαντικά και σήμερα. Οι ένθετοι πίνακες στη φωτογραφία είναι τα αποτέλεσμα στα ερωτήματα: «Πόσο πιθανός είναι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος εντός πέντε έως 10 ετών;» και «Πόσο σημαντικά είναι για τον κόσμο σήμερα τα γεγονότα του Β’ παγκοσμίου πολέμου και τα χρόνια που προηγήθηκαν;».
Έτσι, για αποφυγή επανάληψης της Ιστορίας. Γιατί, αλίμονο μας…