Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για τη νέα απαράδεκτη συμπεριφορά των εταίρων μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σίγουρα είναι προβληματικές και ανησυχητικές. Η απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε και δεν διαψεύστηκε για την επιμονή της πλειοψηφίας των χωρών-μελών να καλέσουν την κατοχική Τουρκία να συμμετέχει στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, δείχνει πως εννοούν μερικά κράτη την εταιρική ή άλλη συμμαχική σχέση.
Πως θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνεργασία με τη χώρα που κατέχει το 37% του εδάφους χώρας μέλους της ΕΕ; Ζητούν από το θύμα να συναινέσει για να ενταχθεί η χώρα κατακτητής και εισβολέας στην ΕΕ της οποίας δεν αναγνωρίζει τις αρχές και τους κανόνες;
Αλλά, οι εταίροι μπορεί να επιθυμούν και να επιβραβεύσουν την Τουρκία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν η Λευκωσία και η Αθήνα για να αποτρέψουν αυτή τη πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, που εντάσσει την Τουρκία στο πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα και στο σχέδιο της απαξιωμένης Ε.Ε., η οποία βρέθηκε πάλι με τα παντελόνια στα γόνατα, διότι διοικείται από ανάξιους γραφειοκράτες. Ποιος είναι ο στόχος; Και γιατί ο όποιος στόχος των Βρυξελλών πρέπει πάλι να ισοπεδώνει δύο χώρες-μέλη της ΕΕ;
Η Τουρκία απείλησε την Πέμπτη, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας, την Ελλάδα και την Κύπρο επειδή δήθεν προσπαθούν να την αποκλείσουν από τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς, λέγοντας ότι οι «ενέργειες» αυτές δεν είναι ούτε καλοπροαίρετες ούτε συνετές.
Προσέξτε: Φωνάζει ο κλέφτης και για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Τι άλλο μας είπε ο αντιναύαρχος Ζέκι Ακτούρ, που ομιλεί εκ μέρους του υπουργού Άμυνας; «Οι προσπάθειες να αγνοηθεί ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και η σημασία της για την ασφάλεια της Ευρώπης είναι καταδικασμένες σε αποτυχία». Μάλιστα… Η Τουρκία, συνέχισε, «ως μέλος του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με την αναπτυσσόμενη αμυντική της βιομηχανία, τους σημαντικούς ρόλους που έχει αναλάβει στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων και τον ισχυρό στρατό της. Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε τη δύναμη της Τουρκίας σε όσους δεν την καταλαβαίνουν», συνέχισε να απειλεί ο Τούρκος εκπρόσωπος.
Άρα, η χώρα εισβολέας και κατακτητής απαιτεί από τη Λευκωσία και την Αθήνα να της ανοίξουν το δρόμο προς την ΕΕ και ας ελέγχει παράνομα και με τη δύναμη των όπλων του Αττίλα τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο. Βεβαίως, για τη γνωστή ελίτ της Αθήνας και της Λευκωσίας δεν τρέχει και τίποτα. Άλλωστε δεν έχουν τσίπα. Ακόμα και μέσα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ακούμε φωνές εναντίον της Κύπρου όταν πρόκειται να βρεθεί εμπόδιο στους ισλαμιστές της Άγκυρας.
Βασικό το ερώτημα, ένα και μοναδικό: Πως θα αποτρέψουν αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση για τα ελληνικά συμφέροντα η Λευκωσία και η Αθήνα; Που είναι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας στην ΕΕ; Έχουμε; Και αν δεν έχουμε γιατί συμβαίνει αυτό;
Η εύκολη, αλλά και μόνη απάντηση, είναι και απλή: Βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Ο συνεχιζόμενος κατευνασμός της Τουρκίας, ειδικά από το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών είναι η αιτία της αλλαγής της στάσης αρκετών εκ των εταίρων μας. Σου λένε, αφού εσείς τα βρίσκετε, τι ζητάτε από εμάς; Ναι, και έχουν δίκιο. Εμείς δεν πρέπει να προστατεύουμε πρώτοι τα συμφέροντά μας;
Πάντως, μετά τη διαρροή των πληροφοριών από τις Βρυξέλλες, σημειώθηκε κινητοποίηση και της Αθήνας και της Λευκωσίας. Από τους διπλωμάτες με τους οποίους μιλήσαμε, «εισπράξαμε» τη διαβεβαίωση ότι «έχουν γνώση οι φύλακες» και στο θέμα αυτό θα ηττηθεί η κατοχική Τουρκία, όχι η Ελλάδα και η Κύπρος.
Περισσότερο η Αθήνα, παρά η Λευκωσία η οποία παλεύει για τα συμφέροντά της και παραδέχομαι ότι έχει και επιτυχίες, πρέπει να ξαναδεί τη στάση της και την πολιτική της έναντι της Τουρκίας. Οδηγεί σε αδιέξοδο αυτή η πολιτική. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τον ελληνικό «κατευνασμό». Φοβάμαι ειλικρινά ότι στο όνομα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η οποία στα σοβαρά θέματα είναι ανύπαρκτη, η Τουρκία θα αποσπάσει την έγκριση για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-35. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Η πρώτη σκέψη (σχεδόν) όλων όταν ακούσαμε το όνομα του πολιτικού εγχειρήματος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ήταν η γνωστή φράση, αυτή που χρησιμοποιείται όταν οι άνθρωποι θέλουν να δείξουν ότι δεν συμφωνούν ή όταν κάνουν την πρόβλεψη, πως θα το πάρει (το εγχείρημα) το ποτάμι: «Άλμα στο κενό», αυτή είναι η επίμαχη φράση… Βέβαια, δεν πρέπει να προτρέχει κανείς ποτέ, διότι ο συγκεκριμένος είναι και ένας μαχητής εναντίον της διαφθοράς. Και οι πολίτες έχουν κουραστεί με τους πολιτικούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ένα άλφα πρόβλημα με το φαινόμενο. Πόσοι πολιτικοί, με το χέρι στην καρδιά, μπορούν να ισχυριστούν ότι αντιστάθηκαν στη διαφθορά; Ας σηκώσουν το χέρι τους ψηλά… Εύχομαι από καρδιάς στον κ. Μιχαηλίδη να επιτύχει τους στόχους του, αλλά πρέπει να σημειώσω ότι κάποιες από τις δηλώσεις του ή και πράξεις του, είναι δυσκολοχώνευτες. Θα περίμενε κανείς ότι ένας μη διεφθαρμένος πολιτικός θα είχε ξεκάθαρη θέση και για το εθνικό θέμα. ΔΕΝ έχει φυσικά. Δυστυχώς θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» που είναι η φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Κακώς. Μα δεν υπάρχει ένας πολιτικός στο νησί που έχει την τόλμη να εκστομίσει αυτό που πραγματικά πιστεύει για την άθλια αυτή «διευθέτηση»;
Στο θέμα της διαφθοράς δεν αρκεί μόνο η δική του φήμη. Περπατώντας πας στην πόλη, λέει μία παροιμία. Όπως και η άλλη που αναφέρει: πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι… Μερικοί φίλοι του τέως ελεγκτή δεν έχουν τις δικές του προδιαγραφές στα θέματα της διαφθοράς. Και πρέπει να το προσέξει. Πως θα παρουσιάσει το νέο όταν οι συνταγές είναι πολύ παλιές; Όταν ο στόχος, ας πούμε, είναι να διαλυθεί το παλιό σύστημα, αλλά να χρησιμοποιηθούν κάποια από τα υλικά του.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: ΔΕΝ γνωρίζω εάν ο κ. Μιχαηλίδης άγεται και φέρεται από τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επειδή του χρωστά υποχρέωση; Ποια είναι αυτή η υποχρέωση; Ποιος τον διόρισε στη θέση του Γενικού Ελεγκτή; Ο κ. Νεοφύτου ή ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Διάβασα ότι μερικοί εξ αυτών που τον πρότειναν για να κυβερνήσει τον τόπο, εάν το Άλμα δεν πέσει στο κενό, ανήκουν στον κύκλο των ανθρώπων επιρροής του κ. Νεοφύτου. Άκουσα και εγώ τις φήμες -έφτασαν μέχρι την Αμερική- ότι ο τέως πρόεδρος θέλει να διαλύσει το κόμμα, που τον ανέδειξε, που τον έκανε υπουργό και πρόεδρο του. Και άλλα πολλά. Ο τέως Γενικός Ελεγκτής πρέπει να τα ξεκαθαρίσει τη θέση του. Είναι αυτόφωτος ή απλά ο άνθρωπος που για να βγάλει την υποχρέωση θα γίνει το όχημα και στο τέλος θα σερβίρει τον κ. Νεοφύτου ως προεδρικό υποψήφιο του Άλματος στις εκλογές του 2028…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Ενδιαφέρουσα η συζήτηση-καυγάς στη Βουλή για τα «κονδύλια» που χρησιμοποιήθηκαν για την επιβολή του σχεδίου Ανάν, τον Απρίλιο του 2004. Αλλά, ας μείνουμε εδώ… Ας μην ξύνουμε πληγές. Είναι και μία τύπισσα, η οποία αντί να σιωπήσει, έχει το θράσος να μιλά και να προκαλεί…