ΜΙΑ νέα προσπάθεια στο Κυπριακό θα καταβληθεί αυτό το διήμερο στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, προσωπική εν πολλοίς παρέμβαση του ιδίου του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, με στόχο να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια νέα άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα πολλές δυνατότητες και προοπτικές για να υπάρξουν βήματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

ΔΕΝ θα προεξοφλήσουμε, βέβαια, το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας, να έχουμε ελπίδες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κατοχική πλευρά δεν επιτρέπει σε κανένα να είναι αισιόδοξος.

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ, όπως έχει αναφερθεί, προσέρχεται στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο αλλά και προετοιμασμένη να παρουσιάσει εναλλακτικές ιδέες για να σπάσει το αδιέξοδο. Άλλωστε είναι η κυπριακή πλευρά, που επείγεται για λύση του εθνικού μας προβλήματος, καθώς είναι η δική μας πατρίδα που βρίσκεται υπό κατοχή.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, έχει αναφέρει ενόψει της άτυπης Πενταμερούς ότι «επιδιώκουμε να αποτελέσει εφαλτήριο προς την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά προσέρχεται στην άτυπη αυτή σύναξη της Νέας Υόρκης θέτοντας παράνομες και παράλογες αξιώσεις. Ουσιαστικά ζητά τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων, που επιχειρεί να επιβάλλει από το 1974 και εντεύθεν η Τουρκία. Ο εγκάθετος της κατοχικής δύναμης, Ερσίν Τατάρ το είπε ξεκάθαρα: «Δεν αποφεύγουμε το τραπέζι, θέτουμε τους όρους για να καθίσουμε στο τραπέζι. Λέμε ‘αποδεχθείτε την πολιτική μας, ανοίξετε τον δρόμο μας και να έρθουμε στο τραπέζι’. Δεν είμαστε εμείς η πλευρά που εδώ και χρόνια έφευγε από το τραπέζι ή έλεγε όχι. Γι’ αυτό, δεν μπορούμε τώρα να βαδίσουμε τον ίδιο δρόμο με τους ίδιους κομπάρσους».

ΕΙΝΑΙ γνωστή η θέση της τουρκικής πλευράς. Η στάση της εμποδίζει την όποια πρόοδο. Εμποδίζει το κάθε βήμα. Γιατί δεν μπορεί να πιστεύει η κατοχική δύναμη ότι θα γίνουν οι όροι της αποδεκτοί για να ξεκινήσουν συνομιλίες. Κι αυτό προφανώς το γνωρίζουν όλοι, περιλαμβανομένων και των Τούρκων.

ΑΛΛΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, θα πρέπει -οφείλουν- να ξεκαθαρίσουν στην κατοχική πλευρά, ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο, στο οποίο στηρίζονται οι διαπραγματεύσεις.