
Τώρα είναι η ευκαιρία να απαιτήσει η Πολιτεία τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Οι πολίτες οφείλουν να δώσουν την ψήφο τους σε αυτόν τον υποψήφιο ο οποίος αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα του διαχωρισμού και είναι έτοιμος να συγκρουστεί με αναχρονιστικές πεποιθήσεις και καταστάσεις.
Τι χαρακτηριστικά και ιδιότητες χρειάζεται να έχει ο νέος Αρχιεπίσκοπος; Ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να είναι ένα σύγχρονο, ηθικά στιβαρό, μορφωμένο και εμπνευσμένο άτομο, το οποίο να έχει το χάρισμα να καθοδηγεί και να κατευθύνει την Εκκλησία στον 21ο αιώνα. Πρέπει να αγκαλιάζει και να εμπνέει όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως χρώματος, φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εισοδήματος και θρησκείας, ώστε να ζουν μια αρμονική ζωή, αποδεχόμενοι το διαφορετικό και στοχεύοντας στην αυτοβελτίωση, αλλά και τη βελτίωση της κοινωνίας. Να συνεχίσει να βοηθά τους αδύναμους, να προωθεί την κοινωνική συνοχή και φιλαλληλία, να ενεργεί κατευναστικά, ενωτικά και πανανθρώπινα. Η Εκκλησία πρέπει να είναι ένα μεγάλο και ζεστό σπίτι για όλους τους ανθρώπους. Ο Αρχιεπίσκοπος χρειάζεται να τολμήσει τις επιβεβλημένες τομές στην Εκκλησία της Κύπρου: να αφήσει πίσω αναχρονιστικές πεποιθήσεις και πρακτικές, να πάψει να υποδύεται την κοσμική εξουσία με πολιτική επιρροή, να καταστεί πρωτίστως ηθική δύναμη, παρέχοντας νόημα ζωής στους ανθρώπους.
Πλήρης διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας
Η Εκκλησία οφείλει να υπακούει και να σέβεται τους νόμους του Κράτους και να εκσυγχρονίζεται μαζί του.
Παρότι η Κύπρος βρίσκεται στην ΕΕ και είναι ένα σχετικά σύγχρονο κράτος, παρατηρούμε δυστυχώς κάποιες αδικαιολόγητες παρεμβάσεις από την Εκκλησία, πολλές φορές με ρητορική μίσους και με αναχρονιστικές πρακτικές, οι οποίες δεν συνάδουν με τον ρόλο που έχει να επιτελέσει η Εκκλησία, ο οποίος είναι ένας πλήρως ανθρώπινος θεσμός ο οποίος βοηθά και καθοδηγεί το ποίμνιο προς την ενάρετη ζωή.
Διαχρονικά, η Εκκλησία παρενέβαινε και απαιτούσε να έχει λόγο στην επιλογή του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας. Αυτό ίσως να δικαιολογείτο τη δεκαετία του ‘60 ίσως και του ’70, όχι όμως σήμερα. Οι παρεμβάσεις της Εκκλησίας για διορισμό Υπουργού ή άλλων κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων είναι πέρα για πέρα αδικαιολόγητες.
Ένα σύγχρονο κράτος, όπως θέλει να είναι η Κύπρος, δεν πρέπει να επιτρέπει παρεμβάσεις από κανέναν θεσμό, ο ρόλος του οποίου είναι συγκεκριμένος.
Ευελπιστούμε ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος που θα εκλεγεί θα εργαστεί για την ενότητα και την αποδοχή όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως, θα επιχειρήσει τομές, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της Εκκλησίας στη συνείδηση των πολιτών, να απαλλαγεί από σκοταδιστικές πεποιθήσεις, οι οποίες στρέφονται εναντίον της ισότητας των φύλων, σεξουαλικών μειονοτήτων, και άθρησκων και αλλόθρησκων. Η συνταγματική αρχή της ανεξιθρησκίας πρέπει να είναι πυξίδα στο έργο του. Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πνευματικός, όχι κοσμικός.
Ήγγικεν η ώρα
Οι αρχιεπισκοπικές αυτές εκλογές διαφέρουν πολύ από αυτές του 2006. Θα εκλεγούν τρία πρόσωπα με βάση τις δημόσιες διακηρύξεις τους και θα κριθούν από τις θέσεις τους για φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας. Τα τρία πρόσωπα που θα εκλεγούν από τις ψήφους των πολιτών, στις 18 Δεκεμβρίου, θα παραπεμφθούν στην Ιερά Σύνοδο και τα 16 μέλη του σώματος αυτού θα εκλέξουν τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.
Οι αρχιεπισκοπικές εκλογές θα είναι οι πρώτες που διεξάγονται με τον νέο καταστατικό χάρτη της κυπριακής Εκκλησίας, που εγκρίθηκε το 2010 και πιθανότατα οι υποψήφιοι θα είναι επτά.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι και η Εκκλησία θα συμβαδίσει ως θεσμός με τις εξελίξεις του 21ου αιώνα και τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Χρειαζόμαστε μυαλά φωτεινά, πνευματικούς ηγέτες με όραμα.