• Από τον Μάιο ένταξη περίπου ακόμη 200 φαρμάκων στον κατάλογο των Φαρμακευτικών Προϊόντων που αποζημιώνει το Σύστημα Υγείας
  • Σημαντικές ενέργειες και δράσεις που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασθενείς μας τροχοδρομούνται και από τον ΟΚΥπΥ

Ολοκληρώνεται μία ακόμα χρονιά με πολλές προκλήσεις στον τομέα της Υγείας, όπως η εμφάνιση νέων ιογενών λοιμώξεων εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19, καθώς και την διευθέτηση σημαντικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την λειτουργία του ΓεΣΥ, τον ΟΚΥπΥ και γενικότερα την ισχυροποίηση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας.

Το Υπουργείο Υγείας, μέσω των ορθών ενεργειών, διαχειρίστηκε και εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα αναδυόμενα λοιμώδη νοσήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία. Την ίδια ώρα, πάρθηκαν και αποφάσεις για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται στους ασθενείς. Αυτή η πολιτική που ακολουθείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα πρέπει να συνεχιστεί για την περαιτέρω αναβάθμιση του ΓεΣΥ και των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Η αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι η απαραίτητη συνθήκη για την επιτυχία των στόχων μας. Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ένταξη νέων φαρμάκων στον κατάλογο των Φαρμακευτικών Προϊόντων που αποζημιώνει το ΓεΣΥ, με στόχο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο να ενταχθούν περίπου 200 φάρμακα στο σύστημα.

Όσον αφορά στη λειτουργία του ΓεΣΥ, οι στόχοι εντός του έτους είναι η έναρξη της ιδρυματικής αποκατάστασης με την ένταξη κέντρων αποκατάστασης τα οποία κατέχουν άδεια λειτουργίας νοσηλευτηρίων, μέχρι να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος που θα καθορίζει μεταξύ άλλων ποιοι θα θεωρούνται κέντρα ιδρυματικής αποκατάστασης. Μέσα στους στόχους είναι επίσης η αμοιβή των προσωπικών ιατρών και των νοσηλευτηρίων στη βάση ποιοτικών κριτηρίων, η έναρξη λειτουργίας εφημερευόντων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων 24ωρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, λειτουργώντας παράλληλα με τα αντίστοιχα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, και η λειτουργία ιδιωτικών ΤΑΕΠ στις επαρχίες Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο, ενώ ήδη λειτουργεί ιδιωτικό ΤΑΕΠ στη Λεμεσό. Επίσης, στόχο αποτελεί η ενίσχυση της ενημέρωσης των δικαιούχων και των παρόχων για τη καλλιέργεια της σωστής κουλτούρας χρήσης του συστήματος, κάτι που θα υποβοηθήσει στη διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

Σημαντικές ενέργειες και δράσεις που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασθενείς μας τροχοδρομούνται και από τον ΟΚΥπΥ, ως ο μεγαλύτερος πάροχος Υγείας στην Κύπρο, με 9 νοσηλευτήρια και 37 Κέντρα Υγείας σε όλες επαρχίες έτσι ώστε να προσφέρονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας που να καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών υγείας του πληθυσμού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τη λειτουργία Πρώτων Βοηθειών για παιδιά, ενώ προσωρινό Τμήμα Πρώτων Βοηθειών θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο Λευκωσίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδιών. Την ίδια ώρα, τροχοδρομούνται οι ενέργειες για τη δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής στην Κύπρο σε συνεργασία με εξειδικευμένα νοσηλευτήρια του εξωτερικού. Ήδη το προηγούμενο διάστημα, ομάδα αποτελούμενη από λειτουργούς του Υπουργείου, του ΟΚΥπΥ και της ΟΣΑΚ, επισκέφθηκαν νοσηλευτήρια στο Λονδίνο για συζήτηση και διαβούλευση με απώτερο στόχο την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. Εντός Φεβρουαρίου, κλιμάκια από τα νοσηλευτήρια του Λονδίνου θα επισκεφθούν τη χώρα μας για συζήτηση με τον ΟΚΥπΥ έτσι ώστε να υλοποιηθεί η δημιουργία της Ηπατολογικής Κλινικής.  

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η Κύπρος μέσω του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» θα αντλήσει για τον τομέα της υγείας ποσό 81 εκατομμυρίων. ευρώ. Τα περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τον τομέα της υγείας θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Τα υπόλοιπα 31 περίπου εκατομμύρια ευρώ θα διοχετευτούν για τη θωράκιση του ΓΕΣΥ, με την ενίσχυση της εποπτείας και του ελέγχου του συστήματος υγείας.

Επιπλέον, οι κύριες στρατηγικές επιδιώξεις που έχουν καθοριστεί με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου για την τριετία 2023-2025, αφορούν στην αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας της Κύπρου, στην ενίσχυση και αναβάθμιση της Ηλεκτρονικής Υγείας (e-Health), στην ενίσχυση της ενεργούς και αποτελεσματικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, στην προώθηση της προαγωγής της Υγείας και πρόληψης των ασθενειών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, και στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Ο χάρτης της υγείας της Κύπρου αλλάζει. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά, και η επιμονή στην ολοκλήρωση των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί είναι επιβεβλημένη.

*Υπουργός Υγείας