
Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, διαχείριση του backlog, στελέχωση νέων δικαστηρίων πολλές άλλες προκλήσεις επιφυλάσσει η χρονιά
Το 2023 σαν δικηγόροι θα αντιμετωπίσουμε πολλά και διάφορα θέματα όπως, μεταξύ άλλων η υλοποίηση τη μεταρρύθμισης, η διαχείριση του backlog με ένα δίκαιο τρόπο μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για δικαία δίκη.
Επίσης, η στελέχωση και λειτουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, νέου Εφετείου, νέου Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, νέου Ανωτάτου Δικαστηρίου, η εκπαίδευση των δικηγόρων στους θεσμούς πολιτικής δικονομίας και η εφαρμογή τους από τον Σεπτέμβριο του 2023 για νέες υποθέσεις.
Επίσης θέματα που αφορούν το Ταμείο Συντάξεως, η εισαγωγή και υλοποίηση του e-justice και πολλά νομοθετήματα τα οποία αφορούν τους ίδιους τους δικηγόρους όπως, μεταξύ άλλων, μεταφορά του Μητρώου Εγγραφής δικηγόρων από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Συμβούλιο του Π.Δ.Σ., υποχρεωτική εκπαίδευση δια βίου όλων των εγγεγραμμένων δικηγόρων σαν προϋπόθεση εγγραφής στο μητρώο των ασκούντων την δικηγορία.
Πέραν των πιο πάνω πολύ δύσκολων θεμάτων, επεξεργαζόμαστε στο Νομικό Συμβούλιο, προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου εγγραφής και εισδοχής νέων δικηγόρων.
Έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή απαρτιζόμενη από τον Πρόεδρο του Π.Δ.Σ. και δύο μέλη του Συμβουλίου, την Μελίνα Πύργου και Μίμη Καλλή, για υποβολή εισηγήσεων και προώθηση από άλλη τριμελή Επιτροπή των προτάσεων για ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Προτάσεις οι οποίες συζητούνται αφορούν την άσκηση, την προετοιμασία για τις εξετάσεις Νομικού Συμβουλίου, την διδακτέα ύλη, τις εξετάσεις, τους διδάσκοντες καθηγητές, και τις εξεταστικές περιόδους.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι, νέοι απόφοιτοι Νομικών Σχολών και Τμημάτων που κατά συντριπτική πλειοψηφία σήμερα είναι από κυπριακά πανεπιστήμια, πρέπει να αποκτήσουν την απαραίτητη πρακτική εμπειρία, εφαρμογή των γνώσεων τους και εμπλουτισμό τους σε πρακτικά θέματα και εν γένει της δικαστηριακής πρακτικής.
Αναμένεται ότι, εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, οι προτάσεις θα λάβουν σάρκα και οστά και θα προωθηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μεταξύ άλλων, υπάρχει πρόταση, η άσκηση σε δικηγορικό γραφείο να είναι για περίοδο 12 καθαρών μηνών, άρα να εξαιρείται η περίοδος των τριών μηνών που παρέχεται σήμερα για την προετοιμασία για τις εξετάσεις, μόνο δικηγόροι με πείρα 10 ετών να δικαιούνται να αναλαμβάνουν ασκούμενους και κατά την διάρκεια της άσκησής του ο δικηγόρος θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να αποδείξει ότι έκανε συγκεκριμένες εργασίες στο δικηγορικό γραφείο όπως π.χ. νομικές γνωματεύσεις, λήψη καταθέσεων μαρτύρων, συνεντεύξεις με πελάτες, προετοιμασία αποκάλυψης, ακροάσεις με δικηγόρο του γραφείου στο οποίο κάνει την άσκησή του, σύνταξη κατηγορητηρίων, δικογράφων, ειδοποιήσεων έφεσης, εμφανίσεις ενώπιον δικαστηρίων, χειρισμό ενδιάμεσων αιτήσεων.
Παράλληλα, εισήγηση είναι όπως στις τάξεις των ασκούμενων που παρακολουθούν μαθήματα για τις εξετάσεις, μην συμμετέχουν πέραν των 50 έως 60 ασκούμενων δικηγόρων σε ζωντανή διδασκαλία ως επί το πλείστον, με το ενδεχόμενο μελλοντικά συνεργασίας για προετοιμασία για τις εξετάσεις από νομικές σχολές και τμήματα νομικής κυπριακών πανεπιστημίων.
Στόχος είναι τα μαθήματα να διδάσκονται και σε άλλες επαρχίες, και η παρακολούθηση των διαλέξεων να είναι υποχρεωτική σαν προϋπόθεση να παρακαθήσει κάποιος στις εξετάσεις. Όσον αφορά την διδακτέα ύλη, αυτή θα περιοριστεί ως μία εισήγηση σε πέντε θέματα και συγκεκριμένα, πρακτικές εφαρμογές ποινικού δίκαιου και δικαίου απόδειξής, πρακτικές εφαρμογές δημοσίου δικαίου, πρακτικές εφαρμογές αστικού και εμπορικού δικαίου συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της επιείκειας, πρακτικές εφαρμογές οικογενειακού, εργατικού δικαίου και ενοικιοστασίου και θέματα που αφορούν την άσκηση της δικηγορίας όπως δεοντολογία, AML και KYC με την έμφαση να δίδεται στην ετοιμασία για εμφάνιση στο δικαστήριο, την εξέταση και αντεξέταση μαρτύρων.
Τα θέματα των εξετάσεων θα είναι πρακτικά κυρίως με επίλυση νομικών προβλημάτων. Στο επίπεδο των διδασκόντων καθηγητών θα γίνεται επιλογή δικηγόρων που ασκούν την δικηγορία αλλά και που έχουν ικανή θεωρητική κατάρτιση στον τομέα τους μέσα από διαγωνισμό. Οι εξεταστικές περίοδοι θα περιοριστούν σε μία κύρια ετησίως, το Φθινόπωρο, και μία επαναληπτική τον Φεβρουάριο με μέγιστη περίοδο που θα κριθεί ένας να περάσει όλα τα θέματα, δύο έτη, χωρίς άλλες παρατάσεις.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός αποφοίτων νομικής εγγράφονται σήμερα σαν δικηγόροι και η Κύπρος κατέχει το προνόμιο κατ’ αναλογία πληθυσμού να είναι από τις πρώτες στο παγκόσμιο. Θα πρέπει το επίπεδο των εισερχομένων στους κόλπους της δικηγορίας και των ασκούντων την δικηγορία να αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό.
*Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου