ΜΕ αφορμή τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, το κατεχόμενο Κουρδιστάν και τη Συρία, επαναφέρεται επιτακτικά το θέμα της ασφάλειας των κτιρίων. Παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε κτίρια να καταρρέουν από τον εγκέλαδο. Ο σεισμός, όπως είναι γνωστό, «σάρωσε» ολόκληρες περιοχές, κτίρια, εγκλωβίσθηκαν άνθρωποι. Κυρίως, όμως, άνθρωποι σκοτώθηκαν στα συντρίμμια κτιρίων.  Υπάρχουν περιοχές, στις οποίες πέραν του 50% των κτιρίων έχει καταρρεύσει. Αυτό έχει να κάνει, ασφαλώς, με την ένταση των σεισμών, αλλά και με τις αντοχές των οικοδομών.

ΟΙ φονικοί και καταστροφική σεισμοί σημειώθηκαν στη γειτονιά μας. Η Κύπρος ταρακουνήθηκε από τους σεισμούς, τους αισθανθήκαμε και πολλοί ανησύχησαν. Με αφορμή τους σεισμούς στην περιοχή επανήλθαν οι συζητήσεις και για την ασφάλεια των κτιρίων στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) Κωνσταντίνος Κωνσταντή έχει δηλώσει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για τη λήψη προληπτικών μέτρων, προς αποφυγή ανάλογων καταστροφικών συμβάντων στη χώρα μας», όπως αυτό που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία και τη Συρία. Ο κ. Κωνσταντή επανέφερε ένα θέμα, το οποίο συζητείται εδώ και αρκετό καιρό.  Τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης τακτικών επιθεωρήσεων των κτιρίων στην Κύπρο «χθες», όπως, επίσης, της έκδοσης σχετικού πιστοποιητικού καταλληλότητας, προειδοποιώντας πως «στην Κύπρο έχουμε ένα γερασμένο κτιριακό απόθεμα» και η φροντίδα του είναι επιβεβλημένη. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ τόνισε ότι πρέπει «να δοθούν κίνητρα για αντισεισμική δομοστατική αναβάθμιση αυτών των κτιρίων, όπως γίνεται και με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».

ΤΟΝ περασμένο Οκτώβριο, με αφορμή την πτώση μπαλκονιών από πολυώροφα στη Λεμεσό, ο «Φ» είχε γράψει πως από την εξέλιξη αυτή προκύπτουν δυο ζητήματα: Το πρώτο αφορά τον έλεγχο των κτιρίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το δεύτερο την υλοποίηση των όποιων υποδείξεων από τους ιδιοκτήτες. Οι επισημάνσεις αυτές είχαν γίνει έχοντας υπόψη τα όσα έλεγαν και λένε οι ειδικοί.

ΗΤΑΝ και τότε άποψή μας, αλλά και σήμερα πως θα πρέπει, επιτέλους, διά νόμου να καθοριστεί το πιστοποιητικό καταλληλότητας και να εφαρμοστεί όπως και στα αυτοκίνητα. Κοντολογίς, να υπάρχει υποχρεωτικός έλεγχος, ΜΟΤ, για τα κτίρια σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά. Παράλληλα, να συσταθεί ένας μηχανισμός, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος να εντοπίζει προβληματικά κτίρια, να προβαίνει συστηματικά σε ελέγχους αλλά ταυτόχρονα να έχει αρμοδιότητα να υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να προχωρούν σε διορθώσεις.